Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител от Мездра се завърна от стаж в САЩ

4
Снимка: личен архив

Йоана Константинова, старши учител по английски език в СУ „Иван Вазов“ в Мездра, участва като стипендиант в двумесечен стаж в САЩ по международната програма за усъвършенстване на учители в областта на медийната грамотност „Фулбрайт”. Това стана след като преподавателят спечели конкурс и стипендия за участие в програмата. 

Йоана Константинова беше разпределена в университета на Северно Колорадо в Грийли, щата Колорадо, където присъства на лекции за усъвършенстване на медийната грамотност, технологиите, методики на преподаване на английски като чужд език, проектно-базирано обучение.

Преподавателят разказа за пътя, който я отвежда в САЩ:

"Моето направление беше за обмен на учители, кандидатствах преди около 2 години... Обучението е на тема "Медийна грамотност", имаше още 3 курса... Бяхме разпределени в две групи. Нашата група беше в щата Колорадо, бяхме 22 участници, общо в програмата участват 150 души от цял свят. Имахме посещение на училищата и веднъж седмично ходехме в училище... Условията в училището са прекрасни -  басейни, зала за фитнес, за борба, шивашко ателие и други, тоест професионално  образование, учи се на практика всичко, което ще им е полезно за живота... Аз преподавах българска история, литература, география... Имаше интерес към тези предмети, беше им интересна нашата азбука..."

Подборът е много сериозен, квотата за България е само трима души. Процесът на кандидатстване включва подаване на онлайн апликация, след което номинираните кандидати получават ваучер за полагане на тест по английски език "TOEFL". Ако резултатите от изпита покриват изискванията, кандидатите се явяват на интервю, а последният етап е подаване на номинациите от българска страна и одобрение от приемащата страна - САЩ.



Учителите са разпределени в приемни семейства, за да могат да се потопят в ежедневието на местните и да усетят американския начин на живот. 

Участниците ходят и на стаж в средни училища, където се запознават с американската образователна система и преподават на учениците за традициите, обичаите, езика и традиционната храна на своята държава. За съществуващите разлики между българското и американското училище, разказва още Йоана Константинова:

"Разликите са - в продължителността на учебния процес, учат до 16:00 часа. Имат обедна почивка от 35 минути. Има и блок часове от 100 минути, но при тях по-лежерно минават часовете - четат части от книги, гледат видео, работят по групи и фокусът е върху ученика, нямат домашни, не носят учебници... Съдържанието на образователната им система е по-лесничко. Общуването и комуникацията, толерантността са на първо място при тях... Повечето от учениците направо започват работа, фирмата ги набира и им подсигурява работа..."

 В СУ „Иван Вазов“ в Мездра предстоят вътрешни квалификации на учителите по темите: „Американската образователна система“, „Програма „Фулбрайт“, „Полезни образователни ресурси“ и „Медийна грамотност в клас“.

Повече може да чуете в интервюто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08

Музеят във Враца предлага занимания за децата през лятото

Множество активиности за деца организира това лято Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца. Интерактивно-образователните игри започват от юли месец. Част от тях включват "Кюар код приключение", "На лов за стари сгради и забележителности във Враца", "В обувките на археолога", "Търсачи на загадки и артефакти", обясни за Радио ВИДИН Тихомир..

публикувано на 27.06.24 в 14:00

Увеличава ли се интересът към настолните игри?

Настолните игри преживяват ренесанс през последните години, завладявайки вниманието на хора от всички възрасти и социални прослойки. Те са се превърнали в популярна форма на забавление, специализация и обучение.  Този тип игри има дълга история, която започва още в древността. Игрите, като шаха например, са съществували още преди хиляди..

публикувано на 27.06.24 в 10:45

Млади таланти от Ново село представят дебютна изложба във Видин

Талантливи художнички от училище "Св. св. Кирил и Методий" във видинското село Ново село ще представят съвместната си изложба, озаглавена "Талант в цветове и багри" във Видин днес, 27 юни. Идеята за експозицията се заражда, след като възпитаниците на клуб "Арт ателие" в учебното заведение напредват бързо и доразвиват вече заложения си талант към..

обновено на 27.06.24 в 10:38

Видин и Козлодуй ще отбележат 145 години от създаването на Военноморските сили

Военноморските сили на България отбелязват 145 години от тяхното формиране, както и 140 години от създаването на представителния им духов оркестър.   Честванията започват днес, 27 юни, от Видин. Повече за отбелязването на годишнината в града разказа за Радио ВИДИН началник на щаба на Военноморските сили Ваньо Мусински : "Видин е по Дунава,..

обновено на 27.06.24 в 10:34