Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на горивата отново се покачват

Снимка: БГНЕС

През последните месеци цените на горивата у нас отново се покачват. След известен период на спад и застой, стойността на масовия бензин А-95 и обикновения дизел плавно се увеличава и приближава психологическата граница от 3 лева. В България цените на горивата се влияят от международните, изключено е в борсова търговска среда да има спекула, коментира Людмил Иванов, управител на бензиностанции във Видин:

"В България цените на горивата са проекция на международните цени, съобразени със съответните данъци, акцизи, такси и т.н. С един траен показател, че в България ръстът на цените винаги изостава от световните. Това основно се дължи на производството, което има на територията на България, а не на внос или ако има внос, той е в по-малък процент от потреблението... Освен това има такива сезонни причини, голямо потребление има през лятото по време на земеделските мероприятия. Принципно освен земеделието, което потребява повече горива има и транспорт, който обслужва тази земеделска продукция. Това е на местно ниво. А вече борсовите цени се влияят основно от две причини. Едната е стремежа на група ОПЕК +, които целево намаляват производството и износа си на горива, за да задържат цените или да ги качат, ако са ниски според техните критерии. И другата причина е потреблението в международен аспект... Искрено се надявам цените да не минат 3 лв., защото колкото са по-високи цените, толкова при нас, търговците, е по-зле работата, нещата не са добре. Когато са по-ниски цени и ние сме по-доволни и можем да поемем тогава повече свеж въздух, по отношение и на ресурса, който използваме, като оборотни средства..." 

Людмил Иванов допълни още, че цените на горивата у нас са по-ниски в сравнение с нашите съседи Сърбия, Румъния и Гърция. В Турция са подобни, а в Македония горивото е по-евтино заради по-ниските акцизи. Допълни, че регионът на Видин е с едни от най-ниските цени в България.

Видинчани казват, че поскъпването на горивата се отразява негативно на техните финанси. Споделят също, че на фона на доходите тези стойности са високи, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Аз не пътувам надалече и това малко гори, не е добре. Пак ми бърка в джоба, но не много, примерно като на децата ми. Преди 2 месеца беше 2, 48 лв. Сега - 2,92, онзи ден напълних... Как може да ни се отразява - бие в портмонето, как да не са високи... Цените са по-високи, за стандарта са много по-високи... Може ли в Европа да е 1,5 евро и да взимат 5000 евра заплата, а аз да взимам 500 евро и да са ми пак същите цените... Разбира се, че ще са скъпи при тези пенсии, разбира се, че забелязах поскъпването. Обаче като започнат да се покачват горивата, започва да се качва всичко и животът става непоносим..."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03