Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 000 домакинства в област Видин искат помощ за отопление

Снимка: БГНЕС

Общо 12 000 молби за енергийни помощи са подадени в област Видин. Крайният срок за прием на заявления за помощта беше 31 октомври. Към момента енергийни помощи са отпуснати на 9710 семейства, отказите са 1904, а 391 молби са в процес на обработка, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Видин Венцислав Боянов

"Гражданите могат да избират дали да бъде в пари или за ел. енергия, като и в двата случая помощта се предоставя в пари. След изтичане на отоплителния сезон се прави справка дали лицето през отоплителния сезон си е заплащало редовно ел. енергията с отпуснатите за целта пари. Не е както беше преди - да се превеждат директно на компанията, която доставя ел. енергия. Предпочитат помощта да им бъде отпусната в пари. За ел. енергия от тези 12 000 заявления-декларации има подадени само 877."

Венцислав Боянов очерта основните причини за отказ за отпускане на помощта:

"Най-честите причини за отказ, едната от тях е по-висок доход. Втората причина е наличие на две жилища, които са възможност за допълнителен доход", посочи Венцислав Боянов.

Размерът на помощта за настоящия отоплителен сезон е 547 лева, като изплащането на сумата става в месеца след получаване на одобрение. Най-много заявления са подадени в община Видин - над 4 800, следват община Димово с над 1 400 и община Брегово с над 1 000 молби за енергийни помощи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56

Във Видин продължават събитията за Европейската нощ на музеите

Във Видин продължава програмата, посветена на Европейската нощ на музеите. В крепостта "Баба Вида" се провежда второто издание на фестивала "Видин- градът на три крепости", който съвпада и с международния ден на музеите - 18 май. В програмата от 13 часа днес е включена демонстрация на средновековна кухня. Идеята е да се представи вкусът на различното..

публикувано на 18.05.24 в 08:35

Продължават акциите срещу нерегламентираното изхвърляне на отпадъци по пътните артерии във Враца

Продължават съвместните акции на Инспектората, полицията и държавната автомобилна администрация срещу водачи на тежкотоварни превозни средства, които нерегламентирано изхвърлят отпадъци в района на околовръстния път на Враца. След проведените превантивни кампании в участъците вече са поставени табели на няколко езика, указващи, че е забранено..

публикувано на 18.05.24 в 08:21

Във Враца ще отбележат Деня на българския спорт

Враца ще отбележи с разнообразна програма Деня на българския спорт и Световния ден на предизвикателството. Днес, от 10:30 часа, на централния площад в града ще се проведе празника "Спортувай активно". В инициативата участие ще вземат спортните клубове, които ще направят демонстрации по карате, стрийт фитнес, баскетбол, аеробика, скейтборд, стрелба,..

публикувано на 18.05.24 в 07:52

Екоминистърът отново на проверка за незаконни сметища в Монтана

Глобиха трима нарушители за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в Монтана.  Министърът на околната среда и водите Петър Димитров днес извърши проверка на места за незаконно депониране на отпадъци. След сигнал на народен представител за нерегламентирани сметища на 30 април служебният екоминистър Петър Димитров направи проверка в землищата на..

публикувано на 17.05.24 в 18:38

Снимката на 17 май 2024 година

Днес и утре замъкът "Баба Вида" е домакин на второто издание на фестивала  "Видин - градът на трите крепости".  Събитието съвпада с Международния ден на музеите. Общият доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на тази година нараства с близо 19% и достига 2840 лв. , съобщиха от Националния статистически институт...

публикувано на 17.05.24 в 18:10