Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бдин" отстъпи на 10 от "Марица" Пловдив (СНИМКИ)

12
Снимка: Радио ВИДИН, Теодора Макавеева

Отборът на "Бдин" Видин тотално надигра "Марица" Пловдив, но загуби с 0:1 домакинството си от 6-ия кръг на Втора лига. Гостите играха близо 70 минути с 10 футболисти, след като Кристиан Димитров получи директен червен картон.

Срещата на стадион "Георги Бенковски" започна отлично за гостите от Пловдив. Още в 4-ата минута Георги Трифонов центрира отдясно, а Станислав Маламов се оказа най-съобразителен при разбъркването и успя да вкара топката във вратата на "Бдин" за 0:1. Бдинци отговориха със силен удар на Цветомир Тодоров, но топката профуча край гредата. 4 минути по-късно Ифеани Дейвид засече  с глава центриране от ъглов удар. Вратарят на Бдин Василев улови. В 14-ата минута Ивайло Иванов опита да изненада стража на гостите с изстрел от малък ъгъл. Минута по-късно домакините организираха отлична атака, Цветомир Тодоров излезе на голова позиция, но бе съборен в наказателното поле на "Марица". Главният съдия Геро Писков обаче прецени, че няма дузпа, а Тодоров получи жълт картон заради бурните си протести. В 19-ата минута Тома Ушагелов насочи опасно топката от пряк свободен удар. Вратарят Петър Начев плонжира и изби. В 25-ата минута гостите останаха с човек по-малко. "Бдин" отново организира бърза контраатака. Стражът на "Марица" излезе неразчетено, Тодоров успя да го преодолее и се озова на празна врата. Преди да нанесе завършващия удар Кристиан Димитров го фаулира и главният рефер му показа червен картон. Последва натиск на "Бдин". Ушагелов отправи удар от три метра, но право във вратаря. Николай Цветков също би в стража на гостите.

На полувремето старши-треньорът на "Бдин" Венцеслав Иванов направи две смени, за да засили офанзивната мощ на отбора си и да се възползва от численото преимущество. В игра влязоха Александър Соколов и Валдемар Лашков, като бдинци заиграха с двама централни нападатели. Почти през цялата втора част гостите се бранеха с 9 човека, а домакините атакуваха. Тотален малшанс пред гола обаче лиши "Бдин" поне от равенство в мача. С пропуски от чисти позиции се отчетоха Цветомир Тодоров, Винисиус Белоти, Николай Дичев, Валдемар Лашков, Тома Ушагелов, Александър Соколов и Николай Цветков. В 66-ата минута Саломон Джеймс изби от голлинията удар с глава на Дичев. На два пъти бдинци отново имаха претенции за 11-метров наказателен удар, след като Николай Цветков и Кристиян Йошов бяха съборени в наказателното поле на гостите. Свилен Щерев поиска дузпа при сходна ситуация, но главният съдия остана безмълвен. "Марица" можеше да удвои в 89-ата минута след контраатака, при която Стефан Попов излезе сам срещу вратаря при една от редките си контраатаки, но ударът му бе избит от Иван Василев. 

След този мач "Марица" събра 10 точки, а "Бдин" остава с 4 пункта в актива си.

"Добре започнахме мача, владеехме играта, такава беше и моята идея - да владеем топката, да играем футбол, но направихме грешка. За червения картон не мога да коментирам, трябва да видя видео запис дали изби топката и дали имаше червен картон. Искам да благодаря на момчетата, че 70 минути с 10 човека успяхме да задържим резултата - раздадоха се, дисциплинирани бяха. През второто полувреме отборът на Видин имаше някакви положения, но важното е, че успяхме да победим. На полувремето им казах някои неща, изпълниха ги и заслужено победихме", каза след мача старши-треньора на "Марица" Николай Димитров.

"Загубихме, защото не можахме да вкараме гол и допуснахме много лек гол. Тотално предимство за нас, надиграхме ги по всякакви показатели, но след като не можем да вкараме гол, губим. В тази игра е така - който вкара повече голове, той печели. Само с добра игра не става. Липсва ни увереност пред гола, самочувствие и най-вероятно някои качества. Не може да се каже, че един или двама човека - доста хора изпуснаха положения, това днес беше парад на пропуските. Имахме желание, "биха се" момчетата, вложиха се на максимум, но като не вкараш гол натежава, губиш мача и след това каквото и да кажеш, е нелепо. След като си надиграл тотално противника и не успееш да вземеш дори и точка от този мач, е нормално момчетата да са огорчени. Надявам се, че ще успеем да се вдигнем за следващия мач. Знаем много добре каква ни е ситуацията, нищо друго не ни остава освен да се опитаме да се изправим. Имахме основателни претенции за дузпи. При ситуацията, в която Цецко Тодоров получи жълт картон, според мен е дузпа. Но след като даде червен картон, е ясно какво ще му бъде отношението - отива на някакво компенсиране. По принцип не ни е виновен съдията, но си беше чиста дузпа. Тези неща повлияват в момент, в който имаш предимство и трябва да го материализираш. Най-важно е да се възстановим чисто психически. Отборът физически и тактически стои добре. Колкото и глупаво да звучи, до този момент нито един отбор не ни е надиграл и в крайна сметка 4 точки не са това, което трябваше да имаме като точков актив. Аз вярвам във футболистите, няма да изгубя вяра в тях, имат моята подкрепа. Просто знам, че е въпрос на два добри мача един след друг, за да дойде малко повече самочувствие на футболистите", коментира наставникът на "Бдин" Венцеслав Иванов.

