Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път ще се проведе литературният фестивал "Враца – книжен град"

Литературен фестивал "Враца – книжен град" се завръща с петото си издание в края на септември 2023 г. Тридневното събитие, организирано от Регионална библиотека "Христо Ботев", ще се проведе в дните от 28 до 30 септември 2023 г. със серия от срещи, работилници и книжен базар.


Врачанските читатели и гостите на града ще имат възможност да участват в разговори с едни от най-популярните имена на българската литературна сцена. За трите творчески вечери в града ще пристигнат писателите Васил Попов, Здравка Евтимова и Галин Никифоров.


Първият фестивален ден – 28 септември (четвъртък), ще стартира с ателие "Синята градина", в което ще бъде представена старата фотографска печатарска техника "цианотипия". Работилницата е насочена към деца и младежи от Враца, а водещ ще бъде фотографът Стефан Каменова. Цианотипията е фотографски процес, датиращ от 1842 г., използван за копиране на документи, чертежи, скици. Другото му име е "син печат", защото ефектните резултати са винаги в синьо.


Официалното откриване на фестивала започва в 18:00 ч. с младите актьори от театрална група "ТЕПМ", които ще представят спектакъл "Поетите", а веднага след това писателят Васил Попов ще се срещне читателите на Враца. Авторът, чиято книга "Мамник" се превърна в явление, ще разкаже как от аудиосериал историята се претвори в книга. Васил Попов ще разкрие повече подробности и около най-новото си заглавие "Пермафрост".


На 29 септември (петък) програмата започва със среща с детската писателка и илюстратор Мая Бочева - Уики. Талантливата авторка ще зарадва гостите и с новите си интерактивни карти "Кой ден сме днес".
Вечерта, от 18:00 ч., читалнята на библиотеката ще посрещне българската писателка и преводачка на англоезична фантастика и сериозна белетристика Здравка Евтимова. Тя ще представи новата си книга "Резерват за хора и вълци".


В съботния ден, 30 септември, ще отвори врати Книжен базар, в които участие ще вземат над 10 български издателства. Мини алеята на книгата ще бъде разположена в пространството пред Община Враца и ще предложи богато разнообразие от нови заглавия за деца и възрастни. Сред участниците ще бъдат националните и местни издателства: "Книгомания", "Персей", "Фют", "Екрие", "Ерове", "Изида", "КВЦ", "Книги за всички", "Медиа Груп", "Пурко", "Тип-Топ", "Туй-Онуй", университетското издателство на Великотърновския университет, "Шамбала", "Noble Star Books". В базара ще се включат и представители на врачанските писатели, както и книжарница "Извор".


Официалното откриване на базара започва в 10:00 ч. с дефиле на приказни герои и стартиране на ателиета- "Фейс арт" - за преобразяване в приказни герои и "РециКНИГИрай" - работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница "Добрини", Сдружение "Книгини". В 16:00 ч. пък съвместно с Младежки център – Враца ще се проведе уъркшоп "Комиксите оживяват".


Фестивалът ще завърши с гостуването на Галин Никифоров. Авторът е сред открояващите се имена в съвременната българска литература, а сред врачанските читатели е познат с книгите си "Тяло под роклята" и "Лисицата". Срещата започва от 18:00 ч. в читалнята на библиотеката.


Ето и пълната ррограма

28 септември /четвъртък/

11:00 ч. - „Синята градина“ - ателие за фотографската печатна техника „цианотипия“

18:00 ч. - Официално откриване със спектакъл „Поетите“ на театрална група ТЕМП Пред сградата на Регионална библиотека „Христо Ботев“

18:30 ч. - Среща с Васил Попов, автор на „Мамник“Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Обща читалня

29 септември /петък/

11:00 ч. - Среща с детската писателка и илюстратор Мая Бочева – УикиРегионална библиотека „Христо Ботев“ - Детски отдел

18:00 ч. - Среща със Здравка Евтимова, автор на „Резерват за хора и вълци”Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Обща читалня

30 септември /събота/

10:00 ч. - Книжен базар - откриване с дефиле на приказни герои

10:00 - 13:00 ч. - Ателие „Фейс арт“ - преобразяване в приказни герои

10:00 – 12:00 ч. – „РециКНИГИрай“ - работилница по рециклиране на хартия от Социално предприятие Творилница „Добрини”, Сдружение „Книгини”

16:00 - 18:00 ч. - Уъркшоп „Комиксите оживяват“Пространството пред Община Враца

18:00 ч. - Среща с Галин Никифоров, автор на „Тяло под роклята“Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Обща читалня


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доставиха бюлетини за избора в монтанското село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Вече са доставени 1000 бюлетини. В две секциите ще гласуват габровчани, едната е подвижна. Членовете им..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

10 хиляди по-малко избиратели във Враца за изборите

С почти 10 хиляди души са намалели избирателите в област Враца в сравнение с парламентарните избори от юни т.г. По данни на районната избирателна комисия, която организира предсрочния вот за 51-и парламент, в предварителните списъци има над 143 000 мъже и жени. Преди няколко месеца броят им е бил над 150 хиляди души. Организацията преди изборите..

публикувано на 19.10.24 в 14:30
враца път коли кръстовище трафик

Шест рискови участъка по пътищата в област Враца

Шест пътни участъци в област Враца са определени от МВР като рискови заради концентрацията на ПТП на тях. Анализът е изготвен от КАТ на база на станали катастрофи от началото на годината. Най-коварно е кръстовището между обходния път на Враца и пътя за Криводол, на което за 9 месеца са станали 5 сблъсъка, при които са били ранени петима души. Вторият..

публикувано на 19.10.24 в 13:30

Мездренчани се обединяват в чест на народните будители

Поредно интересно предизвикателство предлагат на съгражданите си младежите от групата на БУМ (Будни, Устремени, Мездренчани). Те канят малки и големи да почетат Деня на народните будители и да си припомнят важни моменти от нашата история с една забавна викторина и игри на 1-ви ноември от 18.30 ч. в кафе "Роял". "Доведете приятели и прегледайте..

публикувано на 19.10.24 в 13:00

Потушен е пожара на Ком

Пожарът в Стара планина над Берковица е изгасен. До късно снощи огнеборци и горски служители са се борели с пламъците. Над 30 декара със сухи треви и ниски храсти са изгорели при пожара вчера в района на връх „Ком". Три екип на пожарната служба и служители на горското в Берковица са гасили до късно снощи. Пожарът се е разпрострял от към района на..

публикувано на 19.10.24 в 11:03

Поход на родолюбието подготвят във Враца

Във Враца подготвят поход на родолюбието , а идеята е на местната управа. Тя беше представена от кмета Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че участниците в похода ще носят факли, а събитието ще е след стъмване. По думите му учебните заведения от града под Околчица могат да се включат в събитието, което е посветено на 1 ноември, когато отбелязваме..

публикувано на 19.10.24 в 10:00

Започва "Октобърфест" във Враца

Във Враца днес и утре се организира фестивал на немските традиции под надслов "Октобърфест" .   "Празник на немската култура, традиции и кулинария, разбира се. Идеята е да предизвикаме интереса във врачани към немското производство и към немските инвеститори, имайки предвид, че във Враца имаме немски инвеститори. Поне десет заведения ще предлагат..

публикувано на 19.10.24 в 09:00