Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно автошествие във Видин блокира пътя за София

3
Снимка: радио Видин






Над 100 коли се включиха в протестното автошествие, организирано от Гражданско обединение "Единни за промяна" във Видин. Пътят до София бе блокиран за 1 час.  

Основните искания на  протестиращите -   строителството на новия път Видин-Монтана да приключи до края на 2025 г., а участъкът Мездра-Ботевград да бъде пуснат до края на 2024 година.

След 2018 година, когато протестите дават резултати, започна да се работи по проектите , стигна се до участък, който е почти готов, но 2 години всичко е в застой, всеки ден на този път загиват хора, каза Росица Кирова от Гражданско обединение "Единни за промяна" и добави:

"След 2018 година, когато протестите дадоха някакъв резултат във вид на споразумение с правителството, започна да се работи по проектите. Стигнахме дори до начало на строежа. Имаме един участък, който е почти готов. Последваха две години престой. Ако със тези темпове продължаваме, можем и след 10 години да имаме и  път до Видин. Всеки ден обаче на този път загиват хора....
Имаме ясни и конкретни срокове - 2024 година да приключи и да бъде въведен в експлоатация участъкът Ботевград-Мездра, който сега е в ужасно състояние.....2025 година да бъде приключен целият участък Видин-Монтана..Искаме ясни уверения от министъра на регионалното развитие, че ще бъдат изпълнени ангажиментите и ще се спазят сроковете...Че до 2024 година ще бъде проектиран целия участък между Монтана и Враца, който е в тотален застой и този регион ще получи най-накрая необходимата инфраструктура."

Протестиращите искат  по-бързо приключване на строежа на скоростния път до Видин, което ще осигури безопасността на пътуващите:

"Искаме по-бързо да приключи този етап на строителството на пътя...Това е безобразие, всеки път съм толкова притеснена...Надявам се, че по-малко катастрофи ще стават..постоянно стават катастрофи, постоянно мрат хора..."

Днес пътят беше блокиран за 1 час, при следващите протести ще се продължи със затварянето на пътя. 


Повече може да чуете в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06