Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Вълчек - откъснато от света и суетата

14
Снимка: Радио ВИДИН


Екипът на Радио ВИДИН отново е в село Вълчек, минаха две години от последното ни посещение. Днес отново сме тук, за да видим има ли промени в населеното място и какъв е животът на малкото останали местни хора. 

Вълчек е в община Макреш и както повечето села в Северозапада и то е със застаряващо население. Селото е красиво, чисто и подредено, обитаемите къщи са уютни и приветливи. Жителите са 26-ма души, средната възраст е 74 години.

Населеното място е откъснато от света. До него не идва автобус, има само жп спирка, но тя е на гара Макреш. Няма аптека, няма читалище, телефонната връзка не винаги работи, мобилните комуникации също са проблем. 

Когато бяхме тук преди 2 години, един от проблемите беше липсата на лекар. Днес има стъпка напред - медик идва веднъж в месеца. Магазинчето отваря два пъти в седмицата, когато докарват хляб. С поддръжката на селото се занимават хора по заетостта, но въпреки това е доста трудно - природата упорито навлиза в дворовете, където отдавна никой не живее.



Посреща ни кметският наместник Линка Йоцова:
"Улиците ги поддържаме, но много трудно... Проблемите на селото - справяме се. Нямахме лекар, вече идва веднъж в месеца лекар, когато се налага викаме линейка от Димово. Когато изключва токът след буря, викаме Енергото... Проблемите със стационарните телефони са от години... Хора си плащат таксите редовно, но нямат 30 дена стационарни телефони, а за мобилните да не говорим... Трудно им е да се чуват с децата си... Вода имаме постоянно, няма проблем... Кражби в селото нямаме, спокойно е... С кучетата имаме проблеми, защото не всички осъзнават, че не трябва да пускат кучетата си... Хората се отопляват с дърва, вече всички жители са подсигурени с дърва за огрев, по 96 лева кубика."


Към селото са проявили интерес и чужденци. В него са се заселили три английски семейства, има и един китаец. Вероятно природата и тишината, както и ниските цени на имотите са ги привлекли.

Името на селото идва от вълците, които са живеели наоколо, разказва кметският наместник Линка Йоцова:

"До 1961 година селото се е казвало Вълчак... 10 души се хранят на Социален патронаж, взимат си хората храната. В магазинчето се продават най-необходимите неща... Нужно е да се обърне внимание на малките населени места, живее се трудно... Имаме и клуб на пенсионера, но най-вече се събираме на събора на селото... Усеща се отчуждението, някак си се озлобиха, все са недоволни... Не знам защо така ..."

село Вълчек

Станчо Петков, на 87 години, цял живот е работил като дърводелец, от 1952 г. до 1991 г. От 32 години живее във Вълчек като пенсионер. Тук е със съпругата си, работят заедно в градината, не купуват продукти, отглеждат си зеленчуци и плодове. Когато са били по-млади, са гледали овце, крави, кози, пуйки, гъски, кокошки, имали са и кошери. Имат дъщеря, четирима внуци и трима правнуци. Всички са по света, но едно нещо е запомнил от своя баща - никога да не се занимава с политика и днес спазва неговия съвет.

"За стари хора тук е екстра... Гледаме си всичко, правим зимнина, консервираме тиквички, ягоди имаше много и сложихме...Искам да има хора в селото..."

В село Вълчек възрастните са хора с професии, образовани, уважаващи труда. В активната си възраст са работили като учители, лекари, занаятчии, дали своите сили за изграждането на обществото, а днес се радват на спокойствие и удоволствието от това, че живеят в родните домове на своите предци, зареждат се от родната земя и поддържат духа на селото жив. 


Надежда е била учителка, на 83 години е. Тя и съпругът ѝ, който е на 86 години, са родом от село Вълчек. Имат 4 внучки, които са завършили висше образование. Гордеят се с тях и с децата си. Живеят спокойно, пенсиите им ги носят на място от пощенския клон в Макреш.

"Всичко ни е наред... Имаме си магазин и Димово ни е близо. Ходим до Видин, там ни е личният лекар... Тук си изкарваме прехраната и на децата даваме, но най-важното е спокойствието... Няма кражби... Всеки ден има с какво да се занимаваме... Контактуваме си с моята сестра, тя живее тук... Моят съпруг е ветеринарен специалист... Много животни гледахме... Имахме и кокошки, изяде ги лисица... Идват и диви свине."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Недка Лилкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20