Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нощ на игрите за втора година във Враца

| Интервю
Снимка: фейсбук



Нощ на игрите ще се проведе във Враца на 4 ноември. Домакин на събитията е Младежкият център в града под Околчица. Програмата е разнообразна и предлага по нещо за всяка възраст. Акцент в нея е популяризирането на българските игри, като се поставя фокус върху образователните игри. Така Враца за втора година се включва в инициативата Sofia game nights, която с всяка следващата година става все по-мащабна. 
Освен че е възможност да се повдигне завесата към света на геймърите, събитието показва и че игрите могат да бъдат полезни, допълни Хелиана Велинова, която от самото начало е сред организаторите на Нощта на игрите:

"Събитието възникна преди 6 години, нищо че това е петото му издание. Роди се като съвместна колаборация между Гьоте институт и една компания за игри, в която работех тогава и тръгна от една изложба. Към изложбата се добавиха различни събития и се получи Sofia game nights с над 20 събития... Втората година - 30, третата година - даже 40 и миналата година имахме над 70 събития и тази година гоним 80 - работилници, дискусии, има изложение на създателите на игри, има куизове, има благотворителни акции. Събитието е много подходящо както за деца и родители, така и за по-големи хора от тийнейджъри през хора, които се интересуват от игри, но е изключително готино и ако никога не си играл през живота си игра, всъщност да се включиш в него, защото вярвам, че ще си намериш нещо интересно. Има ескейп стаи, градски приключения в търсене на съкровища... За всекиму по нещо, буквално."

Освен като брой на събитията, инициативата разширява своя обхват и чисто географски, допълни Хелиана Велинова:

"Освен, че са няколко градовете, се разрастват като събития. Враца правят всяка година страхотна Нощ на игрите, с много събития. Пловдив и тази година се присъединява супер силно, Русе, Бургас, Търново. Има в девет различни града по едно и също време, така че надявам се повече градове да имат възможност да се включат в събитието. То е отворено не само за клубовете за настолни игри, имаме няколко музея, имаме читалища, имаме кина, имаме различен тип пространства, които всъщност предоставят готини събития и качествено свободно време за младите хора и не порасналите деца в деня на игрите. Хубавото е, че всички събития са безплатни."

Нощ на игрите във Враца се появява по желание на врачанските младежи, обясни Никола Живков, младежки работник в Младежкия център в града под Околчица:

"Познахме Sofia game nights като събитие, което може да се случва във Враца поради големия интерес, който младежите имат към настолните игри в града... Реално инициативата дойде от самите младежи, които искат да се случват по-интересни и големи мероприятия в нашия град, които по някакъв начин да компенсират липсата на интересни младежки събития... А освен това самата кауза Sofia game nights, ние познаваме като образователна институция, тъй като самото събитие е не само да популяризира настолните игри, но и да популяризира образователните игри, да популяризира толерантността, доброволчеството, активното включване и участие."    

Целта е второто издание на Нощта на игрите във Враца да надгради успеха от миналата година, когато в събитията в програмата са се включили над 120 участници, обясни Никола Живков.

"Тази година решихме да надградим това събитие, като запазим най-доброто от миналата година и развием нови идеи. И в този дух запазихме детските настолни игри, които са изключително популярни и това лято провеждахме доста такива издания, като същевременно запазихме и настолните игри за младежи и по-големи младежи, като сме ги кръстили и включихме и нов модул, а именно - образователните игри, като ги разширихме. Миналата година имахме само "Климатична фреска", ще играем и много популярната образователна настолна игра "Барабар" на Сдружение "Възможности без граница", която цели да популяризира правата на човека. "Климатична фреска" цели да покаже на младежите всъщност как всички действия на човечествата реално поставят своя отпечатък върху нас и как ние трябва да бъдем отговорни и разумни в нашите действия."

Във Враца очакват интересът да е значителен, затова препоръчват всички, които желаят да се включат, да попълнят формуляр за участие, линк към който може да бъде намерен в събитието във Фейсбук. 

Ето и пълната програма на Нощ на игрите Враца:

15:00 ч. - 17:00 ч. Детски настолни игри (5-13 г.) 
17:00 ч. - 20:00 ч. Настолни игри за младежи и по-големи младежи (14-99 г.) 
16:00 ч. - 19:00 ч. Образователните настолни игри - "БАРАБАР" и "Климатична фреска" 
16:30 ч. - 19:30 ч. Дисекция на декбилдинг игрите (14 - 99 г.) 
19:00 ч. - 22:00 ч. Плейтестване на български настолните игри за най-запалените фенове (14-99 г.) 
22:00 ч. - Огнено шоу на група "Fuego"
22:00 - 22:30 ч. – Караоке парти за всички оцелели. 
По публикацията работи: Соня Валериева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00