"Бдин" Видин: 33. Иван Василев; 20. Георги Иванов/8. Калоян Цветков; 29. Николай Дичев (ЖК); 31. Даниел Стоянов(ЖК)/18. Стойчо Стойков; 5. Ивайло Иванов/88. Кристиян Йошов; 7. Николай Цветков; 44. Владимир Айтов/9. Валдемар Лашков; 71. Радослав Захариев/14. Александър Соколов (ЖК); 77. Винисиус Белоти; 10. Цветомир Тодоров (ЖК); 23. Тома Ушагелов 

"Марица" Пловдив: 33. Петър Начев (ЖК); 19. Мартин Газиев/4. Мирослав Пушкаров; 29. Атанас Ташолов; 5. Димитър Аврамов (ЖК); 23. Соломон Джеймс (ЖК); 24. Ифеани Дейвид (ЖК); 15. Христиан Димитров (ЧК); 21. Станислав Маламов/11. Олджай Алиев (ЖК); 10. Веселин Марчев/14. Емилео Макавеев; 17. Валери Домовчийски/77. Стефан Попов; 9. Георги Трифонов/7. Свилен Щерев

Главен съдия Гаро Писков, асистенти: Мартин Ангелов и Ангел Станчев (дебют във Втора лига, за което получи плакет преди началото на мача), четвърти съдия Мартин Марков, съдийски наблюдател Веселин Мишев, делегат на БФС Христо Ангелов.

В следващия кръг "Бдин" Видин гостува на "Дунав" Русе. Мачът е в неделя, 27 август, от 18 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Завърши Общинският турнир на футбол по малки врати в Мездра

Отборът на "Кохонес гранде" спечели XXIII Общински турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра. На финала "големите топки" победиха с 3:1 тима на "Лъвчетата" и за трети път (след 2021-а и 2022 г.) триумфираха в спортната надпревара. На трето място се нареди "Сакатлък Юнайтед", който в двубоя за бронзовите медали се наложи над "Ботевъ"..

публикувано на 28.05.24 в 16:50

Полицайка от Враца с приз от международен турнир по стрелба

Врачанката Катя Василева спечели второ място в третото издание на Спортни игри на международната полицейска асоциация. Надпреварата, в която се включиха и стрелците от СК Спартак, се проведоха между 19 и 24 май в румънския град Брашов. Катя Василева спечели второто място в турнира по стрелба с голямокалибрен пистолет, в индивидуалната надпревара. Тя..

публикувано на 28.05.24 в 08:00

Бивш играч на "Ботев" води "Марек" в баража за елита

Наставникът на "Марек" Дупница Танчо Калпаков, който бе част от селекцията на врачани преди години в тогавашната "Б" група, се надява на успех над "Ботев" в баража за попълване на последното място в Първа лига от новата кампания. Мачът е от 19.00 часа в четвъртък на стадион "Христо Ботев".  От домакините призоваха за пълна мобилизация, а се очаква..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Ще се завърне ли „Бдин“ при професионалистите?

Само един сезон продължи чаканото десетилетие от привържениците на футбола във Видин завръщане сред професионалистите. „Бдин“ така и не успя да намери верния ритъм и завърши на последно място в класирането на Втора лига. Точно преди година видинчани заслужено вдигнаха купата за първото място в Северозападната Трета лига. Завръщането във..

публикувано на 26.05.24 в 20:01

Самбистите на Пламен Петров завоюваха 5 медала от Републиканското

Състезателите на видинския клуб "Борба, самбо, джудо" с главен треньор Пламен Петров заслужиха общо 5 медала от Държавното първенство по самбо за момчета и момичета, което се проведе в Панагюрище. 10-годишната Никол Николова стана републиканска шампионка за трета поредна година. В същата възрастова група Десислава Богомилова се пребори за сребърен медал...

публикувано на 26.05.24 в 17:54

6 медала за "Бъдин" Видин от Държавното по самбо

Състезателите на видинския клуб "Бъдин" завоюваха 6 медала от Държавното първенство по самбо, което се проведе този уикенд в Панагюрище. В първия ден, при момичетата и момчетата, и петимата представители на клуба се качиха на почетната стълбичка. Виктория Любенова стана републиканска шампионка в категория до 55 килограма. Злато заслужи и Ивайло Петков при..

публикувано на 26.05.24 в 17:18

Лятно волейболно училище за деца организират във Видин

И тази година във Видин организират лятно волейболно училище за деца. Инициативата е на волейболен клуб "Бдин - Вида". Заниманията започват от 1 юни и ще се провеждат всеки делничен ден в спортна зала "Фестивална", обясни  Зорница Георгиева, треньор в клуба: "Волейболното лятно училище представлява - сега знаем, че на родителите малко им е..

публикувано на 26.05.24 в 16:30