Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" постигна първа победа - 1:0 срещу "Беласица" Петрич

17
Снимка: Радио ВИДИН, Теодора Макавеева

"Бдин" Видин победи с 1:0 "Беласица" Петрич в среща от 4-ия кръг на Втора футболна лига. Единственото попадение отбеляза Винисиус Белоти в 64-ата минута. Този път гостите създадоха по-чистите голови положения, но шансът бе на страната на бдинци, които записаха първа победа след завръщането си в професионалния футбол.

Въпреки 35-градусовата жега, мачът бе динамичен, топката почти не се задържаше в средата на терена, а головите положения следваха едно след друго. Още в 9-ата минута централният нападател на "Беласица" Мариян Вангелов нацели страничната греда на "Бдин" с мощен удар, при последвалото центриране главният съдия Петър Кузев справедливо отмени гол на гостите заради нарушение срещу вратаря. Четири минути по-късно стражът на "Бдин" Иван Василев излезе неразчетено извън наказателното поле, Вангелов успя да играе преди него с топката, но ударът му с глава премина покрай страничната греда. В 19-ата минута Белоти се размина с топката след хубаво центриране отдясно. Последва силен удар на Куфре Ета в очертанията на вратата. "Бдин" отговори с отнета топка от Винисиус на аутлинията и центриране към Ушагелов, който от точката за изпълнение на дузпа би над вратата. В 23-ата минута Таонса Аксел опита неуспешно да преодолее вратаря на "Бдин". Цветомир Тодоров сложи топката на главата на Валдемар Лашков в 27-ата минута, но вратарят на гостите плонжира и улови. В 36-ата минута опасна контраатака на "Беласица" завърши отново с удар покрай страничната греда. Шест минути преди края на първата част Аксел би с глава от три метра пред голлинията, но ударът му мина над вратата на домакините. Николай Дичев отговори с точен удар в 44-ата минута.

Наставникът на домакините Венци Иванов направи две промени в състава си на полувремето. На мястото на Мартин Николов и Стойчо Стойков в игра влязоха Георги Иванов и Даниел Стоянов. Малко по-късно на терена се появиха опитните Александър Соколов и Кристиян Йошов, а в края на мача и бързоногият нападател Радослав Захариев. Смените освежиха играта на "Бдин" и това даде резултат. В 64-ата минута Николай Цветков навърза няколко футболисти на "Беласица" и изведе на чиста позиция Винисиус Белоти, който хладнокръвно отбеляза гола, донесъл първи три точки на бдинци. Гостите опитаха да обърнат в своя полза резултата, но удари на Вангелов, Аксел и Ета бяха отразени. В последните минути домакините бавеха играта, което допълнително изнерви футболистите и щабът на петричани. Въпреки че нямаше излишни грубости, главният рефер показа общо 9 жълти картона - пет за видинчани и четири за гостите от Петрич.

Старши-треньорът на "Бдин" Венцеслав Иванов спечели първа победа начело на видинския тим в първенството в мача срещу бившия си клуб:

"Да, като победиш, е по-различно. Вече не се вторачваш в изпуснатите положения. В интерес на истината, отборът на гостите имаше положения, както и ние имахме често ситуации. Играем отворени мачове, стават приятни за окото. Само мога да поздравя футболистите, защото тази победа ни беше много необходима, за да вдъхне още повече увереност. Все пак сме млад отбор. Въпреки че имаме доста опитни състезатели, тепърва го правим този отбор. Наясно сме, че има още доста какво да чистим, но беше важно да победим днес. Смените, които направихме, повлияха ползотворно на мача. Имахме доста проблеми с контузени състезатели преди срещата. Искам да благодаря на футболистите за отдадеността им. И Дичев, и Николай Цветков играят с контузии. Демона издържа цял мач с контузия. Шапка им свалям. Бяхме опрени до стената преди този мач, но затова победата сега е по-сладка. Чисто игрово сме близо до максимума. Този мач определено бе по-специален за мен. Доста време съм прекарал там. Доста ми е близко до сърцето. Половината ми футболен път там е минал. Миналата година бях и като треньор. Имам принос в този отбор, който, както виждате, е боеспособен, но сега съм отдаден на идеята "Бдин" Видин да печели колкото може повече точки. Знам, че е трудно, но не се плашим от предизвикателства, надявам се да продължим да трупаме точки. От самото начало знаех, че всеки мач за нас ще е труден. Новак сме в групата, другите мислят, че не сме на това ниво като тях, но аз виждам, че хората от ръководството полагат грижи и имат ангажимент към отбора, за което искам да им благодаря. Да, реално погледнато, като играем с отбори, които са с бюджети доста над нашия... идеята е да се противопоставим колкото ни позволяват силите, да не излизаме като обречени. Абсолютно безпристрастно мога да кажа, че до този момент нито един отбор не ни е надиграл."

Наставникът на гостите от Петрич Петър Колев бе недоволен от съдийството в мача:

"Загубихме, защото през първото полувреме не успяхме да реализираме около шест чисти ситуации пред вратата на противника. Уникален малшанс и пропуски. През второто полувреме мачът се "развали". За това си имаше обективни и субективни причини. Ще потърся първо тези в нас. Изключително къса резервна скамейка, липса на вариативност. Имахме принудителна смяна. Наложи се да влезе млад играч на тази позиция преди края на полувремето. Там настъпи малко объркване в играта ни. След това отново създадохме няколко ситуации, удари към вратата на противника, но вече не ни позволиха и да играем. Уникално, брутално, гадно съдийство на цялата бригада. Два спестени нарисувани втори жълти картона за умишлени хващания в средата и в края на контраатака и то на един и същ човек, подминават се. Да не говоря за другите отсъждания. Видяхте, че се даде 5-минутно продължение, в което не се игра футбол изобщо. Да не говоря, че и преди това не се игра - имаше само лежане, влизане на доктор и т.н. Но това е в българската реалност - толерират се такива прояви, такива мачове, с това няма как да вдигнем нивото на българския футбол."

