Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерки от Видин с модно ревю в Лондон

4
Снимка: Личен архив, Колаж на Радио ВИДИН


Модна дизайнерка от Видин представи авторска колекция на ревю в Лондон. Иванка Найденова е известна в родния си град със своите ръчно рисувани шалове, всеки от които се отличава със своята оригиналност и сам по себе си е едно произведение на изкуството. На 14 октомври до таланта на видинчанката се докосват и ценителите на модата в английската столица. 

"Родена съм в град Видин и съм завършила "Моден дизайнер" във Варна, но впоследствие моята любов към текстила се засили и се занимавам с уникални текстилни техники, които ги прилагам, както знаете модата и текстилът са свързани и ги прилагам върху модни облекла - рокли, тениски. С една дума преобразявам една обикновена, това искам да покажа на хората, че може да се преобрази и да стане много красива, елегантна една обикновена права рокля и да се използва след това във вечерен стил, делови стил. Това е моята цел", каза дизайнерката. 

Иванка Найденова създава своите модели, като използва няколко оригинални текстилни техники. 

"Част от шаловете ми, те са ръчно рисувани. Там съм използвала техниките "батик". Това е техника с восък. На мен тя ми е една от любимите. Друга техника, която съм използвала това е "шибори". Тя е японска техника с връзване, пристягане и манипулиране на плата и впоследствие се нанася и боята, но това е много общо казано, има доста други тънкости, които няма сега как да обясня. Също искам да допълня, че тук, във Видин, понеже се установих във Видин от три години вече и работя с деца и възрастни, и на тези курсове показвам тези техники, и ги обучавам, и имаше огромен интерес..."

По пътя към модния подиум във Франция Иванка Найденова ще бъде с друга видинчанка - Цветелина Денкова. Тя също е моден дизайнер и също е намерила поле за изява на своя талант в английската столица. Бивш дизайнер на известна българска модна марка, тя е и организатор на модното ревю "Метаморфози".

"Цялата идея да започна едно такова представяне и да комбинирам в същото време лондонския арт с българския арт се появи миналата година. Аз завърших в Париж "Моден мениджмънт" и след това кандидатствах с един проект, който беше изключително за рециклирани материали... Неочаквано го спечелих този проект, тоест той беше финансиран. Проведе се април месец. Поради големия интерес съответно ние решихме да съберем един доста по-голям екип и да направим едно доста по-грандиозно представяне в Лондон, в което аз съответно поканих Иванка Найденова, която познавам от години и знам колко е талантлива с нейните рисувани шалове, с нейната колекция от рокли...", каза Цветелина Денкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02