Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Илиев, "Бонония-Видин": Общината изостави Гребната база

Снимка: Стефан Илиев


Видинските състезатели по кану-каяк тренират и израстват в непоносими условия.

"Всеки ден, всяка тренировка, в пек, дъжд и студ, с лодката на гръб и по 150 метра в едната посока – през бурени, змиярници и кози пътеки нашите деца си проправят път, за да могат да спортуват", написа в социалните мрежи Стефан Илиев, треньор на СК "Бонония".

Според него отношението на община Видин към местния спорт е немарливо и безотговорно, а в последните четири години "направеното е нула".

Видинските гребци изпращат успешен сезон, през който равносметката е 32 спечелени медала - 8 златни, 12 сребърни и 12 бронзови, обясни Илиев, но отправи критики към местната власт.

"Равносметката е показателна. Отново сме сред първите, независимо че се конкурираме със 7-8 спортни училища, при които всичко е различно. Бюджетът и възможностите им са много по-големи. Представянето ни е много добре и повече от много добро. Радваме се, че децата разбират това - условията, в които тренират. Много ни е трудно да продължим в тази посока, поради простата причина, че материалната част с всяка изминала година е все по-скъпа. С това ще се преборим във времето, но не можем да се преборим със сградата. Тази Гребна база стартира като сграда през 1971. От тогава обаче нищо не е направено. Единствено преди 2 години предишният кмет изкупи собствеността, имаше съсобственик. С това общината стана 100-процентов собственик на сградата. Направиха се 2 салона, от които сме много доволни. Зимата подготовката ни е перфектна. Това обаче не може да продължава така. Общината е безучастна. В последните 4 години нищо не е направено на Гребната база. От 2 години никой не е стъпвал там. Децата са качествени, селекцията е качествена. Понтонът ни е в окаяно състояние. Отиването до него - 150 метра в окаяно състояние. Терасата рухва, пада".

Субсидията, която се отпуска от общината, също не е достатъчна, добави той.

"С 9 хиляди лева няма как да се справим. Не визирам другите клубове колко получават, но трябва да се погледнат качествени показатели, количествени, най-вече - резултатите. Ние сме сред първите винаги".

Провежданите през годините разговори завършват без резултат, категоричен е опитният наставник.

"Реалността е абсолютно друга. Това, което се вижда - човек иска да погледне, да пипне. Идват хората и питат дали могат да се снимат в тази сграда. Това е много лошо, изключително обидно за нас, старите гребци, за идващите в момента. Това обаче не е изоствена сграда, просто трябва да се реновира. Ясно е, че само покривът е 2 500 квадратни метра, ясно е, че около над 3 хиляди са разгърнати в застроена площ, че всичко това ще струва скъпо, но има европейски проекти и пари. Трябваше г-н Ценков веднага след като дойде на власт да беше пуснат такъв проект и сега да е започнал. Нищо не е направено. До самата Гребна база има пречиствателна станция, която изхвърля фекалиите на нашия град. Това е обидно. Нещо да се направи, да се предприеме. Да се обърне внимание! Тук растат нашите деца".

Българският спорт е изоставен от държавата, аргументира се Илиев.

"Тя не обръща внимание на спортните клубове, на подрастващие деца, които са долу в училищата. Ако си върнем онова, което беше преди години - не казвам да се върне режимът на Тодор Живков, напротив - новите неща са прекрасни, но да видим как го правят в Унгария, в Полша, в Чехия. В Полша инвестират 500 милиона в подрастващите деца в училищата. Това дава ли ни основание да смятаме, че ако ние инвестираме половината, Здравната каса ще трябва да има 7 милиарда бюджет? Не, защото тези деца ще израснат здрави. Няма да се разболяват, ако ли пък се разболяват - ще се възстановят бързо. Когато отидеш в някоя част на света, всеки пита за Стоичков и Костадинова, за Гришо. Държава тези неща трябва да ги поеме. Общината обаче, след като е собственик на една сграда, трябва да се грижи за нея. Съгласни сме, че вътре ползваме ел. енергия, вода и т.н, но ако и това не правим - никой няма да стъпи".

Демотивиращо ли се отразява на младите състезатели състоянието на базата, на която тренират ежедневно?

"Точно този въпрос е болезнен, но ние правим всичко възможно, когато детето дойде, да го разходим в салоните, в хангарите, от сърце да покажем това, което треньорите могат да дадат за тях. Един треньор е ментор. Той се грижи за детето така, както се грижи за собственото дете вкъщи. Възпитава го в посока спорт, здраве, дисциплина. Формулата е една единствена: постоянство и търпение. Разбира се, има и деца, които се демотивират от инфраструктурата на базата. От десет - две са такива".

Иновациите са основна част от развитието на спорта, но средствата не ни достигат, каза още видинският треньор.

