Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ива Гаврилова: Меланомът в ранен стадий е лечим

Снимка: Българска асоциация по дермато-онкология


Най-новите постижения в областта на меланома и кожната онкология бяха представени на провелата се наскоро трета конференция "Академия Меланом". Обсъден бе целият спектър на заболяванията, включително епидемиология, превенция и ранно откриване, диагностика, стадиране и терапия. Сред акцентите бяха новите терапевтични възможности за пациентите с кожен меланом във втори B и втори С стадии, които вече са достъпни за българските пациенти, обясни д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

"В България и в цяла Европа разполагаме с лечение за по-ранни стадии за пациентите с меланом... Това лечение е имунотерапия, което е подсигурително, вливане на антитела, продължава 1 година, след като туморът вече е отстранен и е с много добри перспективи при овладяване в дългосрочен план на заболяването. С него целим да предотвратим бъдещи инциденти и тласъци на самото заболяване, ако можем да излекуваме напълно пациентите...  Интересен момент беше и представянето на нова възможност в метастатичен стадий - нов вид имунотерапия с нова молекула, много по-ниско токсична за пациентите. Терапията крие рискове за автоимунни реакции, а в случая те са доста по-слабо изразени... Хубава новина и за пациенти с очната форма на меланом. При половината от пациентите дава разсейки, но от тази година вече има нова молекула, която е с много обещаващи резултати. Догодина очакваме да бъде и в реимбурсация в страната. В момента има възможност за включване на пациенти в пациентски програми..."   

Качеството на живот на пациентите с меланом бе друга от темите, поставени във фокуса на конференцията, обясни д-р Гаврилова. 

"Този път имахме специална сесия, която разчупи представата ни за качество на живот, участваше психолог, който обърна внимание на различни аспекти от комуникацията с пациента, начина, по който трябва да подкрепяме емоциите на нашите пациенти и да ги консултираме в правилната посока... Имахме и психотерапевт..."

Всеки човек трябва поне веднъж да бъде прегледан от дерматолог, за да може специалистът да установи има ли рискови образувания, съветва онкологът д-р Гаврилова. 

"Колкото на по-ранна възраст се случи това, толкова по-добре, за да може специалист да му каже кои са рисковите образувания по кожата или бенки, дали трябва да бъдат проследявани, как да се грижим за кожата си- това са специфики, които специалист трябва да очертае... Съветвам родителите- в процеса на израстване на техните деца започват да се образуват бенки, в момента, в който забележат повечко бенки или пигментни родилни петна, е хубаво да бъдат консултирани с дерматолог, за да обърне внимание особено за слънцезащита и детска грижа. Няма възраст за такъв преглед, всеки трябва поне веднъж да го направи... Превенцията е другият изключително важен момент и подценяван. Слънцезащитата трябва да бъде целогодишна, интензивна в летния период или при зимни спортове, но не трябва да забравяме, че в слънчвите месеци на лятото, когато сме наваън, трябва кожата ни да бъде защитена и не трябва да допускаме слънчеви изгаряния, те са много вредни... Солариумите са рисков фактор, в много от цивилизованите страни вече са забранени със закон под 18-годишна възраст. Аз съветвам изобщо да не се посещават солариуми, освен ако няма медицинска причина... Солариумите не носят никакъв позитив, преди време имаше меланинови инжекции, с които се стимулира тен- те също са изключително опасни, всякакви манипулации по кожата в дерматологичен или козметичен център в зона с образувания, които не сме уточнили дали могат да бъдат третирани или не, биха били рискови... Не трябва лековерно да се подлагаме на лазерни, фото и други видове терапии, химически пилинги, без да сме се консултирали... Съветвам и тези манипулации да се извършват само от дерматолози..." 

Използването на различни мазила от народната медицина е опасно при неразпознат тумор, може да доведе и до химически увреждания, каза още д-р Гаврилова.   

В звуковия файл чуйте още съвети и повече за опита на университетската специализирана болница по онкология в лечението на меланом. 

Д-р Ива Гаврилова,  е сред екипа лекари от Университетската СБАЛ по Онкология в София, които обединиха научните си търсения и опит в прилагането на сентинелна биопсия - най-прецизният в света метод за определяне стадия на меланом и
Меркел-клетъчен карцином.

Заедно с д-р Лидия Чавдарова-Иванова и д-р Венелин Георгиев, са създали протокол за диагностика и лечение на ранен меланом и други редки кожни тумори, описан в единствения по рода си интердисциплинарен труд, обединяващ три монографии на тема: "Съвременна диагностика и възможности да лечение на редките злокачествени кожни тумори".


Работата на тримата учени получи признание за принос в развитието и прецизирането на техниката, усъвършенствайки различни етапи от извършването на сентинелната биопсия и може да бъде ползвана като учебно помагало за поведение при меланом и други карциноми. Формулираният от авторите диагностичен протокол е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за поведение при редки злокачествени тумори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00