Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин почетоха своя патрон

12
Снимка: Радио Видин

Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин отбеляза днес своя патронен празник. Тържеството се състоя в двора на училището, при барелефа на писателя, чиято памет учениците почетоха с поднасяне на цветя. 

В началото на честването преподавателят по български език Пенка Милушева припомни творческия принос на "мъдреца на Северозапада", както влиза в съкровищницата на българската литература Йордан Радичков:

"Моите осмокласници сигурно си спомнят, че Омир е изобразяван като сляп, защото външната слепота в крайна сметка насочва очите към самия себе си. По подобен начин Йордан Радичков, усещайки се различен с шестте си пръста, за разлика от децата, които масово са играели, е имал възможността да наблюдава света отвън и го е възприемал по коренно различен начин - обективно и до голяма степен уникално. Днес неговото творчество е добре познато, преведено на 50 езика, в 37 страни и продължава да се изучава в България с огромен интерес. Аз си мисля обаче - той е уникален със своя магически реализъм. Защото неговите герои са съчетание от приказност, фантастичност, екологичност и реалност. Това, което обаче обединява всичко по радичковски, според мен е човечността... Честит празник, мили ученици. Не забравяйте: вие, децата, сте ангелите на света - казва го Радичков, казваме го и ние." 

На церемонията бяха наградени учениците, участвали в конкурса за есе, стихотворение, разказ и рисунка по цитат от Радичковото творчество. Тази година възпитаниците на езиковата гимназия твориха, вдъхновени от цитата "Балонът се носи в небесата, за да докаже на всички колко е хубава свободата". Наградите връчи председателят на Училищното настоятелство Лидия Каменова, която преди това също поздрави учениците:

"Знам, че вие четете, имате сетивата и познавате Радичковия уникален свят. И тъкмо това ме кара да си мисля, че е особено важно за вашето училище и за вашето израстване като личности - именно тази свързаност с неговото магично слово, което ви дава връзката с родното, дава ви право да се гордеете с българското, храни душите ви с енергия, чиито плодове ще берете сигурно цял живот. А от другата страна са езиците, които усвоявате по най-добрия начин - те пък отварят очите за познания и приключения по цял свят. Така че поздравявам ви за избора на езиковата гимназия "Йордан Радичков" и ви пожелавам да градите характери и да постигате мечтите си - вие, Радичкови врабчета."

Празникът на едно училище, честването на неговия патрон обединява учениците и учителите в една общност, дава чувство на принадлежност, обясни директорът на езиковата гимназия Боянка Никова. Тя посочи, че днешният ден е и повод за равносметка за изминалата учебна година, която за възпитаниците на гимназията е била много успешна:

"Успехът на нашите ученици - това е нашето училище, ние се съизмеряваме спрямо успехите на нашите ученици. А те са много - успехите, които те показват в различни състезания, олимпиади и най-вече това, по което се съизмерват учениците и училищата са националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити. И въпреки че се отчете спад в цялата страна на нивото на държавните зрелостни изпити, да кажем, по български език и литература, смятам, че нашето училище има един устойчив успех в това отношение, защото ние за поредна година сме в стотицата на училищата с най-висок резултат на ДЗИ по български език и литература. Това е равносметката - за нас годината беше успешна. Децата са ни умни, креативни, даваме им възможност да участват в различни извънкласни дейности и това, което ги вълнува и извън училище като възможности да се развиват като личности и накрая ги виждаме като едни изградени млади хора - добри хора. Защото мисля, че това е най-важното - те накрая да излязат от училище добри хора. И аз мисля, че ние успешно изпълняваме тази мисия."

На днешния празничен ден осмокласниците от езиковата гимназия гостуваха в читалнята на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев", където научиха повече за живота и творчеството на патрона на своето училище. Учениците от 10-и и 11-и клас гледаха кинопрожекция на филма "Януари", по едноименното произведение на Йордан Радичков. А деветокласниците и дванайсетокласниците проведоха "Диалог между випуските", в който по-малките ученици научиха повече за училищния живот в гимназията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18