Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Олга Папушева: Колкото повече се отлага посещението при зъболекар, толкова повече проблемът се задълбочава

Снимка: Радио Видин

Отлагането на посещението в зъболекарския кабинет с години, води до задълбочаване на съществуващите проблеми. Това  обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и даде пример от собствената си практика:
 
"Пациентът дойде на консултация. Проблемът беше: "Тук една пломба ми пада". При някои пациенти с възрастта се получава физиологична абразия - износване на зъбните повърхности, и оттам вече деформиране на цялата захапка. На практика неговите предни зъби, всички четири горни, бяха до такава степен изтрити, че бяха останали само един коренчета. Изпратих го на снимка, поговорихме за това какъв трябва да бъде планът на лечение и аз го изпратих да направим консултация с още колеги. След тази консултация, мнозинството реши, че трябва да бъде изпратен в София, в катедрата по ортопедия, защото неговата сложност не позволява да се третира на нашата територия. Човекът няма възможност да пътува до София и затова аз реших, че благодарение на дигитализацията и на света, в който живеем, мога да проведа лечението, консултирайки го с колеги от разстояние. Така започна това лечение, което след близо 2 години приключи успешно."

Подобни сложни случаи не са рядкост, особено сред възрастните хора, обясни още д-р Папушева:

"Много притеснително в нашия Северозападен край с тоталното изоставяне на денталните грижи, особено при по-възрастните пациенти, действително има много пациенти, които са с подобни проблеми, може би не в такава степен, но с достатъчно напреднали проблеми. Имам още двама пациенти, които са в курс на лечение, те са вече година и нещо и се надявам до есента да успеем да ги завършим успешно.

Хората, които не обичат да ходят на зъболекар, и вследствие на това са изправени пред редица сериозни проблеми, д-р Папушева посъветва:

"Пациентите, които са занемарили здравето си и не са ходили година, две, три, пет на зъболекар и проблемите са вече много задълбочени, да потърсят едно-две, мнения, може би три, да помислят за това, което им се казва, и да се подложат на въпросния план на лечение, защото колкото повече се чака, толкова повече се задълбочава проблема и съответно възстановяването е трудно." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00