Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 октомври 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Частично затворен пътен участък затрудни движението във Видин. Става въпрос за булевард "Панония" около Районната здравноосигурителна каса, където преминаването в посока към надлеза е ограничено заради свлачище. На мястото се извършват ремонтни дейности, свързани с проекта за канализационния колектор. Според шофьори, с които разговаряхме, задръстванията и бавно преминаващи колони от автомобили в града са ежедневие, а това ограничение допълнително влошава ситуацията.


Заведение за бързо хранене във Видин е заплашено от фалит заради продължаващия вече трети месец ремонт на булевард "Панония". Даниела Тунчева, която е собственик на търговския обект, разказа, че е изправена пред тежкото решение да съкрати персонал или да затвори бизнеса си.


Юлиян Петров е ярък представител на гражданското общество, с редица каузи във Видин. Така областният управител Иво Атанасов определи назначения от него за временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Юлиян Петров встъпи в длъжност от днес със заповед на областния управител. Той е сред тримата временно назначени кметове на общини в региона, заедно с тези на Макреш и Чупрене. 


Три лечебни заведения за болнична помощ сключиха договор с Районната здравноосигурителна каса във Видин за лечение по клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури. Това са МБАЛ „Света Петка“, Видин; МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“, гр. Белоградчик и диализния център във Видин. Договарянето с лечебните заведения за болнична помощ е по Националния рамков договор 2023 - 2025 г., информират от Здравната каса.


Общо 88 преписки са постъпили в Окръжната прокуратура във Враца. Всички те са свързани нарушения на изборните права на гражданите и са за нередности от началото на предизборната кампания. Две са образуваните досъдебни производства. Тъй като те касаят лица с имунитет – кандидати за общински съветници и/или кметове, са препратени по компетентност към Софийска градска прокуратура.


С над 5300 души се е увеличило населението на област Видин, заради регистрации по постоянен и настоящ адрес половин година преди местните избори, сочи проверка на Областната администрация. Справката е изискана от общините, но от нея не става ясно дали всичко е законно, каза областният управител Иво Атанасов.


Видинската община Макреш е сред тези, които драстично увеличиха населението си шест месеца преди местните избори заради регистрации по настоящ адрес. Местните хората казват, че ще гласуват, но без особени очаквания. Въпреки това общината е с традиционно висока избирателна активност. На последните местни избори тя е била над 78%. В село Подгоре, където заедно с общинския ще избират и местен кмет, в избирателния списък са 206 души. Повече от една трета от тях са новорегистрираните. Местните хора казват, че на си ги виждали.


Днес е последният ден от предизборната кампания за местните избори в неделя. Събота е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява да се води предизборна агитация, както и да се огласяват в медиите социологически проучвания за електоралните нагласи. Забраните важат до приключване на гласуването в неделя.


Безработните в общините Враца и Криводол намаляха с 36-ма, като през септември в Бюрото по труда са регистрирани 1 731 души в трудоспособна възраст. Това е с 36-ма по-малко от предходния месец август и с 69-ма повече от септември 2022-ра.


Професионална гимназия "Васил Левски" в Мездра посрещна вицепрезидента на България Илияна Йотова. Поводът за посещението е родолюбива инициатива на учебното заведение в навечерието на Деня на народните будители. 


Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин отбеляза днес своя патронен празник. Тържеството се състоя в двора на училището, при барелефа на писателя, чиято памет учениците почетоха с поднасяне на цветя. На церемонията бяха наградени учениците, участвали в конкурса за есе, стихотворение, разказ и рисунка по цитат от Радичковото творчество. Тази година възпитаниците на езиковата гимназия твориха, вдъхновени от цитата "Балонът се носи в небесата, за да докаже на всички колко е хубава свободата".

Основно училище "Любен Каравелов" във Видин получи диплом за активно училище и постигнати добри резултати от Международната дистанционна ученическа олимпиада "КИНГС". Учебното заведение е класирано в топ 5 училища в областта по брой ученици, участвали във финалния кръг на съревнованието по математика и в топ 50 училища в България по брой ученици, поличили диплом от финалния кръг на олимпиадата с първа и втора степен за ниво на знания. Наградени са и четиримата учители, подготвили учениците във Видин. 
По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00