Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бояна Минковска: Първата среща на детето със зъболекаря трябва да е под формата на игра

Снимка: Радио Видин

Детето е добре да посети за първи път зъболекар преди да има някакъв проблем със зъбите и това трябва да стане под формата на игра. Препоръката отправи в "Час при зъболекаря" режисьорът в Държавен куклен театър-Видин Бояна Минковска и сподели личния си опит:

"Първата ми среща със зъболекар беше толкова отдавна, но си спомням първата среща със зъболекаря на нашите две момичета, защото имаме  две дъщери. Тогава ми бяха казали, че е много добре, когато детенцето отиде за първи път на зъболекар да не правят неговите зъбчета, а на някой друг. Аз имам ужасно много зъбчета, които имат нужда да бъдат поправени, въпреки че си мия зъбите с тази четка и тази паста, които са страхотни. Но налага ми се да ходя на зъболекар, аз честно казано даже много обичам да ходя на зъболекар, защото в момента има толкова нови цветни неща. Там винаги има едни малки инструменти, аз разглеждам всичко, как ги сглобяват... После мога да ги използвам, когато си правя куклите, даже моят зъболекар ми е подарил няколко инструментчета, за да мога да си правя по куклите разни неща. Но си спомням как водех нашите момичета, когато аз ходех на зъболекар, за да свикнат и всеки път, когато свършеха да правят моите зъби, аз я взимам, слагам я да седне в мен и я гушкам, за да може да свикне и да види и лампите, които са като прожектори, и машинките, които са там, за да ти помогнат. И така постепенно, когато вече се наложи те да ходят на зъболекар, бяха сядали в зъболекарския стол, бяха им преглеждали зъбчетата, когато всичко е наред и беше неусетно това преминаване към ходенето на зъболекар. И аз мога да кажа като родител, че нашите деца не изпитват никакъв страх, защото започнаха да сядат на този стол, когато нямаше нужда да им правят нищо и за тях това беше една игра, която преживяват с мен. 
Може да чуете повече в звуковия файл.
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00