Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

1 октомври-Ден на поезията и музиката

Снимка: колаж Радио ВИДИН

На 1-ви октомври отбелязваме Деня на българската поезия. За първи път е честван в Калофер през 1960 год. Възстановен е от Писателския съюз през 1994 г. след 5-годишна пауза. "Поезията е най-специфичният литературен жанр...", каза за Радио ВИДИН младата поетеса от Враца-Ани Пачалова-Блажева и пожела на всичките си колеги:

"...бих им казала да са смели, да са дързостни, да изказват това, което мислят и да не се страхуват да издават. Издавайте от любов! Издавайте от това чувство да дадеш, да родиш нещо твое. Една книга е като едно дете-нещо, което е излязло от теб, нещо, което е почувствано от теб и сътворено от теб. И когато видиш, че хората я харесват, когато видиш, че тя се развива-няма такова чувство..."

Освен Ден на българската поезия, на 1 октомври отбелязваме и Международния ден на музиката. Ани Пачалова-Блажева празнува двоен празник днес, събирайки в себе си две от най-красивите изкуства. Тя признава, че връзката между поезията и музиката е както много здрава, така и много необходима:

"Хората, които са чували вече мои изяви знаят, че аз съм и музикант. Поезията и музиката са много свързани, може би затова празникът им е в един и същ ден. на хората-поети пожелавам много музика. На хората писатели-много ситуации, които да ги вдъхновяват. Но хората-поети се нуждаят от музика, защото поезията е ритъм, поезията е пулс..."

Международният ден на музиката се отбелязва от 1975 г. по инициатива на сър Йехуди Менухин, председател на Международния съвет по музика към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), с решение на 15-ото Общо събрание на Международния съвет по музика от 1973 г. в Лозана, Швейцария.
През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, на тази дата се чества и Празникът на всички български певци и музиканти. Предполага се, че византийският певец и композитор има български произход, тъй като негова композиция, посветена на майка му, носи заглавието "Полилей на българката". Йоан Кукузел създава нов стил в многовековната православна музика, реформира византийското нотно писмо, обогатява църковните песнопения с живите елементи на българския фолклор и идеите на исихасткото учение. Дарбата му е сравнявана с песента на небесните ангели и с гласа на сирените от древните митове. От богатото творчество на Ангелогласния са запазени около 90 творби от всички църковни жанрове.

БНР подкасти:

Вижте още

Снимката на 29 ноември 2023 година

Нормализира се ситуацията в страната след снеговалежите в последните дни.   В клас се връщат и децата в повечето училища. В региона на Враца вече е възстановено електрозахранването, прекъснало вследствие на обилните снеговалежи. В област Монтана все още има села  без ток  заради паднали електрически стълбове.  Четвърти ден села в община..

публикувано на 29.11.23 в 18:00

Служители на ВиК - Монтана излязоха на протест

Работещи във ВиК - Монтана излязоха в защита на отстранения си управител инж. Валери Иванов. Управителят на ВиК - Монтана инж. Валери Иванов бе сменен на извънредно общо събрание на дружеството, в което са участвали само представители на държавата, която има 51% от акциите, без кметовете от областта. На негово място временно е назначен..

публикувано на 29.11.23 в 17:06

Община Кула дава 10 000 лева за ремонт на уличното осветление

Допълнително 10 000 лева от резерва на бюджета на Община Кул а бяха предоставени за ремонт и поддържане на уличното осветление . Решението беше прието на заседанието на Общинския съвет в Кула. Причината са възникнали непредвидени разходи вследствие на бурята, която причини значителни щети в края на юли, обясни кметът на общината Владимир Владимиров :..

публикувано на 29.11.23 в 16:53

ВиК - Монтана има нов управител

ВиК - Монтана е с нов управител. Решението е обявено на извънредно общо събрание. На събранието са присъствали само представители на държавата, която има 51% от акциите във ВиК - Монтана. На извънредното общо събрание не е бил нито един от 10-те кметове от общините в областта, които също са акционери. Освободен е досегашният управител инж...

публикувано на 29.11.23 в 16:05

Ферибот Оряхово работи

Възстановени са курсовете на ферибота при Оряхово на вход към страната. Временно те бяха ограничени поради издадена заповед от румънската гранична полиция, заради непочистени пътища на българска територия. Това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на фериботния комплекс Добри Радев.

публикувано на 29.11.23 в 14:15

В община Криводол вече има ток

Възстановено е електрозахранването в община Криводол , където от тази нощ имаше населени места без ток.  Община Криводол беше в режим на бедствено положение от неделя до вчера вечерта заради проблеми с електроснабдяването във всички населени места в района. Електрозахранването обаче беше прекъснало и тази нощ, след като беше отменено бедственото..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

В село Сталийска махала учат онлайн

Учениците в Основно училище „Климент Охридски“ в ломското село Сталийска махала се обучават онлайн . Заповедта на просветния министър е това да продължи до края на седмицата. Проблемът е в парната инсталация, съобщи директорката на училището Людмила Бучинска : "Изгорели са двете циркулационни помпи и в момента не може да бъде провеждан..

публикувано на 29.11.23 в 12:15