Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация отпуска стипендии за ромски медицински сестри и акушерки

Снимка: Фондация Тръст за социална алтернатива

Конкурс за отпускане на стипендии на студенти от ромски произход, които са във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите "Акушерка" или "Медицинска сестра" обяви фондация "Тръст за социална алтернатива". Той е насочен към момичета или жени от ромската общност от областите Монтана, Русе, Плевен, Стара Загора, Хасково, Бургас, Ямбол, Кюстендил, Търговище, Шумен и Добрич. Конкурсът се организира в рамките на стипендиантска програма за ромски медицински сестри и акушерки, която е част от програмата "Първите 1000 дни". Целта е да създадат вдъхновяващи ролеви модели за младите хора от ромската общност, да допринесе за развитието на патронажната грижа и за разрешаването на проблема с недостига на медицински сестри в България, каза Искра Стойкова, програмен директор на програма "Първите 100 дни".

"Тази инициатива започна преди повече от три години. Оттогава е действаща програмата за стипендии и много се радвам, че протегнахте ръка и ни дадохте шанс пак да поканим допълнително желаещи за прием. В момента са активни два конкурса. Единият е активен за момичета и жени, които все още не са студентки. Другият е активен за такива, които са втори, трети и четвърти курс, записани за медицински сестри и акушерки.  Критериите, по които подбрахме областите, които в момента са допустими за приемане на документи за стипендиантската програма, включват показатели, които са свързани с детското здраве и развитие и също така и дял на самоопределили се от ромската етническа група. Критериите, които сме използвали като ниско тегло при раждане и детска смъртност са ни били водещи при това да определим регионите с приоритет. Тази стипендия се предоставя при успешно приключен семестър на годишна база. Сумата покрива не само таксата за обучение, но и лични нужди на студента. Може да се покриват пътни разходи, квартира при необходимост, учебници и така нататък."


Ще бъдат отпуснати пет стипендии за настоящата академична година. Максималната стойност на една стипендия е 5000 лева.
 
В момента 27 ромски момичета и жени студентки получават годишна стипендия, както и менторска подкрепа, която основно се предоставя от преподаватели в медицинските университети.

Част от подкрепата, която получават участниците в стипендиантската програма е и възможност за придобиване на практически опит по услугата за патронажна грижа, която от седем години се изпълнява на територията на ромските квартали в София и Пловдив, отбеляза програмният директор на програма "Първите 1000 дни".

Кандидатстването за участие в стипендиантската програма става чрез попълване на електронна форма, която е достъпна на интернет страницата на фондация "Тръст за социална алтернатива". Крайният срок за подаване на електронната форма за кандидатстване с всички задължителни документи е 30 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НПО коалиция с апел в училище да се развиват и социално-емоционалните умения

Международно изследване сред 15-годишните крие тревожна картина за българските младежи, алармират неправителствени организации. Изследването  "Социално - емоционални умения за по-добър живот" е на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Обхваща 21 държави. България е включена в него с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар..

публикувано на 24.05.24 в 17:41

Денят на Кирил и Методий в паметта на Видин

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден в България се чества делото на славянските просветители Кирил и Методий и българската просвета и култура, включително и създаването на кирилицата в Преславската книжовна школа.  В Държавен архив Видин се пазят..

публикувано на 24.05.24 в 16:45

Пътеписът на Нора Ардашева "Жълтата стрелка"

Пътеписът "Жълтата стрелка" на Нора Ардашева е книга, за която трябва да улучиш точното време, точно като с истинско пътуване. Защото какво е един пътепис, ако не пътешествие, било то и само във въображението на читателя. Може би с повечето книги е така – всяка си иска нейния момент, – но наистина изчакайте да усетите порива, за да последвате..

публикувано на 24.05.24 в 12:00

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12