Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Количеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо

3
Снимка: радио Видин

Незаконната сеч е световен проблем, който води след себе си сериозни екологични, социални и икономически въздействия, посочват от WWF. Тя вреди на горите, горското биоразнообразие и еко системните услуги, в ущърб е на интересите  на местните хора и общности, и ощетява отговорните бизнеси, свързани с горите и горските ресурси. България също не прави изключение. WWF изготвя анализи през 4 години за нерегламентирания дърводобив в България. Новият анализ обхваща периода 2018-2022 година. Данните от него сочат, че средно годишно около 25% от официалния добив е незаконен. Средно за година това означава около 1,7 милиона кубически метра дървесина.

Това е четвъртият анализ на организацията. Изготвя се по стандартна методика. Излиза първо през 2006 година, следва 2013 година и след това 2018 година. Първият анализ показва, че през 2006 година незаконният дърводобив е около 40%, 2013 година - около 33%, 2018 година около 30%, а сегашният показва леко намаляване около 25-26% незаконен дърводобив.

"Горската програма на WWF съществува от самото създаване на WWF и може би до този момент тази програма с колегите успяваме да я развием до ниво, до което нито една друга природозащитна организация в България не се занимава толкова изключително с горите. Развили сме капацитет в тази област и може би затова всъщност се опитваме да поддържаме необходимото ниво. Между другото независимо от критиките към държавата именно и в резултат на тези анализи ние постоянно поддържаме контакти с министерството на земеделието, изпълнителната агенция по горите, действаме на много различни нива, включително и законодателство, участваме в работни групи по изготвяне на наредби", каза Добромир Добринов- старши експерт "Природозащитно законодателство" във WWF- България.

Съществуват все още фундаментални проблеми при прилагането на горското законодателство, които водят до тези огромни количества загуба на ресурс, допълни Добромир Добринов.

"Когато говорим за всички тези проценти, ние говорим за дървесина, т.е. нарушение на закона с последващи финансови загуби за държавата и за собственика съответно. Нали, когато са държавни горски територии тази загуба е за държавата. Става въпрос грубо за около 100 милиона лева годишно само от загуби от незаконно добита дървесина."

Чисто бракониерският дърводобив обикновено се извършва от социално слаби хора в малки населени места. В тези случаи се взимат малки количества дърва от гората, за да не може да се разбере. Този дърводобив, по сигнали на граждани, се случва навсякъде.

"По големият проблем е привидно законната незаконна дървесина. Тя вече, този дърводобив привидно законният се извършва всъщност от самите фирми, които се регистрирани в Изпълнителната агенция за извършването на съответната дейност и които работят по активни сечища с издадено законно позволително за сеч. Там вече започват проблемите с превишаване на ползване, премаркиране на дървета, износ на дървесина с един превозен билет- крие се , за да се изнесе повече добитата дървесина... Този дърводобив е много по- мащабен, той се извършва в огромни размери, защото все пак тази дървесина се транспортира от временен склад с огромни камиони и там стават всъщност най- мащабните нарушения", каза още Добромир Добринов.

По отношение на дървата за огрев експертът коментира:

"Това, което ние установихме, наблюдавайки всички данни, изнесени и в парламента, всички данни, които бяха изнесени и от Изпълнителната агенция по горите още 2021, че единствената реална причина за някакво увеличение на цената на дървата за огрев беше свързана с повишаването на разходите за добив. Но, на практика никога не е имало огромен дефицит на дърва за огрев."

Данните на WWF показват, че делът на ползващите домакинства дърва за огрев е намалял с около 7,7% в сравнение с предишния анализ на организацията за периода 2013-2018 година.

Цялото интервю с Добромир Добринов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50