"Бдин" Видин: 33. Иван Василев (ЖК), 11. Мартин Николов (ЖК)/20. Георги Иванов, 45 мин. (ЖК), 5. Ивайло Иванов кап., 29. Николай Дичев/88. Кристиян Йошов 65 мин., 18. Стойчо Стойков/31. Даниел Стоянов, 45 мин., 44. Владимир Айтов (ЖК), 7. Николай Цветков, 10. Цветомир Тодоров/71. Радослав Захариев, 90 мин., 77. Винисиус Белоти, 9. Валдемар Лашков (ЖК), 23. Тома Ушагелов/14. Александър Соколов, 65 мин.

"Беласица" Петрич: 1. Кирил Георгиев, 15. Атанас Карачоров/8. Живко Димитров, 67 мин., 5. Мартин Русков, 22. Валентин Костов (ЖК), 7. Аспарух Шамкалов/3. Виктор Ергин, 85 мин., 11. Таонса Аксел, 2. Куфре Ета (ЖК), 55. Владимир Гогов (ЖК)/10. Аспарух Смилков, 67 мин., 17. Запро Динев кап., 99. Димитър Иванов/20. Мартин Тодорски, 38 мин., Мариян Вангелов (ЖК)

Главен съдия Петър Кузев от Габрово, асистент съдии Венцислав Банчев от Ловеч и Николай Михайлов от Монтана. Четвърти съдия Станимир Тодоров от Габрово, съдийски наблюдател Пламен Мехлемов от София. Делегат на БФС Милен Бельов от Враца.

След тази победа бдинци събраха 4 точки и са временно на девето място в класирането преди изиграването на останалите срещи от кръга. В следващия кръг "Бдин" гостува на "Спартак" Варна. Мачът е в неделя, 13 август, от 19 часа.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна турнирът "Панчев и Парчето" в Монтана

Осем отбора, разпределени в две групи, се състезават за купата "Панчев и Парчето". Традиционният д етски футболен турнир се провежда  в Монтана днес и в събота (7-и и 8 юни).  Турнирът е за деца родени след 1 януари 2014 година и е   в памет на бившите футболисти на "Септемврийска слава" (Михайловград) - Георги Панчев и Иван Ангелов – Парчето. О..

публикувано на 07.06.24 в 17:09

Милица Мирчева ще бяга в Рим

Европейското първенство за мъже и жени в Рим, Италия започна днес сутринта, 7 юни. Десет български атлети в пет дисциплини (10 000 м, полумаратон, скок височина, скок дължина и троен скок) стартират на олимпийския стадион в италианската столица. Звездата на мездренската лека атлетика и национална шампионка Милица Мирчева ще стартира на 9..

публикувано на 07.06.24 в 17:09

"Ботев" (Враца) е с нов треньор

Тодор Янчев е новият старши-треньор на врачанския "Ботев" . Информацията беше потвърдена от ръководството на елитния футболен клуб, което се е разбрало с наставника да поеме отбора след напускането на Христо Янев. Въпрос на часове е ръководството на клуба официално да обяви избора си. Бившият полузащитник и екскапитан на ЦСКА е без..

публикувано на 06.06.24 в 17:20

Честват 30 години от първото влизане на "Монтана" в "А" група

30 години от влизането за първи път на "Монтана" в "А" футболна група ще отбележат в събота на стадион „Огоста". В 18:00 часа ще се съберат футболисти, вкарали тима в „А" Републиканска футболна група.  "Монтана" спечели промоция за „А" група през сезон 1993/1994 г., като завърши на второ място в класирането след "ЛЕКС" /Ловеч/. През сезона..

публикувано на 06.06.24 в 16:25

Монтана е домакин на детски футболен турнир „Панчев и Парчето"

Детски футболен турнир „Панчев и Парчето" ще се проведе в Монтана утре и в събота (7-и и 8 юни). Осем отбора, разпределени в две групи, ще се състезават за купата.  Турнирът е традиционен, за деца родени след 1 януари 2014 година. От няколко години е включен в календара на Българския футболен съюз.  Турнирът е в памет на бившите футболисти на..

публикувано на 06.06.24 в 13:13

"Ботев" се раздели с половин отбор

"Ботев" (Враца) се раздели с шестима футболисти, които няма да бъдат част от отбора за новия сезон, съобщиха от елитния футболен клуб.  Договорите на Диого Барбоса, Браян Мендоса и Клери Сербер изтекоха и няма да бъдат подновени.  С трима футболисти клубът се раздели по взаимно съгласие – Марио Киконда, Ласана Ндиайе и Едуардо Кунде.  Ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 09:30

Отново мездренски лекоатлет печели престижно състезание

В едно от най-популярните шосейни бягания в Северна Македония – "Охрид тръчат", възпитаникът на треньора Йоло Николов от СК ”Алет” Мездра Мирослав Спасов спечели дистанцията от 5 км с 18:11мин., като завърши с повече от минута пред Александър Арсов (Северна Македония) – 19:16 мин. и Риджат Шейпи (Северна Македония) – 19:32 мин.

публикувано на 05.06.24 в 15:13