Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация отпуска стипендии за ромски медицински сестри и акушерки

Снимка: Фондация Тръст за социална алтернатива

Конкурс за отпускане на стипендии на студенти от ромски произход, които са във втори, трети или четвърти курс, изучаващи специалностите "Акушерка" или "Медицинска сестра" обяви фондация "Тръст за социална алтернатива". Той е насочен към момичета или жени от ромската общност от областите Монтана, Русе, Плевен, Стара Загора, Хасково, Бургас, Ямбол, Кюстендил, Търговище, Шумен и Добрич. Конкурсът се организира в рамките на стипендиантска програма за ромски медицински сестри и акушерки, която е част от програмата "Първите 1000 дни". Целта е да създадат вдъхновяващи ролеви модели за младите хора от ромската общност, да допринесе за развитието на патронажната грижа и за разрешаването на проблема с недостига на медицински сестри в България, каза Искра Стойкова, програмен директор на програма "Първите 100 дни".

"Тази инициатива започна преди повече от три години. Оттогава е действаща програмата за стипендии и много се радвам, че протегнахте ръка и ни дадохте шанс пак да поканим допълнително желаещи за прием. В момента са активни два конкурса. Единият е активен за момичета и жени, които все още не са студентки. Другият е активен за такива, които са втори, трети и четвърти курс, записани за медицински сестри и акушерки.  Критериите, по които подбрахме областите, които в момента са допустими за приемане на документи за стипендиантската програма, включват показатели, които са свързани с детското здраве и развитие и също така и дял на самоопределили се от ромската етническа група. Критериите, които сме използвали като ниско тегло при раждане и детска смъртност са ни били водещи при това да определим регионите с приоритет. Тази стипендия се предоставя при успешно приключен семестър на годишна база. Сумата покрива не само таксата за обучение, но и лични нужди на студента. Може да се покриват пътни разходи, квартира при необходимост, учебници и така нататък."


Ще бъдат отпуснати пет стипендии за настоящата академична година. Максималната стойност на една стипендия е 5000 лева.
 
В момента 27 ромски момичета и жени студентки получават годишна стипендия, както и менторска подкрепа, която основно се предоставя от преподаватели в медицинските университети.

Част от подкрепата, която получават участниците в стипендиантската програма е и възможност за придобиване на практически опит по услугата за патронажна грижа, която от седем години се изпълнява на територията на ромските квартали в София и Пловдив, отбеляза програмният директор на програма "Първите 1000 дни".

Кандидатстването за участие в стипендиантската програма става чрез попълване на електронна форма, която е достъпна на интернет страницата на фондация "Тръст за социална алтернатива". Крайният срок за подаване на електронната форма за кандидатстване с всички задължителни документи е 30 ноември.


Вижте още

"Неделник" от 25 февруари 2024 година

Забаен и интересен. Това е "Нделник". На Трифон Зарезан, Северозападната задруга на майсторите прие новите си членове. Един от тях е ювелира Любомир Маринов . С него си говорим за художественото леене на метали. 20 години от основаването си отбелязва Поетичен клуб "Алфа" - Враца . Клубът е създаден през 2004 година под името..

публикувано на 25.02.24 в 14:25

Притчата за митаря и фарисея

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Кратка, ясна и назидателна е притчата на Спасителя за това как двама юдеи влезли в храма да се помолят: единият фарисей, другият – митар. Фарисеят застанал напред в храма и се молел..

публикувано на 25.02.24 в 08:00

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25