Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет изложби подготви Историческият музей в Оряхово

4
Снимка: Исторически музей, Оряхово, изложба, часовници

Пет нови изложби подготви за панаирните дни Историческият музей в Оряхово. Изложбата "Часовници" е подредена в централната сграда на музея, изложбата "Оряховски калейдоскоп" може да бъде посетена в къща-музей "Дико Илиев и духовите музики", а изложбата "Народни престилки" е показана в Етнографската къща в града. Днес, 18 август, от 18.00 часа се откриват други две изложби - "Марин Върбанов- новатор в декоративния текстил" в Екимджиевата къща и детски пленер, посветен на световноизвестния художник проф. Марин Върбанов.

Панаирът е прекрасен празник на град Оряхово. Тук идват много гости и оряховчани, които живеят на друго място и винаги Историческият музей се старае да предложи интересни изложби, обясни директорът на музея в Оряхово д-р Евгения Найденова.

"Една от изложбите, която е на вниманието на нашите посетители е "Часовници", като тя включва експонати от Регионалния исторически музей- Враца, лични семейни часовници, които са ни предоставяни от местни граждани, също така часовници от колекцията на фотографа Васко Врачовски от град Враца и нашия фонд на музея", каза Евгения Найденова.

Интересни сред експонатите са часовниците на основателя на  музея Никола Коцев, на народния артист Андрей Чапразов, будилник "Юнг Ханс" от 30-те години на 20 век, който е бил собственост на оряховския часовникар Софроний Венков. Изложбата е един малък свят на часовници от 8 десетилетия, като се обръща внимание на стенни, настолни, ръчни, джобни, декоративни часовници, с различен произход и марка, но всички са били съществена част от ежедневието на хората, допълни Евгения Найденова.

Снимка: Исторически музей- Оряхово"Другата изложба, която също сме подготвили е "Оряховски калейдоскоп". Тази изложба е един прозорец към миналото от близките няколко десетилетия и най-вече е насочена към строителството и откриването на по-важните сгради на нашето Оряхово - като на новата поща, новата бензиностанция, жилищните блокове, детската градина. Такива интересни моменти, които са мили на нашето население", каза още директорът на музея в Оряхово.

В Етнографската къща е подредена изложбата "Народни престилки":

"Можем да се похвалим, че притежаваме една богата колекция от престилки благодарение на много дарители. Избрали сме част от представителни народни престилки, които показват характерния облик, характерната шарка, бродерия на използвани тъкани престилки в нашия край."

Днес, 18 август, ще бъдат открити още две изложби.

"Галерия "Савчеви", а преди това нашата галерия "Марин Върбанов" е провеждала пленери в негова чест. Сега също има от галерия "Савчеви" организиран пленер по повод проф. Марин Върбанов, но музеят днес ще представи една нова изложба. Това е постоянна мултимедийна изложба с наименованието "Марин Върбанов - принцът от Оряхово". Изложбата е реализирана по проект на музея с финансиране от фондация "Америка за България" и естествено със съдействието на Община Оряхово и Общински съвет- Оряхово. Тази изложба, със съвременни технически средства, предлага едно вълнуващо докосване до живота и творчеството на Марин Върбанов... Същевременно с представянето на тази изложба днес от 18:00 часа в реновираната зала в Екимджиевата къща ще открием и детски пленер, също посветен на Марин Върбанов."

Ръководители на детския пленер са галеристът на музея Владимир Владимиров, Христина Цонева, Марко Кръстев от Центъра за подкрепа на личностното развитие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 6 юни 2024 година

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Общо 15 души са установени като участници в схема за  източване на..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Разбиха престъпна група, източвала банкови сметки

Общо 15 души са установени като участници в схема за източване на пари чрез интернет банкиране на клиенти на български банки, съобщиха от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). При акция в няколко града в страната, както и в монтанското село Медковец, са задържани 13 души. Те са успели да прехвърлят към свои сметки над 800 000..

обновено на 06.06.24 в 16:09

Започна ремонт на видинския филиал на Русенския университет

Стартира ремонтът на сградата на филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" във Видин . Договорът с фирмата изпълнител на обществената поръчка е сключен на 24 април. Сключен е договор и за надзор на ремонтните дейности. Ремонтът трябва да приключи в рамките на 126 дни. Стойността на договора е 600 000 лева, като средствата са осигурени от..

публикувано на 06.06.24 в 15:41

Среща на клубовете "Млади възрожденци" се проведе във Видин (снимки)

Десетки деца от училища и детски градини във Видинска област се събраха в актовата зала на СУ "Любен Каравелов" за единадесетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" . Сред официалните гости беше Васил Василев , председател на Общобългарския комитет "Васил Левски": "Горя от нетърпение да видя какво вие сте направили и като гледам как..

публикувано на 06.06.24 в 14:26

Откриха близо 60 000 парфюма, скрити между буркани, на Дунав мост 2

Общо 58 417 „маркови“ парфюма от 33 различни луксозни марки, скрити между стъклени буркани, задържаха митническите служители при проверка на два камиона в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Рекордното за последните над 15 години количество е установено в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция..

публикувано на 06.06.24 в 14:10

Враца взима над 7 милиона лева за асфалтиране и строителни дейности

В следващите месеци във Враца ще стартира цялостното обновяване на ключови пътни участъци , които са в критично състояние и не са ремонтирани повече от 10 години.  Кметът Калин Каменов подписа споразумение в регионалното министерство, с което се осигуряват над 7 200 000 лева за реализиране на мащабните строителни дейности в града...

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Кола удари възрастна пешеходка във Видин

Лек автомобил, при движение на заден ход, е бутнал 86-годишна пешеходка във Видин . Инцидентът е станал вчера, 5 юни, около 17:00 часа, на паркова алея пред ресторант в района на Крайдунавския парк във Видин. Възрастната жена е паднала и е ударила ръката си. 31-годишният шофьор е откарал пострадалата в Центъра за спешна медицинска помощ. Медиците са..

публикувано на 06.06.24 в 09:51