Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Зарев представя новата си книга "Объркани в свободата" във Видин

Авторът: Колкото по-различен е един човек, толкова е по-свободен

| обновено на 12.10.23 в 09:17
Снимка: Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Видин

"Объркани в свободата" - най-новият роман на Владимир Зарев, ще бъде представен днес, 12 октомври, във Видин. В книгата се преплитат две сюжетни линии -  едната в съвременността, и втора, която пренася читатели в Средновековието и засяга темата за исихазма. Привидно тези две сюжетни линии изглеждат несъвместими. Това, което ги обединява в романа, е проблемът за свободата, обясни авторът. 

"Свободата обърква. Редът не обърква. Редът, насилието не объркват. Обърква свободата, защото свободата ни дава право на избор. Ние може да избираме да тръгнем в една или друга посока, да намерим себе си някъде и това до голяма степен създава проблеми за човека, създава проблеми за всеки от нас. Така че свободата е тази, която ни обърква. Този роман се състои от две сюжетни линии, които сякаш нямат нищо общо помежду си. Едната се развива в съвременността и засяга проблема с ковид пандемията, която наруши именно човешката ни свобода и създаде огромни психологически проблеми. Имаше мои приятели, които се разведоха, защото не можаха да издържат на това, което аз наричам задължителното равенство. По време на ковид пандемията тя беше едно непрекъснато и страшно насилие. Това е насилието на страха, на страха, че всеки момент може да се случи нещо на нас и на нашите близки. Второ, това е насилието на неизвестността. Ние не знаехме кога и как този ковид вирус може да засегне всеки един от нас. Трето, това е насилието на несвободата. Бяхме задължени всички да носим маски, да спазваме определени правила, да пътуваме, да не пътуваме... Изобщо беше отнета огромна част от свободата ни. А свободата е форма на различие. Така че беше отнето човешкото ни различие, едно от най-безценните неща, защото колкото по-различен е един човек, той е толкова по-свободен..."

Действието във втората сюжетна линия се развива в далечната 1437 година. Главен герой е един монах, който извършва грях и след това цял живот се стреми да го заличи. Освен проблемът за свободата, връзката между двете сюжетни линии прави проблемът за властта, който присъства във всяка от книгите на Владимир Зарев, както и проблемът за вярата. 

Владимир Зарев смята, че "Объркани в свободата" е най-сложният роман, който е писал досега. Писателят ще представи книгата си на среща с читатели от 18:00 часа във видинската библиотека.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03