Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силата на цветовете и тяхното влияние върху хората

| Интервю
2
Снимка: личен архив



Цветовете оказват влияние на настроението ни и на физическото ни състояние. Това е тема, която вълнува отдавна и изследователите. Те се занимават именно с това, да разберат, какво предизвиква цветовото предпочитание на различните хора, влиянието, което цветовете оказват върху личността ни. Тяхното наблюдение е, че цветовете могат сериозно да повлияят на количеството на потока на енергията. Дори тези методи се използват от хилядолетия в китайската, индийската, гръцката и египетската култура. Но каква сила имат цветовете разкрива имиджовият консултант Румяна Димитрова:

"Те имат огромна сила и огромно влияние върху нас и наистина не подозираме. Те ни помагат да живеем един по-осъзнат живот. Човек, когато е облечен с подходящите цветове и е заобиколен от подходящите цветове, той се чувства по-щастлив, по-усмихнат, по-ведър. А когато е заобиколен от цветове, които не му действат добре, той дори не осъзнава, че тези цветове не му действат добре и затова е важно да знаем кои са точно нашите цветове, за да можем да се заобикаляме с тях и да излъчваме позитивизъм, да бъдем щастливи, да бъдем красиви."



По думите на Румяна Димитрова е много важно да знаем какъв цветотип сме, дали сме в топлите нюанси или сме в тъмните:

"Студеният цвят е в основата на синьото. Синият цвят е най-студеният в цветовия спектър. Жълтият цвят е най-топлият. И хора, които са топъл цветотип, като мен, на тях им отиват цветове, които са в основата на жълто, оранжево, зелено което е топло. Когато един цвят е студен, трябва да се добави малко жълто, за да се затопли, за да може самият човек да се чувства по-комфортно в този му нюанс на самия цвят. А за студените цветотипи, при тях е точно обратното - те трябва да носят студени цветове, които да им помагат да изпъкват, да имат енергия."


За да се определи на кого какви цветове му отиват, е нужно да се направи цветови анализ, казва още имиджовият консултант:

"В зависимост от това каква е нашата кожа, дали розовее, дали жълтее, какви са нашите очи и дали са топли, или студени като цветове, каква е нашата коса, отиват определени цветове. Чрез този цветови анализ можем да определим дали сме пролет, лято, есен или зима, както в природата има четири сезони, така и ние хората попадаме в някои от тези четири сезона. И в зависимост от нашите характеристики съответно започваме да се съобразяваме тази информация в живота си и да прилагаме цветовата палитра, която е подходяща за нас."


Попитахме и видинчани какви цветове обичат да носят:

"По принцип аз съм фен на черното, защото изглеждам по-добре в черно. По принцип свежите цветове за лятото са по-добре като съчетание, но черното си е черно, класика в гардероба. Цветовете отварят човека, да...Обичам ярките цветове - те внасят позитивизъм. Красивото е светлото - чисто и освежаващо... Зависи от настроението - ако е хубаво се спирам на светли, на червено, на жълто, синьо обичам много."


И както казва Румяна Димитрова - всеки един от нас е уникален. Някои много добре демонстрират своята уникалност, а други се чудят как да я скрият. Дрехите и цветовете са един от инструменти, които допринасят за това. Външният ни вид показва кои сме. Да сме заобиколени от правилните цветове и нюанси -това означава спокойствие, вдъхновение. Те ще ни зареждат с енергия и ще ни помагат да постигам целите си бързо и с по-голяма лекота. Ще знаем как да ги използваме, за да влияем на настроението си. Всяко едно знание може да бъде научено и приложено, стига да искаме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55

Близки на загинали при ПТП с писма до нарушители на пътя

Нарушители на пътя получават заедно с фиша писма от близки на загинали при катастрофи. Националната кампания "Написах ти писмо" има за цел да ограничи войната по пътищата у нас. Инициативата е на сдружение "Ангели на пътя" и Главна дирекция "Национална полиция". Посланията в писмата са лични, трогателни и достигат до нарушители на правилата за..

публикувано на 16.05.24 в 14:00

Стартират проявите по повод "Европейската нощ на музеите" във Видин

С разнообразни събития Регионалният исторически музей във Видин ще отбележи инициативата "Европейска нощ на музеите" . В рамките на мероприятието за втора поредна година ще се проведе и фестивалът " Видин – градът на трите крепости". Събитията стартират от днес, 16 май и видинчани и гости на града могат да се включат в тях напълно безплатно,..

публикувано на 16.05.24 в 13:38