Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дарителска кампания набира средства за ремонт на опожарен храм във Вършец

Снимка: Община Вършец

Започна разчистване на опожарения храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец от останките вследствие на пожара, разразил се през април тази година. Паралелно с това тече дарителска кампания за набиране на средства за възстановяването му. 150-годишната църква пострада сериозно тогава - унищожен е покривът и вътрешното обзавеждане. Благородното дело по разчистването е по инициатива на Църковното настоятелство и Община Вършец. Разчистването се ръководи от архимандрит Антим - протосингел на Видинската Митрополия и отец Любомир - енорийски свещеник в храм "Възнесение Господне". От Общината осигуриха специална група на БКС. От общинската администрация е осигурен и работен проект за възстановяването на храма.


В Народно читалище „Пробуда 1934" се проведе среща на Църковното настоятелство с жителите на квартала във връзка със събраните до момента средства за възстановяване на храма. Беше направен отчет за събраните средства от дарения до момента и предприетите действия за възстановяване на храма. Видинският митрополит Даниил, който присъства на срещата, благодари на всички доброволци, включили се в разчистването на храма. Той подчерта, че това е първата и най-важна стъпка към възстановяването му. До момента са събрани 30 000 лв. от дарения. Толкова ще даде и Видинската митрополия от собствените си средства. С тази сума ще може да се покрие храмът, за да бъде запазен от метеорологичните условия през зимния период. Стана ясно, че Вътко Маринов е поел ангажимента да дари необходимия дървения материал за покривната конструкция. Общата стойност за възстановяване на храма "Възнесение Господне" след пожара е  190 883 лв.


Сметката, открита от Църковното настоятелство към храма в кв. "Заножене", град Вършец, с цел събиране на дарения е:

BG36UBBS80021045409350 във валута BGN

BIC код: UBBSBGSF

ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД

Титуляр: ЦЪРКВА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ


По публикацията работи: Теодора Макавеева
Вижте още

Снимката на 29 ноември 2023 година

Нормализира се ситуацията в страната след снеговалежите в последните дни.   В клас се връщат и децата в повечето училища. В региона на Враца вече е възстановено електрозахранването, прекъснало вследствие на обилните снеговалежи. В област Монтана все още има села  без ток  заради паднали електрически стълбове.  Четвърти ден села в община..

публикувано на 29.11.23 в 18:00

Служители на ВиК - Монтана излязоха на протест

Работещи във ВиК - Монтана излязоха в защита на отстранения си управител инж. Валери Иванов. Управителят на ВиК - Монтана инж. Валери Иванов бе сменен на извънредно общо събрание на дружеството, в което са участвали само представители на държавата, която има 51% от акциите, без кметовете от областта. На негово място временно е назначен..

публикувано на 29.11.23 в 17:06

Община Кула дава 10 000 лева за ремонт на уличното осветление

Допълнително 10 000 лева от резерва на бюджета на Община Кул а бяха предоставени за ремонт и поддържане на уличното осветление . Решението беше прието на заседанието на Общинския съвет в Кула. Причината са възникнали непредвидени разходи вследствие на бурята, която причини значителни щети в края на юли, обясни кметът на общината Владимир Владимиров :..

публикувано на 29.11.23 в 16:53

ВиК - Монтана има нов управител

ВиК - Монтана е с нов управител. Решението е обявено на извънредно общо събрание. На събранието са присъствали само представители на държавата, която има 51% от акциите във ВиК - Монтана. На извънредното общо събрание не е бил нито един от 10-те кметове от общините в областта, които също са акционери. Освободен е досегашният управител инж...

публикувано на 29.11.23 в 16:05

Ферибот Оряхово работи

Възстановени са курсовете на ферибота при Оряхово на вход към страната. Временно те бяха ограничени поради издадена заповед от румънската гранична полиция, заради непочистени пътища на българска територия. Това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на фериботния комплекс Добри Радев.

публикувано на 29.11.23 в 14:15

В община Криводол вече има ток

Възстановено е електрозахранването в община Криводол , където от тази нощ имаше населени места без ток.  Община Криводол беше в режим на бедствено положение от неделя до вчера вечерта заради проблеми с електроснабдяването във всички населени места в района. Електрозахранването обаче беше прекъснало и тази нощ, след като беше отменено бедственото..

публикувано на 29.11.23 в 14:00

В село Сталийска махала учат онлайн

Учениците в Основно училище „Климент Охридски“ в ломското село Сталийска махала се обучават онлайн . Заповедта на просветния министър е това да продължи до края на седмицата. Проблемът е в парната инсталация, съобщи директорката на училището Людмила Бучинска : "Изгорели са двете циркулационни помпи и в момента не може да бъде провеждан..

публикувано на 29.11.23 в 12:15