Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България. Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство, тъй като за да има някакво развитие, в който е да е сектор, трябва да има добра подготовка на кадрите, каза координаторът на инициативата Диана Банчева и добави:

"На второ място това са университетите. Партньори са стопанският факултет и геолого-географският факултет на софийския университет "Свети Климент Охридски", както и архитектурния и строителния факултет на университета по архитектура, строителство и геодезия. Също така партньори са, разбира се, най- големите браншови организации- Националният борд по туризма и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и през годините получаваме патронажа и подкрепата, разбира се, на министерство на туризма, но с което и започнах на министерство на образованието и науката. В своята същност проектът има за цел да се представят резултати от изследвания, добри практики, постижения и да бъдат дискутирани тези резултати, както и бъдещото развитие в няколко направления. А именно това е интелигентното управление на човешките ресурси, развитието на кадрите, професионалното образование и обучението, кариерното развитие; на второ място иновативни и креативни модели и високи технологии в доброто управление на туризма. За това той е и смарт, защото вече не може да говорим за едно пълноценно преживяване в областта на туризма, ако не са въвлечени някакви технологии. На трето място интелигентно управление на туристическите дестинации . И тук е мястото на регионалното развитие, архитектура, екология. И не на последно място е интелигентно управление на сигурността в туризма. От 2017 година партньорите по проекта организираме конференция, на която да бъдат по- широко споделени резултатите от изследванията, предизвикателствата, които са идентифицирани, възможни решения в различните направления. Обръщаме внимание и се опитваме да привлечем бизнеса, защото много често решенията, които се намират за решаването на определен проблем те идват от развойната дейност на фирмите, които пък са най- добрите изследователи на пазара." 

На VI международна конференция Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" представи резултатите от проект "DigiParks"- създаване на иновативен интегриран туристически продукт между природните паркове "Врачански Балкан" и "Железни врата".

На конференциите се връчват и награди в 10 категории на добри практики в 10 направления. Кои са отличените тази година може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Иванова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50