Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният дух обедини съседи във видински блок

23
Снимка: Виктория Топалска



В най-хубавото време от годината, хубаво посвоему, защото всеки сезон крие своя чар, няма как да не разказваме истории именно за доброто и добрите примери. За един такъв пример ще ви разкажем и днес. 

В събота хора, живеещи в блок номер 3 на жилищния комплекс "Васил Левски" във Видин, се обединиха с идеята да зарадват децата си и да покажат на своите съкварталци, че трябва да живеем единни. Именно затова малки и големи запретнаха ръкави, украсиха своя вход, направиха си елха, хапваха сладкиши, пиеха топли напитки и раздаваха подаръци един на друг цял следобед. Най-същественото в тази история е това, че в нея няма главно действащо лице, защото всеки помага и дава. Каквото може и колкото може. Това прави тази идея толкова красива, каза за Радио ВИДИН домоуправителят Галина Иванова:

"Нашата идея дойде оттам, че искаме да направим една импровизирана Коледа за нашите деца, да запазят коледния дух, да повярват, че Дядо Коледа има и коледният дух наистина съществува между нас съседите... Да покажем нашия блок, че е един прекрасен дом и аз като домоуправител и лице на този дом, гледам винаги да бъде добър дух в него." 

"Единственото нещо, в което трябва да повярват хората е, че обединението около добрите каузи създава чудеса, които се случват не само по Коледа. Смятам, че когато повечето хора гледат в правилната посока, в добрата посока, тогава дори и негативните неща, които срещаме всеки ден можем да ги приемем като предизвикателства, но да не забравяме, че пътят ни единствено и само трябва да върви към доброто... Най-добрите учители винаги трябва да запомним, че са децата и виждайки техните грейнали очички, няма как и ние да не си спомним, че сме били деца и мисля, че това е основното, което трябва да съхраним в себе си като възрастни - добротата, наивността, доверието и най-вече да не забравяме да се усмихваме."


За осъществяването на идеята си, хората от блок 3 събират средства сами. Но за закупуването на играчки за томболата с награди, средства дава местен зоомагазин, намиращ се в близост до блока. Причината е това, че почти всяко семейство има куче или котка, а някои дори и по две. В тази насока ентусиастите имат и други планове, които с общи усилия вярват, че ще реализират.


*Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Две зрелостнички от Видин са с национални дипломи

Християна Страхилова е възпитаник на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин . За нея книгата на ученическия живот е вече затворена, но със своите постижения тя ще остане за дълго в сърцата на своите учители и съученици. Хриси получава национална диплома за средно образование и изкарва две пълни шестици на задължителния и избирателния държавен зрелостен..

публикувано на 25.06.24 в 17:03

Жителка на село Новоселци се оплака от слабо електрозахранване

Жителка на видинското  село Новоселци сигнализира, че от години има проблем с електрозахранването . Габриела Борисова казва, че   токът в дома ѝ е слаб, има и изгорели електроуреди. Сигнализирали са писмено и устно енергийното дружеството, но досега нямат решение на проблема.  "Тук, преди няколко години, токът стана много слаб, направо като..

публикувано на 25.06.24 в 14:52

РЗИ-Видин: Къпането в река Дунав няма да бъде разрешено

С настъпването на горещите дни  видинчани търсят прохлада във водите на река Дунав . Доколко това е здравословно и разрешено ли е, потърсихме за коментар Регионалната здравна инспекция във Видин . От РЗИ съобщиха, че къпането във водите на река Дунав няма да бъде разрешено и занапред, тъй като крие риск за хората. "И тази и следващите..

публикувано на 25.06.24 в 14:24
Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Красимир Георгиев, АКАБ: Държавата се опитва да изгони търговците от храма, но иска и да ги компенсира

Предлаганите промени в обучението и изпитите за шофьори, които предвиждат кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението , са публикувани за обществено обсъждане от Министерството на транспорта. Другото съществено предложение е за пълна дигитализация..

публикувано на 25.06.24 в 13:59

Какво се случва с градския плаж във Видин?

Ще остане ли градският плаж "Баба Вида" в историята на Видин като уникално място за плажуване на три нива, покрито с пясък, с естествено течаща вода, съчетано с красивата историческа забележителност - едноименната средновековна крепост? В общественото пространство се говори за това, че след започналия там ремонт, пясъкът вече е премахнат и на..

публикувано на 25.06.24 в 13:00

Фестивалите "Vidin Art Festival" и "The River" се обединяват в едно

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От 28 юни до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще предложи..

публикувано на 24.06.24 в 15:00
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние.  В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не..

публикувано на 24.06.24 в 14:00