Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Евгения Найденова: За историята на Оряхово между миналото и бъдещето

8
Снимка: Виктория Топалска

Оряхово е малко крайдунавско градче, носещо богата и древна история. Един от пазачите на неговата история е д-р Евгения Найденова, директор на Историческия музей на града. За своите заслуги и постижения в областта на културата и опазване на нашето наследство, д-р Найденова беше отличена с почетната награда от Министерството на културата "Златен век"- сребърен печат на цар Симеон Велики. Новината за това археологът получава точно в Деня на народните будители.


"Лично ми се обадиха на 1 ноември, Деня на будителите, да ми честитят празника и да ми съобщят тази прекрасна новина. Съобщи ми я Доротея Гюрджийска от Министерството на културата и съответно каза, че съм отличена, съответно ми съобщи и датата на церемонията, която с удоволствие приех и присъствах... Министърът на културата, Кръстьо Кръстев, лично предостави и връчи тези отличия на всеки един от петдесетте културни дейци-творци. За мен беше изключително висока чест да бъда в тази будителска аудитория, с толкова много именити български будители с голям принос за българската култура. Благодарна съм, че оцениха постиженията на нашия труд-това ни дава увереност да продължим нашата голяма мисия в малкото Оряхово. Все пак малкото Оряхово доказва, че заслужава да привлича вниманието на всички." - каза за Радио ВИДИН археологът.


Евгения Найденова отдава цели десетилетия на професията си. Тя стъпва в музея още през далечната 1995 година и споделя, че с всяка една година, прекарана там, тя трупа все повече и повече опит, а обичта към работата остава непоклатима и до днес. "Работя със същия ентусиазъм от първия момент, в който съм дошла, до ден днешен", признава Найденова и допълни, че това е един от най-равилните избори, които някога е правила.


Един от проектите, с които директорът на музея се гордее, това е интерактивната мултимедийна експозиция, разположена в реновираната зала на Екимджиевата къща в град Оряхово. Изложбата се казва "Марин Върбанов. Принцът от Оряхово." и е посветена на световноизвестния майстор на текстила, променил завинаги света на изкуството. Изложбата разказва с езика на съвременните технически средства за живота и творчеството на роденият в крайдунавския град професор Върбанов. 


"Изключителна радост и гордост за Оряхово е, че имаме такъв модерен, новаторски тип изложба. Тя стана благодарение на няколко институции. Още в началото, когато започнахме да говорим за идеята, за възможностите на проекта, възникна въпросът, че ни трябва подходяща зала и именно тогава господин Росен Добрев прие сърдечно тази идея и изцяло я подкрепи. След това Община Оряхово направи ремонт на залата и накрая общинският съвет гласува предоставянето й за използването за тази изложба. Самият проект, който е на музея, се финансира от Фондация "Америка за България", за което също съм изключително благодарна, защото те дадоха възможност това да се превърне в реалност. От дълго време се чувстваше необходимостта да представим творчеството на Марин Върбанов. Ние разполагаме само с една единствена торба-чан, но неговото творчество е мащабно. Разпръснато е на три континента, така че единствената възможност да представим по някакъв начин това новаторско изкуство е именно точно този тип. За наша радост и съвременните технологии са напреднали. Екипът, който се създаде, се справи блестящо... Имаме наистина едно културно бижу за Оряхово..."- разказа Евгения Найденова и добави, че този тип изложби са особено въздействащи върху публиката, затова ще продължават да ги реализират и в други насоки. 


В момента се работи по възобновяване на експозиция "Възраждане", където ще има също дигитален момент, сподели още директорът на музея, но запази в тайна подробностите за момента, в който ще финализират следващия си проект. Работи се по разработването на дигитални каталози, от които всеки посетител ще може да се запознае с допълнителна информация за всеки един експонат, дигитализиран от експозициите в музея. Идеята е по проект “Мост към нови публики”, финансиран от Национален фонд “Култура”. Иновацията ще дава възможност и да се сканира съответния QR код, който ще дава възможност на всеки да прочете допълнителна информация за експонатите от вкъщи. Основната идея на музея е миналото на града и наследството, което се съхранява, да бъде достъпно за всеки, благодарение на съвременните технологии. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18