Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 октомври - Световен ден на спестовността

Експерт: Финансовата култура на българина не е много добра

Снимка: Ани Петрова, БНР

31 октомври се отбелязва като Световен ден на спестовносттаПрез 30-те години на XX век Денят на спестовността имал за цел да повиши финансовата култура на населението с цел набирането на все повече потенциални вложители в банките. През 1924 година в италианския град Милано бил основан Световен институт на спестовните банки. Няколко години по-късно на миналия век този ден бил отбелязан и в България. 

Днес 23% от българите нямат никакви спестявания за спешни и непредвидени ситуации, а 12% имат спестявания, които биха им стигнали за по-малко от месец, ако изгубят основния си източник на доходи. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър относно финансовата грамотност на гражданите от Европейския съюз. 

Как спестяват и научени ли са да го правят попитахме видинчани в анкета: 

"Не мога да спестявам, защото съм пенсионерка. Взимам пенсия и от чужбина. Лишавам се от някои неща... Българинът е спестовен човек... Имам доверие в банките, мога да отделям настрани, лишавам се от неща, които не са ми необходими. Спестовността е традиция и начин в трудни моменти хората да оцеляват. Младите не спестяват, те инвестират в пътешествия, това е добра инвестиция... Може да се използват спестяванията и за образование, и за материални неща. Мисля, че съм спестовен, остават ми пари настрана... Не мога да спестявам с две деца, спестените си пари ще използвам за почивка..."

Темата за спестовността на българите коментира Милен Великов, експерт по човешки ресурси, който изследва и народопсихологията:
 
"Спестовността на българина я има, но не навсякъде, финансовата култура не е много добра... Може би затова всеки, който има свободен ресурс, инвестира в недвижима собственост, а не в акции, облигации и други... Имам наблюдения, че някои хора имат чувство за спестовност и обратното, че харчат повече, отколкото имат... Наблюдавам силно желание за потребителско поведение, живей тук и сега, да имаме всичко на момента, което е не особено продуктивно като нагласа..."


Повече може да чуете в двата звукови файла. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

"Децата на фокус": Политиците обещават, без да изпълняват

Веднъж месечно в рубриката "Децата на фокус"  обсъждаме теми, които засягат децата, като често включваме специалисти, които изказват мнение по тези така важни теми за тях. Днес решихме да ви запознаем с мнението на самите деца по една тема, която на пръв поглед изглежда, че не ги засяга, но това далеч не е така. Всъщност темата ги касае,..

публикувано на 17.06.24 в 16:00

Актьорът Александър Томов: Ходенето на зъболекар не е страшно, ако човек не чака страшния момент

Ходенето на зъболекар не е страшно и неприятно, стига човек да не чака последния момент. Това обясни в "Час при зъболекаря" актьорът от Държавен куклен театър - Видин Александър Томов . Той се върна години назад, за да си спомни своята първа среща със зъболекаря, от която, за разлика от мнозина, няма неприятни спомени. "Първите ми спомени са,..

публикувано на 17.06.24 в 13:33

В Монтана започна "Забавно лято в библиотеката"

Днес, 17 юни, стартира програмата "Забавно лято в библиотеката 2024" в Монтана . Инициативата ще продължи до 12 юли и цели с дейностите, които са предвидени, да се осмисли свободното време на децата през ваканцията. Изобретателност, ум и въображение ще могат да влагат малчуганите в предстоящите събития, обясни за Радио ВИДИН Биляна Димова , завеждащ..

публикувано на 17.06.24 в 13:00

Д-р Румен Манов прави най-ценните дарения на видинския архив през 2023 година

В края на миналата седмица Държавният архив във Видин отбеляза своя празник. Институцията осигурява и съхранява материали и документи, които свидетелстват за нашето минало и ни помага да разберем по-добре настоящето. На церемонията в петък бяха наградени архивни деятели, беше представена и изложба с дарени документи и снимки на д-р Румен Манов . Той..

публикувано на 17.06.24 в 11:44

Детските площадки във Видин: Оазиси на детството или забравени кътчета?

Детските площадки са сърцето на всяко квартално пространство. Те събират деца и родители, изграждайки социални връзки и създавайки хубаво настроение. Площадките във Видин обаче не се вместват съвсем точно в представата за такова пространство. Много от тях са обрасли с висока трева и плевели, които създават не само опасност за децата, но и..

публикувано на 17.06.24 в 10:30

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2024 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

публикувано на 17.06.24 в 09:00

Бог желае всички да сме едно и да наследим неговото Царство

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г.  Преди деня Петдесетница Църквата си припомня за Светите Отци, които отдадоха живота си, за да запазят и съхранят с Божия помощ чистотата на Евангелското учение чисто и неопетнено. Още от първите..

публикувано на 16.06.24 в 08:00