Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултрамаратонецът Йоло Николов: За мен Кения е като втора моя родина

Днес в "Другата истина" гостува ултрамаратонецът Йоло Николов от Мездра. Той има четири титли при мъжете в полумаратона - през 2013-а, 2014-а, 2015-а и 2016 г. Има също много лични рекорди и твърди, че трудът и самодисциплината са ключът към успеха. 

Йоло Николов е най-добрият бегач на България за 2020 г. от движението "Рън България". В същото време е и един от най-добрите треньори в бяганията на дълги разстояния. Освен личните си постижения, Йоло Николов е треньор на шампионката по лека атлетика при жените Милица Мирчева 

Тренировките си провежда в Кения, където води и възпитаниците си, защото както сам твърди, тази страна е Меката на бяганията. 

В "Другата истина" той обяснява кои са най-добрите бегачи в света и защо точно в Кения българските маратонци провеждат тренировъчните си лагери. Как протича една тренировка, как се адаптира човек към местния начин на живот.

Коя е основната храна в националната кухня на Кения, какви диви животни е срещал там и как трябва да се реагира при среща със слон например. Защо наказанията към бракониерите са изключително строги. Маратонецът разказва и за срещите си с масаи, за намерението му да изкачи Килиманджаро и интересни подробности за близкото българо-кенийско сътрудничество преди 89-та година, когато доста техни студенти са посещавали нашите висши учебни заведения, както и за българите в Кения, които съвсем не са малко.

"Условията за тренировки в България не са лоши, но за нашите дисциплини е важно да си с хора, които в големи групи тренират заедно. Кения е най-хубавото място, където можеш да срещнеш такива хора. Хора, с които да тренирате заедно на високо ниво, за такива, които се занимават професионално с това нещо. Така по неведоми пътища стигнахме до Кения- страната на едни от най-добрите бегачи в света. 

За първи път ходихме в Кения през 2012 година. Обикновено там се ходи през зимния период в България, когато е много трудно за нашите дисциплини да се тренира. Тогава бяхме в град Керичо и това беше авантюра за нас. Сега вече от 10 години ходим там, за да се подготвяме с най-добрите бегачи в света. 

Кения е една много голяма държава. Говорим за над 50 млн. население, в която има поне 5 млн. са професионални бегачи. това е страна, в която леката атлетика е национален спорт. 

Тренировките ни в Кения не са толкова страшни и непознати за нас. Но начинът им на живот и културата им са много различни. Храната им също е много различна и това допринася за успехите им в бяганията. Най-добрите им бегачи излизат обикновено от селата в областта Керичо, също от Елдоред. 99 % от бегачите на Кения излизат оттам. Тази област се намира точно около екватора и интересното е, че няма никаква часова разлика с България. Ние сме в един часови пояс. Там в 19:00-19:30 часа вече е тъмо. Повечето хора нямат ток, живеят в къщи от кал и ламарина. Лягат си много рано, а тренировките започват сутрин в 5:30 и обикновено продължават до 8:30. Лягаш рано, ставаш рано, тренираш. На седмица се навъртат окол 250 км бягане. Храната е изключително естествена. Ядат угали- това е нашият качамак, малко месо и много зеленчуци. И това е огромната тайна - имат изключително здравословен начин на живот. За нас бе ясно, че точно този начин на живот може да ни доведе до успеха, а не самите тренировки. Важното е, когато отидеш там, да живееш като кенийците- да се храниш с тяхната храна, да лягаш с тях, да ставаш с тях, да тренираш с тях и това нещо води до големия успех- самият начин на живот. Затова винаги, когато сме били там сме се стараели да правим всичко както те го правят. Първите една - две седмици винаги е трудно докато се приспособиш, но след това ти става начин на живот и винаги имаме големи успехи...

Кенийците ни приемат много добре. Те са дружелюбни хора, радват се, дори ни се възхищават, че бели хора- европейци като нас, са дошли и толкова бързо се приспособяват към техния начин на живот. Те отглеждат царевица, картофи, животни- основно крави, овце и кози. Много пъти ни се е налагало да се храним на едно място заедно с животните. Често ни се е налагало също да спим с тях, да пътуваме с тях. Много хора питат, ама как пътувате с крави, с кози? Няма проблем- на един голям бус товарят се хората, товарят се животните и пътуваме. Сякаш се връщаме 50- 60 години назад в България. За нас това не е проблем, щом си решил да се потопиш в този свят и да приемеш местния начин на живот. Това ни дава един тласък и осъзнаваш много важни неща. 

Що се отнася до дивите животни, които живеят там- лъвове не сме срещали, но сме срещали слонове, маймуни и жирафи, които не са по-малко опасни. Но ние винаги тренираме в групи с местните, а те имат изключително висока култура към животните и знаят как точно да се отнасят с тях. Например ако срещнем слон е най-добре да го заобиколим. Там има изключително строги закони срещу бракониерите, защото основното препитание в страната е свързано с туризма. Там, ако убиеш диво животно, те грози присъда от 7 години затвор без право на помилване..."

Цялото интервю с Йоло Николов за Кения и кенийците, тяхната представа за време и начинът им на живот, за срещите му с масаи, за българите в тази страна и бизнесът им там, както и други интересни подробности -  в прикачения звуков файл.

* Снимки: Личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55

В "Музикална зона" на Велики четвъртък слушаме произведения от разнообразни автори

Седмицата на Христовото страдание, както и последващото Възкресение са вдъхновение за редица композитори. Преди да чуем музиката, инспирирана от евангелската история обръщаме поглед към класическия композитор и виртуозен виолончелист  Луиджи Бокерини . Следват  Жан Батист Люли  и  Te Deum ,  Йохан Себастиан Бах  -  Air ,  Йозеф Хайдн  с  ораторията..

публикувано на 02.05.24 в 09:00

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00