Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беседи сред природата за младежите от БЧК - Враца

Снимка: БМЧК- Враца

Край село Долно Озирово, община Вършец, доброволците от Българския младежки червен кръст (БМЧК) - Враца проведоха открит урок съвместно с партньорите от природен парк "Врачански Балкан". Юлиян Борисов, специалист към младежката организация на Червения кръст от област Враца обясни, че този открит урок е част от по-голяма инициатива на организацията, свързана с три различни компонента. БМЧК - Враца реализира проект по Апела на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в отговор на конфликта в Украйна. Получените средства по този Апел са 600 лева и те ще послужат за закупуване на различни материали, които да подпомагат провеждането на дейностите като канцеларски материали, материали по първа долекарска помощ, материали за рисуване, цветни хартии, постери за популяризиране на младежката организация на БЧК - Враца.

"Трите компонента са кампания за набиране на деца и младежи доброволци към БМЧК, вторият е програма "Хелфи". Това е програма, която популяризира първата долекарска помощ сред децата и младежите. И третият компонент е ателиета, свързани с опазването на околната среда и екологията. В компонента, свързан с опазването на околната среда имаме няколко задания, които регулярно провеждаме с младежите на БМЧК, като срокът за завършване на този проект е три месеца и горе-долу към началото на декември трябва да приключим с него."

Предвидено е посещение на детски градини със запознаване на децата с опазване на околната среда, провеждане на игри, открито ателие с цел набиране на доброволци за разпространяване на призива за опазване на околната среда. Тези открити ателиета са свързани със засаждане на дървета, почистване на замърсени територии или облагородяване, допълни Юлиян Борисов.

По третия компонент е проведен открит урок сред природата, с участието на доброволци и кандидат доброволци на БМЧК и на Оля Генова и Красимир Лаковски от Природен парк "Врачански Балкан".

"Целта на инициативата беше да посетим адаптационната волиера на белоглавите и черни лешояди, както и да ги наблюдаваме сред дивата природа и завръщането им сред местната фауна. За съжаление, местните лешояди са изтребени през 70-те години на миналия век, може би без знанието на хората, които са извършили това, че лешоядите са санитарите на природата, които я лишават от разпространението на зарази, на болести", разказа Юлиян Борисов.

Беше проведена и беседа на различни теми, свързани с редките диворастящи растителни видове, както и защитените животински видове, обитаващи природния парк.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50