Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектобюджетът на Монтана е близо 94 милиона лева със средствата от ЕС

Снимка: Светослав Цветанов

„Това е най-солидната рамка на бюджет, която Монтана е имала  досега.” Така кметът Златко Живков определи приходите и разходите в проектобюджета на общината в размер на 74 600 000 лева на обществено обсъждане, съобщават от Общината. Те са с близо 5 милиона повече от прогнозните параметри, с които общинската управа работеше до приемането на Закона за държавния бюджет.


„Очаквам в края на годината приходите и разходите да стигнат 80 милиона лева”, заяви Живков. В настоящия проект са увеличени средствата за целевата субсидия за капиталови разходи, общата изравнителна субсидия, а новият момент е включването на средства за други трансфери за местни дейности в размер на 322 хиляди лева. С тях ще се компенсира увеличаването от 15% на минималната работна заплата със задна дата от 1 януари. За това са настоявали всички кметове на общини пред настоящото правителство преди приемането на Закона. 


„Изпълнението на собствените приходи на общината е по-добро от предишни години, но не може да покрие изцяло капиталовата програма на общината”, каза още кметът на Монтана.


Повечето от заложените първоначално обекти в строителната програма на община Монтана вече са пред финал. Става дума за основните ремонт на ул. „Веренишка „ от бул. „Трети март” до пл. „Славейков”, читалищата в селата Габровница, Винище и Николово, новия храм в Крапчене, водопровода Войници – Долна Вереница, преасфалтирането на паркинги и околоблокови пространства, възстановяването на 15 детски площадки и др. Предстои подмяна на водопровода на ул. „Черковна”.


Средствата за обектите от поименните списъци за капиталови разходи се изчисляват на 8 754 000 лева.


Годишният разчет на средствата от Европейския съюз са 19 106 хиляди лева.


Проектобюджетът на община Монтана трябва да бъде гласуван на 22 август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Искат ремонт на пътя между Мездра и село Моравица

От областната полиция във Враца апелираха към Община Мездра и Агенция "Пътна инфраструктура" да извършат спешен ремонт на отсечката между Мездра и село Моравица. От Министерството на вътрешните работи се позоваха на много сигнали от шофьори, които твърдят, че отсечката е не само в лошо състояние, но и преминаването по нея застрашава живота и здравето..

публикувано на 02.10.24 в 08:30

Общински съвет Враца ще избира имена за нови улици

Внесоха предложение за именуване на 3 новоизградени улици във Враца, като крайното решение ще е на общинския съвет.  Идеите за даване на имена са на местните парламентаристи Красимир Богданов и Васко Врачовски. Бившият врачански депутат Богданов е внесъл предложение до комисията по наименованията за даване на име на две улици – едната е за 35-и..

публикувано на 02.10.24 в 08:14

Ремонт спира водата на част от Видин и 11 села

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено днес, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово, Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 02.10.24 в 06:50

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53