Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни Ставри Калинов

Ставри Калинов
Снимка: СБХ

Напусна ни Ставри Калинов, една от най-популярните фигури в съвременното българско изобразително изкуство, съобщават от Съюза на българските художници. 


Ставри Калинов е роден е на 15 ноември 1944 във Видин. През 1964 г. завършва гимназия във Видин и в три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността "Скулптура" в ВИИИ "Николай Павлович" (днес Национална художествена академия).


През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.


Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби.


Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики.


Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.


Прави портрети на Васил Левски, Жул Паскин, Джон Атанасов, Борис Христов, Николай Гяуров и други известни българи. Рисува икони. Автор е на множество статуетки за фестивали и конкурси, сред които за фестивала "Златна Месемврия" и за литературната награда "Балканика 2006".


Негова е скулптурата "Истината за перото"  в градинката пред БТА в София. Негова статуетка на ктиторите на Боянската църква Константин и Елена е дарена на папа Йоан Павел II от вицепрезидента на България Тодор Кавалджиев, припомнят от СБХ.


Ставри Калинов е почетен гражданин на Видин от 2004 година. През 2020 година, в едно от последните си интервюта за Радио Видин, по повод Духовния празник на града- Димитровден, сподели, че Видин заема централно място в сърцето му, но духовния живот на хората липсва:  


"Аз живея там със сърцето си... Човечеството няма бъдеще, държавата няма бъдеще... чувствам, че Видин издиша... Бих искал да го видя като един разкошен град на Дунава, входа на България... Искам да си оставя изкуството във Видин, синагогата бих искал да ми я дадат да я направя музей... Пожелавам на видинчани да се осъзнават, че са само гости... Човек е духа, но ние духа го смятаме за нищо... Аз уважавам само духа си, и се саможертвам...  "


Поклонението ще бъде на 16 септември, събота, от 12:00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в столицата.

Поклон пред паметта му!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Новият Общински съвет в Борован предстои да положи клетва

Новоизбраният Общински съвет в Борован ще се закълне на 3 юли (сряда) на първото си заседание. Сесията е свикана от областния управител Надя Донкинска. Форумът ще започне в 15.30 часа в голямата зала на Народно читалище „Цани Иванов 1907“ в Борован. Припомням, че до извънредните общински избори се стигна, след като Върховният..

публикувано на 02.07.24 в 15:33

Екоминистърът проверява за нерегламентирани сметища в област Монтана

Министърът на околната среда и водите проверява нерегламентирани сметища в област Монтана. Общините Берковица , Монтана и Бойчиновци са обект на извънреден контрол след подадени сигнали. В последните няколко месеца за трети път служебният екоминистър Петър Димитров лично проверява нерегламентираните сметища в Монтанско. Днес обиколката му..

публикувано на 02.07.24 в 15:28

Водна забава зарадва деца във Видин

Волейболният клуб "Бдин-Вида" (Видин) организира водна забава днес пред Пазар капия в града. Събитието се провежда за втора поредна година, а различното този път е, че освен членовете на клуба, може да се включи всеки, който има желание. Повече разказа Елизабет Георгиева , помощник-треньор на "Бдин-Вида" : "Организираме водни забави, с..

публикувано на 02.07.24 в 12:29

Младите математици във Видин са с отлично представяне на външното оценяване

Седмокласниците от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин са постигнали среден резултат от 87,99 точки, двойно по-висок от средния за страната- 42,94  на Националното външно оценяване (НВО) по математика за VII клас , съобщиха от гимназията . Отличните оценки са 18. По български език и литература средният..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Деца откриха "Забавно лято в библиотеката" в Мездра със собствена програма

С разнообразна програма, измислена от няколко деца, живеещи в района на площад "Македония", започна традиционната инициатива "Забавно лято в библиотеката" в Народно читалище ”Просвета 1925” Мездра. Радина Вандова, Виктория Павлова, Георги Иванов, Дара Иванова посетиха предварително библиотеката и предложиха да покажат на присъстващите..

публикувано на 02.07.24 в 08:27

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе.  Според прогнозата на НИМХ след обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки...

публикувано на 02.07.24 в 08:15

Лятна школа за деца започна в село Ослен Криводол

Вкусно започна Лятната детска школа тази година в читалището на мездренското село Ослен Криводол .  Инициативата ще протече под наслова " Аз обичам да ..." и първото предизвикателство беше готвенето. Децата бяха запознати как да четат готварски книги, да разпознават мерните единици и да разчитат рецепти.  След това те се разделиха на три..

публикувано на 02.07.24 в 08:05