Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

19 села в община Монтана ще избират кмет на населеното място

Снимка: Радио Видин

Общо в 19 села в община Монтана ще се проведат избори за кмет на населеното място. Още преди изборите за местна власт, в едно от монтанските села вече знаят кой ще е новият им управник. Шестима са кандидатите за градоначалник на община Монтана.


Само един кандидат е изявил желание да бъде кмет на кметство Смоляновци, община Монтана. Така на практика вотът там е предрешен. Близо 45 000 са избирателите в общината, съобщи говорителят на местната избирателна комисия Петко Петков:


"Регистрирани са шест кандидати за кмет на община Монтана, 44 кандидати за кметове на кметства и 179 кандидати за общински съветници в община Монтана. Имаме решения, които не са оспорвани, валидни са, влезли са в сила, регистрирани са подалите коалиции и партии."


Общо 79 са избирателните секции, като пряк избор ще има в 19 от 23-те села на общината. Регистрирани са 24 кандидатски листи и един независим кандидат.


"Засега изборите протичат спокойно. Нямаме досега нито един сигнал или жалба по някакъв повод в нашата комисия."


В битката за кметски пост, в община Монтана, най-възрастният кандидат е на 75 години, за село Доктор Йосифово, а най-младият е на 32, за Белотинци.

БНР подкасти:

Вижте още

Андрей Андреев: Гласувам за промяната, от която Кула се нуждае

За промяна и по- добро развитие гласува кандидатът за кмет на община Кула Андрей Андреев, издигнат от МК ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ. "За промяна в нашия град, за едно по-добро развитие на нашия град гласувах. Надявам се, че гласоподавателите на този тур ще усетят как да го направят. Много хора искат тази промяна, тя трябва да се осъществи".

публикувано на 05.11.23 в 20:40

Финал на балотажа във Видинско

Вторият тур на местните избори в област Видин приключи в спокойна обстановка.  Гласуването е приключило в ъв всички секции в региона. Създадена е необходимата организация за полицейска охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от СИК до ОИК. Членовете на първите СИК започват да пристигат в Спортната зала на Видин...

публикувано на 05.11.23 в 20:35

Над 50% е избирателната активност на втория тур в Монтанско

55,97%  е избирателната активност в област Монтана, по-висока от първия тур на местните избори на 29 октомври, когато са гласували 48,81% от избирателите. Сега до урните в Монтанско са отишли 16 548 души от имащите право на глас 29 565.  Най-активни  са били жителите на общините Монтана и Вършец, съответно 86,81% и 78,57%. В община Бойчиновци..

публикувано на 05.11.23 в 20:25

Приключи изборният ден във Враца

Без  инциденти е преминал вторият  тур  на местните избори в  селищата от област Враца, в които беше проведен балотаж, това съобщиха от дирекцията на полицията.   Служителите от Сектор "Български документи за  самоличност" са  издали  днес   6  удостоверения  за гласуване. Екипи на МВР ще охраняват изборните книжа  и  материали  при..

публикувано на 05.11.23 в 20:15

Новата европейска посока на Видин избра Александър Матеев

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Видин Александър Матеев гласува за промяна в посоката на управлението на града. "Пред всички видинчани има един елементарен въпрос: харесва ли ни как изглежда градът в момента? Харесва ли ни посоката, в която той се движи? На мен лично не ми харесва, затова гласувам да променим посоката. Гласувам Видин да е..

публикувано на 05.11.23 в 20:05

Цветан Ценков гласува за бъдещето на Видин, но очаква манипулирани резултати

Гласувах с надежда за бъдещето на Видин, за бъдещето на видинчани, техните деца и внуци.  Това заяви кандидатът за кмет Цветан Ценков, който гласува в изборната секция в Детска градина Руслка във Видин.  Той избра да упражни своя вот с машина.  Според него именно по този начин може да се противодейства на манипулациите, станали на първия тур...

публикувано на 05.11.23 в 20:05

ОИК Видин: Сигналите за купуване на гласове са на принципа "една жена каза..."

В Общинската избирателна комисия във Видин са получени сигнали за купуване на гласове, заснемане на вота на избирателите, агитация и други нарушения. В голяма част от случаите става въпрос за сигнали от рода "една жена каза", коментира секретарят на комисията Иван Перчински. Част от жалбите са от правомощията на прокуратурата, уточни той. "Жалби,..

публикувано на 05.11.23 в 17:51