Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановени са археологическите проучвания в "Магурата"

Снимка: Иван Стефанов

Археолози възстановиха проучванията на пещера "Магурата" край белоградчишкото село Рабиша. Работи се в самото начало, при входа на пещерата, известна със своите карстови образувания, но най-вече с древните рисунки, които са считани за едни от най-ранните в Европа. Целта е да се проучат пластовете, натрупани през различните епохи, и по този начин да се изясни кога е била обитавана пещерата. Това обясни директорът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов и проследи работата в "Магурата" от началото на миналия век досега.

"Археологическите разкопки започват още в началото на 20 век. Продължават в средата на 60-те и 70-те години, открити са находки от късната праистория. През 1994 година направихме едни сондажи, за да проучим пластовете и да видим дали има по-ранно човешко присъствие. Имаме дата 50 000 години от радиовъглеродния метод, от въгленчета. Това не се знаеше тогава, че има по-ранно човешко присъствие. През 2011 година имаше българо-американска експедиция, 2012 година продължихме. Имаме находки - кремъчни артефакти, както и костни артефакти от древни животни - много видове пещерна мечка, пещерна хиена, пещерен лъв. Работим в първата зала, в "Триумфалната зала". В началото сме, защото тук е било заселването от ранната праистория, от късната праистория. Целта сега е доуточняване на стратиграфията, дано да открием нещо по-интересно, нови находки. В пещерата можем да работим дългогодишно, няма да прекъсваме. Сега ще останем до края на месеца. До момента имаме предимно керамични фрагменти, които трябва да ги обработим, и костни от животни, които трябва да се обработят от специалисти..."

Археологическото проучване е организирано от Исторически музей Белоградчик и Регионален исторически музей - Видин. Екипът е съставен от специалисти от двата музея, обясни ръководителят на отдел "Археология" на Регионален исторически музей - Видин, Ваня Ставрева. 

"През този археологически сезон сме в много малък състав, екип от четирима души, като освен Ивайло Крумов от Историческия музей в Белоградчик, участваме трима археолози от Регионален исторически музей - Видин. Освен аз, това са колегата Никол Благоева и колегата Емил Ванков. Работим върху малка площ, правим сондаж, тъй като целите, които си поставяме за този сезон, са да поставим началото на систематични археологически проучвания, които да се провеждат ежегодно, като искаме да съберем нов емпиричен материал, който да позволи прецизиране на хронологията на обитаване на пещерата и да изясним най-ранните етапи на заселването на човека в нея. В момента сме започнали проучването на пластове от геоложката епоха Холоцен и намерението ни е следващите сезони да се проучат пластове от епохата Плейстоцен. С натрупването на информация ще направим опит за възстановка на палеосредата и взаимодействието между нея и човешката популация..."

В момента разкопките се извършват в участък, който не е проучван досега. Три проби са взети за радиовъглеродно датиране. Материалът ще бъде изпратен за изследване в чужбина. В проучването се използват и нови методи, с прилагането на които археолозите смятат, че ще допринесат за изясняване на обитаването на пещерата, което е и тяхната дългосрочна цел. По-интересните находки ще бъдат включени в експозициите на Историческия музей в Белоградчик, обясниха археолозите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50