Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 лева е глобата за неправомерно паркиране на място за хора с увреждания

Паркоместата за хора с увреждания са определен процент от общия брой на местата в "Синята зона". Това обясни за Радио ВИДИН директорът на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" към Община Видин, Петър Петров. Тези паркоместа по наредба и закон са 4% от общия брой в платената зона. За Видин те са 580 места, от които 46- 47 места са за хора с увреждания.

Така той отговори на въпрос на Иван Найденов, защо местата за хора с увреждания във Видин не достигат и как се контролира неправомерното им заемане от други водачи. 

"Местата в "Синята зона" за хора с увреждания се определят от работна група, която се съобразява с желанията на организациите на хората с увреждания. Местата обикновено са около лечебните центрове, училищата, също до сградите на общински и държавни институции. Така например, около улица "Бдин" има повече такива места за инвалиди, заради лечебните центрове, които се намират там. 

Основният проблем е, че в областта има прекалено много хора с увреждания, които имат право да паркират безплатно в "Синята зона". Такава карта за паркиране имат хората с 50 и над 50% увреждане. Друг е и проблемът, че много от тях или я забравят, или не я слагат на видимо място в колата. 

Ние, като общинско предприятие, имаме право само да установим дали собственикът на паркираното на място за инвалиди превозно средство и човекът, чиято е картата, съвпадат. Ако това не е едно и също лице, картата се отнема и се вика полиция, която да санкционира нарушителите. За жалост, ние нямаме кой знае какви правомощия. Глобява полицията. Ако водач е паркирал на място за инвалиди и няма нужната карта, той се глобява с 200 лева. Проблемът е, че ние, като общинско предприятие, няма как да определим дали това е собственикът на автомобила и затова се обръщаме към органите на МВР. Такава е практиката. Когато наши служители забележат, че липсва карта на автомобила, те се обаждат на телефон 112, за да сигнализират, както това може да направи и всеки гражданин в такива случаи. 

Много от гражданите, които идват при нас да възразяват, ги съветваме да се обадят на 112, вместо да губят време да дублираме действия. За жалост, така е преценил законодателят и толкова правомощия ни е дал. 

За съжаление, паркоместата за хора с увреждания около здравните центрове никога няма да са достатъчни. Предстои въвеждането на една нова наредба, с която ще се ограничи времето за престой на такива места, защото понякога с това се злоупотребява. Нерядко такива автомобили с карти престояват на определените места по цял ден, че дори и повече. В новата наредба се визира това време да се ограничи например до два часа, за да може следващият нуждаещ се също да ползва паркомястото. Проблемът е, че времето за този престой е много трудно доказуемо и контролирано. Ето защо, в бъдеще е предвидено да бъде въведен един специален софтуер, който ще ни помогне да установяваме времето на престой. Нарушителите ще бъдат санкционирани по общинската наредба, която също ще претърпи промени. 

За съжаление и цялата "Синя зона" да я направим за хора с увреждания, пак местата няма да стигнат. Само във Видин тези хора са някъде около 2000, а за областта са над 10 000... ", допълни Петър Петров.

Подробности по темата и целите интервюта- в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55

Георги Кузманов - библиотекарят с интересно хоби

В "Професия хоби" днес ви срещаме Георги Кузманов от Видин . Той работи като библиотекар, но хобито му е доста нетрадиционно. Георги се разтоварва като пише текстове за рап песни, а също така и рапира. В рап средите се представя с артистичния псевдоним "Субекта". С помощта на негов близък приятел, който прави музиката, имат издадени..

публикувано на 27.09.24 в 14:59

Владимирово - селото, където традициите срещат надеждата за бъдещето

Гостуваме в село Владимирово - място с дълбоки исторически корени и силен дух. Владимирово е едно кътче, което пази духа на традициите, но също така гледа към бъдещето. Намира в община Бойчиновци . Селото е голямо и има много млади хора. Цветелин Михайлов е кмет на Владимирово само от няколко месеца, но има амбицията да облагороди и развие..

публикувано на 27.09.24 в 11:45

Виктория Топалска представя книгата "По(д)правки" във Видин

Предстои представянето на втората книга на Виктория Топалска . Изданието включва разкази, вдъхновени от живота и носи името "По(д)правки" . Виктория Топалска разказа подробности: "Книга, доста по-различна от първата... Първата ми книга е стихосбирка... Тотално съм се насочила на друго място, сега в момента, защото съм..

публикувано на 27.09.24 в 11:09