Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 03 август 2023 година

Снимка: Радио Видин

Посланикът на Израел в България Негово превъзходителство Йорам Елрон посети днес реставрираната сграда на Синагогата във Видин

На извънредно заседание правната комисия в парламента  прие промени в НК и в Закона за домашното насилие. Завишават се санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, а интимната връзка се приравнява към случаите на домашно насилие заедно с фактическото съпружеско съжителство. Той предвижда за нанесена средна телесна повреда извършителят да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6. Отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. 


Националният осигурителен институт започна изплащането на паричните обезщетения за отглеждане на дете до 2-годишна възраст за месец юли в новия размер от 780 лв. В същия размер ще се изплатят и паричните обезщетения на бащите, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Паричните обезщетения при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще се изплатят в размер на 390 лв. - 50 на сто от 780 лв.

Областният управител на Враца Надя Донкинска събира в петък здравни шефове в опит да се намери решение на кризата с вероятното затваряне на детското отделение в МБАЛ "Христо Ботев"


Пожароопасният сезон е в разгара си. Високите температури през летните месеци повишават риска от възникване на пожар на открито. Основните причини за възникване на пожари в горския и полския фонд са небрежност, непредпазливост или умишлена дейност от страна на гражданите, както и природни явления, обясни за Радио ВИДИН главен инспектор Димчо Горанов началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин. По думите му като положителна тенденция може да се отчете, че през последните 5 г. горските и полските пожари в региона намаляват с почти 1/3.


До 4 август, петък, е удължен срокът, в който жителите на община Видин могат да подадат заявления за подмяна на отоплителните си уреди на дърва и въглища с котли и котели на пелети.  


От лош път и натоварено движение на тирове по Е79 се оплакаха шофьори в района на монтанското село Горна Вереница, където се проведе полицейска акция по "широкообхватен контрол".


Изключително натоварената интензивност на движение през лятото изисква допълнително внимание, предупреди в "Посоките на делника" Владимир Тодоров, директор на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Водачите, на които предстои да пътуват, не трябва да си поставят краен час на пристигане, допълни експертът.

В момента във Видин по-голям е интересът към закупуването на пелети отколкото към въглищата. Това каза за радио Видин Вержиния Атанасова, служител в голям склад за продажба на отоплителни материали в града. Има повишение в цената на дървата за огрев, а все повече хора предпочитат да се отопляват на ток, показа анкета на Радио Видин.

В Кула започна работа аварийна група от 15 души, които ще съдействат за преодоляване на последствията от разрушителната буря, която връхлетя града на 22 юли. Финансирането е от държавния бюджет чрез Агенцията по заетостта.


Безплатни прегледи ще проведат утре, 4 август, в белоградчишкото село Стакевци специалисти по вътрешни болести и кардиология. Инициативата се провежда за втори път в рамките на три месеца.


Треньорът на националния отбор на България по ръгби за юноши до 18 години и на републиканския шампион "Балкански котки" Цветостин Цветков е кандидатът на "Продължаваме Промяната" за кмет на община Берковица.


Местна инициативна група (МИГ) Берковица и Годеч  проведе обучение за местни лидери. Обучението бе насочено към местния бизнес, читалища и неправителствени организации, малцинства, земеделски стопани, местната власт и граждани. 


Общинският съвет в Ружинци утвърди поднормативните паралелки в учебните заведения в общината. Взето е и решение за включване на училищата в Дреновец и в Ружинци в списъка със средищните училища.

Продължава богатата и разнообразна програма  на Празника на курорта, минералната вода и Балкана във Вършец. Инициативите стартираха още през юли с прожекции в лятното кино. Миналата седмица имаше изложба, планинско бягане и конни състезания.


Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва утре, 4 август, с премиера на "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Публиката ще може да се наслади на оперния шедьовър в три поредни вечери - на 4, 5 и 6 август. На 11 и 13 август ще бъде представен балетът "Кармина Бурана", на 12 август любителите на балетното изкуство ще мога да гледат "Дон Кихот". 


По традиция в първата седмица на август в Мизия се провеждат панаирни дни. Разнообразни занимания за децата предложи програмата през днешния 3 август. Утре - 4 август, в рамките на програмата на панаирните дни ще бъде организирана вечер на талантите - "Ако имаш талант и сърцето ти е в Мизия", която ще бъде  закрита с концерт на Торино и Пашата. 


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00