Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено отбелязахме Никулден (снимки+видео)

16
Снимка: Изабел Борисова



На Никулден във Видин тържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец". По установена традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф. Свети Николай Чудотворец е сред най-почитаните в православието, каза видинският митрополит Даниил:

"Почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец като чудотворец, защото са неизброими неговите чудеса. Но преди да се случат външно тези чудеса, братя и сестри, това посвещение, което се е извършило в неговата душа като резултат на неговата вяра и на неговата любов към ближните, неговите добродетели, ето това е същественото чудо, което се е извършило най-напред в неговата душа."

След службата в митрополитския храм литийно шествие потегли към централния понтон на река Дунав, където след водосвет беше раздаден никулденски курбан.

"Преди всичко хората трябва да се поздравяват за здраве и да няма ядове, и да бъдеме добри, и малко поне, ако може смирение... Хубав празник, аз много го уважавам. Взела съм си едно шаранче да си го напълня. Поздравих всички Николайчовци, приятели и близки", казаха видинчани, дошли на празника.

Курбан - чорба се раздаде за Никулден и в Монтана. Организатор е Общинският пазар, а чорбата от риба приготви Ели Лозанова, инициатор на Фестивала на народната кухня и занаятите „Бабина душица”. Над 300 души опитаха чорбата, коментира Ели Лозанова:

"Беше много вълнуващо, като изключим факта, че беше много студено, но пък времето ни изчака. Заваля веднага, след като раздадохме чорбата. Имаше доста хора, доста хора успяха да опитат. Над 300 бяха този път чорбите. Вълнуващо беше. Тези две години, които не правихме курбан, това бяха 20-а и 21-ва, по разбираеми причини, защото тогава имаше пандемия, през всичките тези шест години аз окрилена се чувствам от цялата тази любов, която получавам, когато подам купичката, когато ми кажат: "Господ здраве да ти дава", това страшно липсва."

Тържествено отбелязаха Никулден и в Берковица. Празникът започна със света литургия в храм “Свети Николай Чудотворец”. Свещенослужителите на храма благословиха и осветиха празничната рибена курбан чорба за здраве, единение и благоденствие за жителите на града. Всички присъстващи миряни получиха купичка с топъл рибен курбан и запалиха свещица за здраве. Декемврийските празници в Берковица продължават, като днес в 17:30 часа на площад “Йордан Радичков” ще бъдат запалени светлините на коледната елха с кратка програма, която ще зарадва децата.


Видео от празника във Видин:


По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици станаха адвокати и съдии за ден във Видин

Единайсетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин участваха в симулативен съдебен процес в Административния съд в града. Учениците ще придобият ценен опит, каза Юлия Найденова , психолог в учебното заведение. Тя влезе в ролята на съдебен секретар: "Това включване в този симулативен процес, те са от..

публикувано на 18.06.24 в 15:01

Двама мъже са обвинени за трафик на мигранти в област Видин

Двама мъже, на 43 и 44-годишна възраст, са обвинени за превоз на нелегални мигранти до границата със Сърбия в област Видин, съобщават от Апелативна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на Главна дирекция (ГД) „Борба с организираната престъпност“ и ГД „Гранична полиция“.  Двамата мъже са направили..

публикувано на 18.06.24 в 14:35

Откриха над 168 000 къса недекларирани цигари и тютюн на Дунав мост 2

Митнически служители откриха 168 180 къса (8 409 кутии) цигари и 2 400 грама тютюн при две проверки в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Общо 6 409 кутии (128 180 къса) цигари и още 60 пакета тютюн, с български акцизни бандероли, са намерени в товарен микробус, пътуващ за Белгия и Франция, управляван от български гражданин...

публикувано на 18.06.24 в 11:38

Трима зрелостници от Монтанско са отличници на матурите

Зрелостник от Монтана издържа четири матури с отличен. Илиян Илиев и Велина Бойчева, изкарали шестици на зрелостните изпити и са номинирани за национална диплома. Трима зрелостници от област Монтана са издържали с "Отличен" матурите след 12 клас, спрямо един през миналата кампания. Велина Бойчева от математическата гимназия в Монтана е с..

публикувано на 18.06.24 в 11:20

119 безработни ще започнат работа в област Враца по програмата за заетост

Общо 119 работни места ще бъдат разкрити през тази година в област Враца , това стана ясно от утвърдения проект на Регионалната програма за заетост. Планираната заетост е за 5 месеца на годината на пълен работен ден и е на стойност от 694 748 лева. Освен финансовият ресурс по програмата, в заявените формуляри от работодатели – общински..

публикувано на 18.06.24 в 09:53

Жътвената кампания започна в Монтанско с народен обичай

В област Монтана откриха жътвената кампания - във Вълчедръм това стана с ритуал по стар български обичай. Местни земеделци споделиха, че очакват малко по-слаби добиви пшеница от миналата година. Между 500 и 600 килограма средно от декар пшеница и ечемик очакват земеделски производители тази година. Феди Фердинандов е земеделец от..

публикувано на 18.06.24 в 09:48

Разяснителна кампания за финансиране на проекти започна във Враца

  Разяснителна кампания, чиято цел е представяне на актуални и предстоящи процедури за финансиране на проекти със средства от Европейския социален инвестиционен фонд започна във Враца. Организатор е  Областния информационен център във Враца. Първата среща се състоя в Мизия.  От 20 юни до 5 юли предстоят срещи и в останалата част на областта, като има..

публикувано на 18.06.24 в 07:21