Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Йордан Радичков

| Интервю
Йордан Радичков
Снимка: Архив



В рубриката "Памет нашенска" днес ще разлистим част от произведенията на писателя Йордан Радичков, припомняйки си за духовността и вдъхновението, вплетени в редовете на неговия магически реализъм. Преди дни се навършиха 94 години от смъртта на автора на "Ние, врабчетата", "Хора и свраки" и "Януари". Той пише сборници, пиеси, пътеписи, четива за малки и големи. Колкото различни, толкова и еднакви. За Радичков може да се говори много, защото той е като една необятна вселена, съставена от сарказъм, прямота, откровения и душа. Малцина са могли да го опознаят, макар и да са го познавали. Дълбочината, която крие в себе си, изписва и на белия лист и в нея човек лесно може да се удави. Отдавна Радичков пише: "Човек е дълго изречение, написано с много вдъхновение и любов, но пълно с правописни грешки". Към ден днешен, поправяме ли грешките, за които авторът пише или допускаме все повече? Това разказа пред Виктория Топалска писателят и общественик от Монтана Мартен Калеев:

"Това е въпрос на лична преценка. Мисля че човек така е устроен, че внимава и гледа да не се спъне два пъти в един и същи камък, защото само глупаците го правят. Но се оказва, че ние в една или друга степен, по някакъв начин приличаме на един доста садо-мазохистичен глупак, който се опитва все да направи правилното изречение, все да го напише по най-добрия начин, ама какво не му стига - дали грамотност, дали някаква лична, вътрешна логика, която все му убягва. Той пише човека, все едно има много лица или много превъплъщения. Всъщност това е човекът - той е сбор от много неща, които Радичков успява да улови, защото той се е вгледал в човека от Северозапада. Човекът, който носи Северозапада в себе си. Носи го като философия и като стандарт на оцеляване..."

Мартен Калеев е имал честта да познава Йордан Радичков. Общественикът казва още, че в размислите му понякога излиза една фраза на великия писател, която гласи: "Някога хората си разменяха думи, които бяха като златни парички. Самите хора звъняха. Сега имам чувството, че ние всичките се движим като едни омачкани двулевки". Има много размисъл върху думите на Радичков - прехвърлят ли ни и нас, хората, като тези, излезли вече от употреба двулевки, какво ли можем да постигнем и каква стойност имаме. Знам само, че златните парички се срещат все по-рядко. И именно поради тази причина особено актуален днес е и изразът "Човек. Това звучи подозрително.".

"Със своята самобитност и с величината на това, което създаваше, с това че беше провокативен, хората започнаха леко-полека да го припознават и той беше на практика единият от възможните претенденти, от българска страна, за Нобелова награда. Не знам дали това се знае... Мога да Ви съобщя още едно нещо, което не се знае - има една книга... тя е преведена и представена специално на високо правителствено равнище, преводът е на проф. Румен Стоянов, който превежда от португалски и испански, казва се "Разкази с Тенец" - това нещо го няма в България. Аз имам един единствен екземпляр, даден ми е лично от Румен Стоянов, който е бил и дипломат, и професор в Колумбийския и в Хаванския университет и ето това е едно нещо, което малко хора, включително и изследователите се интересуват да го открият, а то съществува." 

На въпроса трябва ли новото поколение да знае Радичков, да го цитира, да познава творчеството му и да го предава нататък, Мартен Калеев отговори така:

"Радичков не губи от това дали те ще го четат, или няма да го четат. Губят те, защото там биха могли да видят една нестандартна гледна точка - тя твърде често е иронична, твърде често е язвителна, но тя създава усещането, че има смисъл да си жив и да си в този вариант. Радичков е прорицател, както и да го наречем няма да сбъркаме, няма да прехвалим, защото в него се съдържа чрез житейската позиция на неговите герои, съдържа пророчеството, че трябва за България да има и утре."

С поглед към нашето утре оставаме и ние. И не само, защото познаваме Радичков, и не само, защото го помним и цитираме, а защото сме неговите герои. Неговите образи, вплетени между редовете му. Защото сме хората от Северозапада.

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50