Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каритас-България" с кампания за по-качествени грижи за възрастните хора

Снимка: Радио Видин

За поредна година "Каритас-България" организира кампания "Старостта е и наша отговорност". Кампанията  поставя акцент върху комплексните здравно-социални грижи за възрастни хора, предоставяни в домашна среда, обяснява Ваня Клечерова от неправителствената организация. От "Каритас-България" вече 20 години предлагат точно такъв тип услуги в седемте центъра за домашни грижи, които поддържат. Към тях има мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават в домовете им повече от 500 възрастни хора и им оказват грижи според тяхното индивидуално състояние и потребности. Дългогодишният опит в тази сфера и ежедневното общуване с възрастните хора убеждава екипа, че този тип грижа, предоставяни в домашна среда са от изключителна важност за възрастните хора. Помагат им да запазят своята самостоятелност и да се справят по-лесно с ежедневните си дейности и най-вече да продължат да живеят в обичайната си среда. Това е и причината, поради която от неправителствената организация решават да проверят какви услуги от този тип предлага държавата и дали те са достатъчни и достъпни, обяснява Ваня Клечерова.

"Хубавата новина е, че от няколко години дългосрочните грижи са залегнали в различни стратегии и програми на държавата, което е много добре, но има все още няколко проблематични звена, които е добре да бъдат разрешени, така че да може да се гарантира правото на всеки един възрастен човек от такъв тип услуги, когато има нужда от тях. Дългосрочните грижи все още се финансират на проектен принцип. Няма ясна визия за тяхната финансова устойчивост. Това означава, че те се предоставят краткосрочно, с един много малък капацитет и обхват на хората, които могат да бъдат включени в тези услуги. Знаем, че възрастните хора страдат от различни заболявания, които прогресират с годините. Някои от тях са в по-тежко здравословно състояние, приковани на легло, в невъзможност сами да се обслужват. Това означава, че те имат нужда от дългосрочни и устойчиви грижи, защото не може да се помага на един възрастен човек за определен период и след това да се каже "програмата свърши" и да оставим този човек на произвола на съдбата. Другата причина, поради която не могат да се обхванат всички възрастни хора е, че няма ясни критерии за планиране на този тип услуги, което означава, че трябва да има яснота не просто за броя на възрастните хора в едно населено място, но и яснота за здравословните проблеми, от които те страдат. На базата на това вече може да се планира както броят на услугите, така че да обхванат всички нуждаещи се хора в съответния регион, така и дали да бъде застъпен повече здравният или социалният компонент, също така и броят на специалистите, които да влизат в домовете на възрастните хора и да им оказват тези грижи."

Устойчиво финансиране, ясни стандарти за качество, по-добри условия на труд, легализиране на неформалните доставчици, разнообразни модели на домашни грижи и осигуряване на лесен достъп до услуги за все по-застаряващото население в България са сред едни от най-неотложните мерки за осигуряване на качествени, финансово приемливи и достъпни грижи за всички. За да се гарантира правото на достоен живот на всеки възрастен човек, България трябва да реформира значително своя сектор за дългосрочни грижи, като му даде заслужено признание и ефективна подкрепа, посочват от "Каритас - България".


Поради недостига на професионални грижи в домашна среда, се засилва тенденцията да се разчита на неформални болногледачи - семейство и съседи, които полагат грижи за своите възрастни роднини и близки хора. Именно неформалните болногледачи излизат от обсега на каквато и да било подкрепа от институциите в България. Това е един от проблемите, които също открояват от неправителствента организация. 

Кампанията ще продължи до края на октомври. Като посочва първопричините за различни проблеми, "Каритас" предлага и конкретни решения.

БНР подкасти:

Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2024 година

Забаен и интересен. Това е "Нделник". На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Един от тях е ювелира Любомир Маринов . С него си говорим за художественото леене на метали. 20 години от основаването си отбелязва Поетичен клуб "Алфа" - Враца . Клубът е създаден през 2004 година под името..

публикувано на 25.02.24 в 14:25

Притчата за митаря и фарисея

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Кратка, ясна и назидателна е притчата на Спасителя за това как двама юдеи влезли в храма да се помолят: единият фарисей, другият – митар. Фарисеят застанал напред в храма и се молел..

публикувано на 25.02.24 в 08:00

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25