Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Да станем по благодат това, което Бог е по природа

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни.

"В началото на днешното литургическо четиво Иисус казва думи, които сякаш поддържат егоистичните ценности: "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" (Лук. 6:31). Ясно и просто "златно правило". Нали и древните римляни, съвременници на Христос, имат подобни изрази и поговорки: "Do ut des" (Давам, за да дадеш) или девизът на шуробаджаначеството: "Asinus asinum fricat" (Магаре магарето търка). Но следващите слова на Спасителя рязко променят тона: "И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото. И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото" (ст. 32-34).

След което Христос продължава: "Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите" (ст. 35). Този съвет от чисто човешка гледна точка звучи странно и дори нелепо. Да си спомним бедняка Серафим от едноименния разказ на Йордан Йовков, който подарява палтото си в очакване на дреха в рая. Но ако наречем Серафим "ексцентрик" и "юродив", можем ли да кажем същото за Бога? Сигурно звучи богохулно, но нека се замислим – не прави ли същото Бог за нас? Той ни е обикнал далеч преди ние да го обикнем и Той продължава да ни обича независимо дали ние Го обичаме или не. Бог продължава да ни прави добро дори и тогава, когато за нас е невъзможно да направим добро за Него. Той е Този, Който е сътворил и поддържа видимата и невидимата Вселена. Ние, жалките микроби, пъплещи по една от билионите планети във всемира, каква услуга можем да Му направим, с какво можем да Му помогнем, как да Го направим наш "длъжник"? Каква нужда може да има Бог от нас? Абсолютно никаква! И въпреки всяка логика Той продължава да ни дава щедро, изобилно, безкрайно – независимо дали ние Му палим вощеници или не, независимо дали отправяме слаби молитви към Него, независимо дали понякога се сещаме, че Той съществува. Бог излива върху нас пълнотата на Своята любов, величието на Своята милост, съкровището на Своите блага особено тогава, когато ни изпраща Сина Си, заклан "за нас и за нашето спасение" на Кръста. Той прави всичко това, защото ни смята за възлюбени, ценни, достойни да получим Неговата грижа и жертва.

Но Христовата заповед означава много повече от обикновено подражание. Ние не можем да обичаме, да правим добро, да даваме заем от себе си, защото, обективно погледнато, ние нямаме нищо. Раждаме се и умираме голи на този свят. Ако се преструваме, че това не е така, ако се опитваме "да играем на Бог", ние заблуждаваме единствено себе си. Не сториха ли същото Адам и Ева в райската градина, когато се правеха на богове, подлъгани от лукавата змия (Бит. 3)? Единственият начин, по който ние можем да бъдем подобни на Бога е да правим това, което Той прави, да се потопим напълно в Него, да бъдем изцяло в единение с Него. Когато се потопим в Бога и се слеем с Бога, всяка наша мисъл става Негова мисъл и всяко наше действие – Негово действие. Нашата любов е Неговата любов и ние я споделяме, защото сме я получили от Него. Това е, което светите отци наричат "теозис" (обожение) – да станем по благодат това, което Бог е по природа. Това е върховната и дори единствената цел на християнския живот. Това е истинското християнско поведение. Това е пътят към щастието, спасението, вечния живот, а не преходните светски стремежи като секс, кариера, пари, за които живее потъналият в злото свят. Ако всички ние живеем по този начин, човечеството ще се преклони пред християнството и няма да има хулители като Ницше, който ехидно нарича християните "врани, кацнали върху труп".

Архим. доц. д-р Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" – емблематичният български израз "Много се краде в тази държава!" определено важи и за Сомалия. Европейската комисия прекрати помощта за африканската държава заради масовите злоупотреби. Има крадци, които правят нещастни група хора. Други сеят нещастие за цели народи. Никой не е застрахован, но едно нещо трябва задължително да бъде опазено от крадеца. Нарича се ,,душа“. Тя е всичко, което имаме в тази вселена. Ако я загубим, губим всичко.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Истинското детство е без технологии

Днес ще ви запознаем с едно много симпатично и сплотено семейство от Видин. Мариана и Генади нямат сключен брак, но живеят на семейни начала от много време. Те са заедно от 23 години и имат две прекрасни дъщерички - близначки. За имената им се разбират с половин дума, на една вечеря, без да им отнема много време, на коя баба или дядо да бъдат..

публикувано на 29.11.23 в 17:35

Известни наши оперни певци изнасят концерт във Видин

Петима от най-добрите български опрени певци ще изнесат концерт във Видин . Иванка Нинова, Цветелина Василева, Теми Рафаелова, Петър Найденов и Борис Тасков ще изпълнят арии и дуети от световни оперни шедьоври. На солистите ще акомпанира Симфониета - Видин, с диригент Григор Паликаров.  "Да, това е един концерт, който плануваме със Симфониета..

публикувано на 29.11.23 в 16:28

Коледни пакети ще зарадват деца от община Кула

Благотворителна коледна кампания "Бъди човек" се провежда за шеста поредна година в Кула . За първи път обаче инициативата на сдружение "Северозапазване" е насочена към най-малките жители на общината. Целта е да да бъдат подпомогнати деца в неравностойно положение. Над 50 са пакетите, които ще бъдат разпределени, обясни доброволецът Ива Методиева :..

публикувано на 29.11.23 в 15:09

В петък грейва коледната украса във Видин

В петък, 1 декември , във Видин ще бъде поставено официално началото на коледно-новогодишните празници . В 17:30 ч. на централния площад "Бдинци" се очакват Дядо Коледа и Снежанка да зарадват видинските деца с подаръци и заедно ще запалят светлините на коледната елха. С песни и танци младите таланти от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и..

публикувано на 29.11.23 в 08:27

Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра има вече училищно радио

Училищно радио има в ПГ "Васил Левски" в Мездра . Това е първото радио, което се монтира в учебното заведение и се случва по идея на директора, с подкрепата на училищното ръководство.  Изградено е със собствени средства. Основната му цел е да работи като електронен училищен звънец, както и да създава нови умения сред учениците да бъдат..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Д-р Андрей Вълчев: На световно ниво са операциите на катаракта във видинската болница

Млад лекар от София влезе в екипа на Очното отделение на видинската болница "Св. Петка" . Преди да пристигне във Видин, д-р Андрей Вълчев завършва медицина и специализира в голяма частна болница в столицата. Изправен пред въпроса къде да практикува, решава да провери възможността за работа и във Видин, откъдето е родом приятелката му. Твърди, че..

обновено на 28.11.23 в 15:14

Нова стихосбирка ще бъде представена в Монтана

Наталия Цветанова ще представи новата си стихосбирка  "Като отлитане е времето"  пред публика в Монтана. Авторката включва в изданието около 60 стихотворения, а темите, които я вълнуват са свързани с общочовешките проблеми, живота и смъртта, за преходното и непреходното, смисъла на живота. Това е втората ѝ книга, като преди 10 години издава..

публикувано на 28.11.23 в 14:30