Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 октомври-Ден на поезията и музиката

Снимка: колаж Радио ВИДИН

На 1-ви октомври отбелязваме Деня на българската поезия. За първи път е честван в Калофер през 1960 год. Възстановен е от Писателския съюз през 1994 г. след 5-годишна пауза. "Поезията е най-специфичният литературен жанр...", каза за Радио ВИДИН младата поетеса от Враца-Ани Пачалова-Блажева и пожела на всичките си колеги:

"...бих им казала да са смели, да са дързостни, да изказват това, което мислят и да не се страхуват да издават. Издавайте от любов! Издавайте от това чувство да дадеш, да родиш нещо твое. Една книга е като едно дете-нещо, което е излязло от теб, нещо, което е почувствано от теб и сътворено от теб. И когато видиш, че хората я харесват, когато видиш, че тя се развива-няма такова чувство..."

Освен Ден на българската поезия, на 1 октомври отбелязваме и Международния ден на музиката. Ани Пачалова-Блажева празнува двоен празник днес, събирайки в себе си две от най-красивите изкуства. Тя признава, че връзката между поезията и музиката е както много здрава, така и много необходима:

"Хората, които са чували вече мои изяви знаят, че аз съм и музикант. Поезията и музиката са много свързани, може би затова празникът им е в един и същ ден. на хората-поети пожелавам много музика. На хората писатели-много ситуации, които да ги вдъхновяват. Но хората-поети се нуждаят от музика, защото поезията е ритъм, поезията е пулс..."

Международният ден на музиката се отбелязва от 1975 г. по инициатива на сър Йехуди Менухин, председател на Международния съвет по музика към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), с решение на 15-ото Общо събрание на Международния съвет по музика от 1973 г. в Лозана, Швейцария.
През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, на тази дата се чества и Празникът на всички български певци и музиканти. Предполага се, че византийският певец и композитор има български произход, тъй като негова композиция, посветена на майка му, носи заглавието "Полилей на българката". Йоан Кукузел създава нов стил в многовековната православна музика, реформира византийското нотно писмо, обогатява църковните песнопения с живите елементи на българския фолклор и идеите на исихасткото учение. Дарбата му е сравнявана с песента на небесните ангели и с гласа на сирените от древните митове. От богатото творчество на Ангелогласния са запазени около 90 творби от всички църковни жанрове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06

Монтана е домакин на Национален фолклорен конкурс

За 16-ти път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната показват любовта към народната музика, песни и танци, каза директорката на Младежкия дом Мариета Христова "Конкурсът е един трамплин за тези, които участват и за бъдещото им развитие."..

публикувано на 19.05.24 в 08:53

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56