Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на пожарната безопасност започна във Видинско

6
Снимка: Радио ВИДИН

С разнообразни прояви Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин се включва в  Седмицата на пожарната безопасност. Програмата започна днес с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов, пред сградата на Пожарната. Тържествено бяха  наградени и 23-ма служители от Видин, Белоградчик и Кула по случай професионалния празник на огнеборците - отбелязван на 14 септември. 

На брифинг директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”- Видин комисар Стилиян Пешев обясни, че мероприятията през седмицата имат за цел да повишат противопожарната култура на населението и да го запознаят с актуални проблеми от дейността и развитието на пожарната служба в областта:

"Характерно за тази година беше, че за разлика от изминалите няколко години се случиха, както на много места в страната и в нашата област имаше няколко бедствени положения. Те възникнаха следствие на обилни валежи от дъжд. Последното беше съпроводено в град Кула и с градушка, която нанесе и много щети по инфраструктура, покриви на сгради, включително и покрива на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" силно пострада. Такива бедствия възникнаха и на територията на град Дунавци, където река Войнишка излезе от коритото. В град Димово и съседното село Бела, където голямо количество скатни води наводни главните улици и дворове. Както вследствие отново на големи дъждове и големи свлачища беше откъснато и село Черно поле за определен период от време. Хубавото може да се каже, че при тези бедствия не се допуснаха и няма човешки жертви..."

Комисар Стилиян Пешев съобщи, че на територията на област Видин ще заработи нова съвременна система за ранно предупреждение и оповестяване. Очаква се да започне да функционира до края на 2023 г. или в началото на 2024 г. 

Главен инспектор Генади Янчовски- началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност" към РДПБЗН-Видин представи данни за оперативната обстановка в областта от началото на годината:

"От 1 януари 2023 г. до днес звената на РДПБЗН са реагирали на 679 сигнала за произшествия. От тях 350 пожара, с преки материални щети са възникнали 101 броя... Без нанесени материални щети са 249 пожара... Извършени са 277 аварийно спасителни и помощни операции... От началото на годината досега имаме 1 загинал- 77-годишна жена при пожар и двама пострадали мъже на 45 и на 42 години, в резултат на произшествие с лек автомобил. От началото на годината досега имаме 3 бедствени положения..."

Главен инспектор Георги Георгиев- началник на сектор на "Превантивна и контролна дейност" към РДПБЗН-Видин представи дейността на дирекцията:

"Както всяка година проведохме основните кампании. Това са есенно-зимен сезон 22-23-та година и "Да опазим реколтата от пожар". По отношения на практическата подготовка и обучението на населението по защита при бедствия трябва да отбележим, че през годината са проведени занятия в системата на средното образование и работещите в държавната и общинската администрация, с общо 917 обучаеми..."

Програмата на Седмицата на пожарната безопасност ще продължи през следващите дни с демонстрация на пожарна и аварийно-спасителна техника, тематичен конкурс за детска рисунка, приемни за граждани и открити телефонни линии, предвидени са и срещи с доброволци и ветерани.
Ето и служителите от Видин, Белоградчик и Кула, отличени по случай професионалния празник на огнеборците - отбелязван на 14 септември: 
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов награди с "Индивидуална парична награда“:
1. мл. експерт Светослав Станков – началник на дежурна смяна в РСПБЗН – Видин;
2. мл. инспектор Росен Иванов – пожарникар в РСПБЗН – Видин;
3. мл.инспектор Александър Борисов – водач на специален автомобил в РСПБЗН – Видин.
Директорът на ГДПБЗН-МВР главен комисар Александър Джартов награди с "Писмена похвала“: 
1. ст. инспектор Александър Дичев – началник на група ПГ и СД в РСПБЗН – Видин;                                                          
2. мл. инспектор Румен Виденов – водач на специален автомобил в РСПБЗН – Белоградчик.                                                                       
Директорът на РДПБЗН-Видин награди с "Писмена похвала“:
1. инспектор Симеон Аспарухов - инспектор VI степен в РСПБЗН - Видин;
2. мл. експерт Мариан Петков -  началник на дежурна смяна в РСПБЗН - Видин;
3. мл. експерт Ивайло Стоянов - командир на екип в РСПБЗН – Кула;
4. мл. експерт Мартин Каменов - командир на екип в РСПБЗН – Кула;
5. мл. експерт Анатоли Кръстев - командир на екип в РСПБЗН – Белоградчик;
6. мл. експерт Калоян Тодоров - командир на екип в РСПБЗН – Белоградчик;
7. мл. експерт Венцеслав Василев - командир на екип в РСПБЗН – Белоградчик;
8. мл. инспектор Деян Георгиев - старши пожарникар в РСПБЗН – Видин;
9. мл. инспектор Милен Илиев - старши пожарникар в РСПБЗН – Видин;
10. мл. инспектор Пенко Петров - водач на специален автомобил в РСПБЗН – Видин;
11. мл. инспектор Максим Яков - водач на специален автомобил в РСПБЗН – Видин;
12. мл. инспектор Владислав Илиев - пожарникар в участък ПБЗН – Брегово;
13. мл. инспектор Алекс Иванов - пожарникар в участък ПБЗН – Орешец;
14. мл. инспектор Алекс Тонев - пожарникар в участък ПБЗН – Орешец;
15. мл. инспектор Любомир Маринов - водач на специален автомобил в РСПБЗН – Белоградчик;
16. мл. инспектор Тихомир Григоров - водач на специален автомобил в участък ПБЗН – Орешец;
17. мл. инспектор Момчил Гергов - водач на специален автомобил в РСПБЗН – Кула;
18. мл. инспектор Митко Миков - водач на специален автомобил в РСПБЗН – Кула.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56