Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин се отличиха в конкурса "Дунавски майстор на изкуствата"

5
Снимка: Радио ВИДИН

Видински ученици завоюваха първи места на национално ниво в международния конкурс "Дунавски майстор на изкуствата 2023 г.". Възпитаниците на Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Йоан Антов, Денис Такев, Ивайло Георгиев и Лъчезар Ценков впечатляват журито във възрастовата група 12 - 18 години с оригинални идеи, реализирани с материали от природата и майсторски изготвени снимкови и видеоматериали. В категорията за произведения на изкуството Йоан Антов е на първо място с внушителна скулптура от камъчета, която изобразява семейство на брега на Дунав. Освен това, единайсетокласникът изписва с природни материали послание за опазване на реката, като и двете арт инсталации са заснети и изпратени за оценка от журито:

"Аз създадох две снимки, като една от снимките посланието е като цяло заедно да пазим Дунав чист, понеже реката е много важна за всички. На една от снимките направих с природни материали да пише "Danube" (Дунав - от англ., бел. ред.), като искам всички да я виждат и да пазят реката чиста, както и за поколението след нас. Другата снимка е скулптура, която е направена от камъни. Идеята ми беше тя да изобразява семейство, което минава и гледа Дунав, да изглежда готино и като цяло да живее на Дунав... Виждал съм доста скулптури на брега на различни реки и реших и на нашата да има нещо подобно. Искам хората да виждат колко е ценна нашата река... За мен е доста голям символ реката, много ме радва и се радвам, че съм изживял детството си около реката." 

На второ място в същата категория е друг единайсетокласник - Денис Такев, който оформя човек от камъчета и го нарича "Пазителят на Дунав":

"Моята снимка представлява човек, който е направен от камъни и с него искам да покажа да се пази основно Дунав. Защото има много хора, които се опитват да го опазят, има и много хора, които го замърсяват. Така съм го определил като пазителя на Дунав. За идеята се сетих сам. В интернет съм виждал много хора, които пазят различни реки, има такива инициативи. Просто реших и аз да направя една такава, да създам човек изцяло от камъни и отзад да има една раничка, в която вътре да има всички събрани боклуци, които намерих по ивицата. За направата на самия човек ми отне някъде около един ден, защото правих много промени, първоначално не ми хареса как изглежда. После трябваше да се върна пак на старото място и да го обработя наново..."

Ивайло Георгиев, ученик в същия клас, печели първо място на национално ниво в категорията за видео. Материалът, с който участва в конкурса, е динамичен и показва различни красиви места с изглед към реката. 

"Това, което исках да покажа е, че имаме много хубави места, където да прекарваме свободното си време. Главното ми послание беше, че можем да запазим това място чисто... Снимах видеото за около 2-3 дни, като посетих различни места. Например плажа до Баба Вида, също така покрай градската градина снимах как минават кораби по реката, някои рибари... Доста е красива, просто хората, когато се разхождат виждат нещо хубаво и трябва да го запазим така и занапред... Доста често ходя на Дунав, особено лятото, когато е топло... Наистина се радвам, че всеки ден имам възможността да се разхождам и да гледам тези гледки." 

Десетокласникът Лъчезар Ценков е на първо място в категорията за снимка. На първо място на национално ниво в конкурса при 12 - 18-годишните в категорията за произведения на изкуството е и Елена Гошева. Тя е ученик в СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Козлодуй. 

Тази година девизът на международния конкурс "Дунавски майстор на изкуствата" е открийте Дунав. Проявата се организира от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR). Участници в конкурса са деца от държавите в Дунавския басейн (Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна). 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56