"Една лодка, която трябва да участва, ще дам пример с лодката на Йоана Георгиева от Световното - тя е около 10-12 хиляди лева. Това е карбон, изработен от компютър. Ние слизаме на по-ниско ниво в Републиканското. Защо да не участваме с такива лодки? Върнете се в годините, когато Айртон Сена почина: с какъв болид участваше той и с какъв сега участва Верстапен? Това нещо е и в живота. Трябват ни средства. Скъп е нашият спорт. Ние няма да се откажем обаче. Имаме традиции. Ще продължим. На мен ми е трудно да убеждавам младите треньори, че трябва да останат. Един треньор не е на щат. Всеки гледа да си намери работа и идва доброволно. Общината да намери начин да субсидира младите треньори. По един щат или два, това може да е трудно, но не е невъзможно. Да погледнем към Монтана: чувам, че на Монтана бюджетът им за спорт е 2,3 милиона. Как онези могат, а ние не? Ще отидеш там и ще питаш "Ей, Златко, кажи как го правиш, разшифровай нещата, за да се получи и при нас". Няма желание. Този мой разказ аз го говоря от години. Държавата да се върне там, където и е мястото, Общината да си погледне нещата".

Илиев твърди, че "терасата на Гребната база отдавна е поддала, наклонена, с рухнали бетонни части от парапета и всеки момент може да се откъсне и падне", а "отделените от Общинския съвет 5000 лева през февруари за ремонт на парапета не са достигнали до Базата".

Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елитен рефер за дербито на стадион "Огоста"

Ивайло Стоянов бе назначен за главен съдия на дербито "Монтана" – "Септември"/София/ от 33-ия кръг на Втора лига. На елитния рефер ще му помагат Костадин Тановчев и Венелин Иванов.   Четвърти съдия е Иван Иванов.  За делегат от Спортно-техническата комисия на БФС изпращат Цветан Георгиев. Мачът на стадион "Огоста" е в понеделник от 15 часа.

публикувано на 15.05.24 в 12:04

Определиха съдиите за мача на "Ботев"

Никола Попов получи наряд да ръководи гостуването на "Ботев"/Враца/ на "Локомотив" в София. Двубоят от 33-ия кръг на Първа футболна лига е в петък и ще започне от 17.45 часа на стадиона в квартал "Надежда". На главния съдия ще помагат Георги Тодоров и Георги Минев, а наряд за четвърти рефер получи Мариян Гребенчарски. За спорните моменти ще отговарят..

публикувано на 15.05.24 в 11:34

Кимия Ализаде със златен медал от европейското по таекуондо

Натурализираната иранка Кимия Ализаде донесе първи медал за България.  Придобилата БГ-паспорт и станала врачанка състезателка стана европейски шампион по таекуондо в Белград.  В сръбската столица Ализаде направи фурор и спечели 10 рунда. Тя беше безупречна в категория до 62 кг при жените и заслужено се окичи със златния медал. Родената в Иран..

публикувано на 14.05.24 в 07:05

Ботев (Враца) все по-близо до спасението

Ботев /Враца/ спечели важни 3 точки по пътя към спасението си в елита, след като победи с 1:0 Хебър в мач от 32-ия кръг на Първа футболна лига.  Единственото попадение реализира Марко Мажуга в 33-та мин. Той реализира след асистенция на най-добрия за домакиите на терена Клери Сербер.  Французинът можеше и да се превърне в антигерой за своите, след..

публикувано на 13.05.24 в 22:05

Купа за видинчанки от държавното по джудо

Състезателките на видинския клуб "Борба, самбо, джудо" заслужиха купа от Държавното отборно първенство по джудо за девойки младша възраст. На състезанието в Перник възпитаничките на старши треньора Пламен Петров победиха отбора на "Слава" Монтана, но след това отстъпиха на бъдещите шампионки от СК "Хаджи Димитър" Сливен. В репешажите обаче се наложиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:21

"Ботев 2012" спечели купа от турнир по баскетбол

Женският отбор на "Ботев 2012" спечели силен турнир по баскетбол, проведен в София. Изпълнителният директор на клуба Христо Илиев похвали за старанието всички състезателки. Врачанки вдигаха купата, след като постигнаха 4 поредни победи, съответно над "Политехника" /Дупница/ с 86:61 точки, над белгийския Оликса Тайгърс със 77:67 пункта и над столичния..

публикувано на 13.05.24 в 11:58

Борец от Враца с медал от международен турнир

Състезателят на СК Ботев 93 от Враца - Калоян Иванов завоюва бронзов медал в категория 48 кг, възраст U17 на международния турнир в Румъния.  Състезанието в северната ни съсадка беше последна проверка на националния ни отбор за кадети преди предстоящото Европейско първенство.  В турнира взеха участие 20 страни.

публикувано на 13.05.24 в 11:45