Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 юли 2023 година

Снимка: Радио Видин

Международна музикална академия се провежда във Видин. Знанията и уменията си в нея развиват млади инструменталисти, композитори и диригенти от целия свят. Организатор е румънският диригент и виолончелист Овидиу Маринеску, който реализира своя проект за пета поредна година. Спрял се е на Видин заради добрата организация, създадена от домакина на събитието - Симфониета Видин. 


Близо 50 заявления за отпускане на еднократна помощ за отстраняване на щетите от силната буря миналата неделя са подадени в социалните дирекции в Кула и Димово. В дирекцията в Кула досега са приети 27 заявления, в Димово заявленията са 19. Това каза директорът на Областната дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов


На извънредно заседание, с шест гласа "за" и пет "против", общинските съветници в Кула гласуваха отстраняването от длъжност на председателя на Общинския съвет Димитър Георгиев, издигнат от ГЕРБ. Искането на част от общинските съветници е поради неизпълнение на задълженията. 


На шест повиквания в Монтана са се отзовали медиците заради жегите тази седмица. При температури от 40 градуса вчера, младо момиче припадна на улицата и бе откарано в болницата с комоцио. Най-често потърсилите помощ хора са били със световъртеж, загуба на равновесие и високо кръвно налягане, уточниха от болницата в Монтана. Заради жегите, за пореден ден от общината раздаваха безплатно вода в следобедните часове.


Във врачанското село Търнава продължава отстраняването на щетите от разразилата се ураганна буря. Щетите се изчисляват в момента, а пострадалите домове са над 50, каза за Радио ВИДИН кметът Габриела Раловска.


Шофьор на автобус по междуградската линия Видин-София е демонстрирал грубо поведение и неуважение към пасажерите. За това ни сигнализира Кристи Иванова, която пътува от Видин за София с детето си, с надеждата да е последният потърпевш.


530 кг е средният добив от пшеница в област Монтана. Данните са при ожънати 76% от засетите 449 000 декара с тази култура, съобщават от Областна дирекция "Земеделие” Монтана. В хамбарите са прибрани 180 000 тона пшеница. Най-високи са добивите в общините Вълчедръм и Брусарци – 600 и 570 кг средно от декар. 


До 28 юли във Видин се подават документи за подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с екологични устройства, използващи като гориво пелети. Процедурата по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин" се провежда за четвърти път. 


22 домашни прасета са умъртвени в района на вълчедръмското село Долни Цибър, това стана ясно на заседанието на епизоотичната комисия при областният управител на Монтана. Преди седмица (на 19 юли) там бе регистрирано първото в страната огнище на африканска чума, от началото на годината. Взети са всички превантивни мерки за недопускане, както и предотвратяване на евентуалното разпространение на заболяването. 


Скулптурна композиция, дарена от почетния гражданин на Монтана д-р Тони Тодоров - управител на областната болница в Монтана, вече е поставена в зелената тревна площ, до сградата на Драматичния театър в центъра на града. Композицията е дело на скулптора Димитър Гоцак, сътворена е по идея на д-р Тодоров.


Иновативното многожанрово шоу "Ники Станоев говори за музика с приятели", в което актьорът ще забавлява съгражданите си, ще бъде представено тази вечер във Видин. Шоуто е в две части, започва с "Концерт-спектакъл" от 20:00 часа, в който участват музикантите от "Градски духов оркестър "-Видин.


Предупреждение за гръмотевична активност обяви Националния институт по метрология и хидрология днес за редица области, сред които са Видин, Враца и Монтана. Както знаем, за лятото е обичайно редуването на високи температури с кратки, но мощни гръмотевични бури. Знаем ли обаче какво да правим, ако сме навън и ни изненада гръмотевична буря?


Продължава изграждането на детския кът в село Стубел. Дейността стартира преди около месец, когато местното читалище  "Стубла-2012" получава 3000 лева от Фонда за местни инициативи на Община Монтана.


По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Ружинци номиниран за наградата „Златен ключ“

Кметът на община Ружинци Александър Александров е номиниран за наградата „Златен ключ“ на Програма „Достъп до информация“. Номинацията е за "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани".  Ежегодните награди се връчват по повод 28 септември – Международния ден на правото да знам. Номинираните се състезават в шест..

публикувано на 28.09.24 в 08:00

Общините Хайредин и Борован с най-висока безработица във Врачанско

Хората от общините Хайредин и Борован най-трудно си намират работа, показват данните на бюрото по труда за август. Всеки трети мъж или жена в първата община е без постоянни доходи, което прави нива на безработица от 34.77%. В Борован и околните села положението е малко по-добро, но официалната статистика отчита 27.87 на сто безработица. Един на всеки..

публикувано на 28.09.24 в 07:51

Безплатни кардиологични прегледи извършват в Мездра

По повод Международния ден на сърцето - 29 септември, който се отбелязва с различни инициативи по целия свят, днес и утре в Мездра ще има безплатни кардиологични прегледи. Пациентите ще бъдат преглеждани с ехографски апарат в поликлиниката в града. Осигурен е кабинет, който се намира до входа на Спешния център в здравното заведение.  Прегледите..

публикувано на 28.09.24 в 07:40

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41