Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическо напрежение в края на годината

Снимка: БГНЕС

Демонтирането на фигурите от Паметника на съветската армия в столицата и промените в Конституцията доведоха до нови политически сблъсъци. Народните представители от „Възраждане“ вчера отново окупираха парламентарната трибуна, за да саботират работата на Парламента. Въпреки това Народното събрание продължи да работи и прие решения в сферата на енергетиката и държавния бюджет за следващата година. Преди това се стигна до физически сблъсъци между депутати на ДПС и "Възраждане", които искаха да изключат озвучаването в залата. Пусната бе и противопожарната аларма. 

“Сглобката режела глави на паметници, а след това и буквално на хора, това е пълен крах на българската държава”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.

За разлика от миналата седмица, този път депутатите от БСП не се присъединиха към действията на колегите си от Възраждане. "Това, което се видя, е най-унизителното състояние на българския парламент”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" пък се заканиха да попречат на приемането на поправките в Конституцията. 

Остро срещу действията на опозицията се изказа председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски: “Окупирането на трибуната е саботаж на проруските сили в България в лицето на “Възраждане”. Това са терористи”. Това не са мъже, това са “плюнки”

 „Още преди три години предупредих, че когато вдигнеш юмрука и тръгнеш срещу избрано правителство, се получава това. Който сее ветрове, жъне бури“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В следобедните часове вчера депутатите започнаха да гледат извънредно бюджета за 2024 година на второ четене. Блокадата на “Възраждане” падна и Народното събрание продължи работата си по обичайния начин. 

"Да, имаше безобразия - това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, това показва липса на възпитание. Аз съм доволен, че го преодоляхме и приоритетите, които бяхме задали за днес, се случват", каза съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков.
Светлин Тачев
Защо напрежението сред политиците достигна нова връхна точка в последните дни?

"Разковничето се намира в демонтажа на Паметника на съветската армия. Случи се в момент, в който трябваше да се взимат важни решения в Народното събрание и изостри политическата ситуация в България. Тази ескалация вероятно ще продължи", коментира в "Посоките на делника" Светлин Тачев, политолог в агенция "Галъп интернешънъл болкан":

"Управляващото мнозинство не губи кой знае какво чисто формално, защото има достатъчен брой гласове, с които да взима решения. Разбира се, този прибързан акт на демонтаж им създава препятствия и това може да им се отрази негативно чисто електорално. От друга страна това е добра възможност за опозицията да мобилизира електоратите си. Във всеки един момент започването на демонтажа на паметника щеше да породи полемика и политическо противопоставяне, тъй като е тема, която създава напрежение в част от обществото, в случая обаче точно в края на годината то беше използвано като политически акт, защото това е една символна битка. За ПП-ДБ това е една възможност да покажат, че са свършили нещо през своята част в управлението на "сглобката". Но може би самите те не очакваха, че ще има чак такава реакция. Реакцията не е точкова голяма в самото общество, колкото в политическия елит, просто защото се сменят поколенията. Темата за Паметника на съветската армия повече вълнува по-възрастната част от населението, което има свои позиции по темата." 

Реакцията на опозицията ще сплоти ли управляващата коалиция?

"Ще действа сплотяващо. Тази коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС беше формирана на базата на евроатлантизма, тъй като геополитическата ситуация в момента е нестабилна, води се война на няколкостотин километра от нас. Самата ситуация изискваше стабилност в България и заради това беше създадено управлението, коалицията - за да може страната да продължи да функционира. Трябваше да се направят компромиси, които за някои от участниците в "сглобката" са достатъчно изгодни. ПП-ДБ имаха за залог промените в Конституцията, съдебната реформа, която е основна тяхна теза. Бързат да направят промените, за да могат да се легитимират пред своите избиратели и да обяснят защо са участвали в такова управление. От друга страна, за ГЕРБ-СДС и ДПС този стил на управление е изключително изгоден. Първо, те получиха легитимация с това управление пред евроатлантическите ни партньори. Второ, ГЕРБ-СДС има възможност да изтощава електорално ПП-ДБ. От друга страна и за двете формации - ГЕРБ-СДС и ДПС, този вариант на управление, в който тежестта пада върху ПП-ДБ, е изключително изгоден, защото не носят пряка отговорност, а негативите ще се трупат главно върху ПП-ДБ. Ако има успехи обаче, те ще се разпределят между всички участници в коалицията."

За ДПС това е най-добрият вариант на участие в управлението, добави политологът.

"Активността на Делян Пеевски се засили в това Народно събрание. Традиционно той винаги е стоял "в сянка", не е бил толкова активен в политическия живот на страната. В случая той не просто е активен, а дори има възможност да се издигне до най-високата точка в ДПС. Вероятно почетният председател на ДПС Ахмед Доган има желание външнополитически да отдалечи ДПС от Анкара и партията му да вземе завой към доста по-европейски, либерални позиции. От друга страна, това да отвори партията чисто вътрешнополитически в страната към нови социални групи, да даде възможност на ДПС, който беше на практика изолирана от 2017 година, да възстанови електоралния си потенциал до ниво, в което да е отново традиционният балансьор в българския политически живот."

Поне докато има война в Украйна, коалицията ще управлява, предвижда Светлин Тачев.

"Ротацията най-вероятно ще се случи, защото този формат на управление удовлетворява всички политически играчи в нея. Няма логика те да искат "сглобката" да приключи толкова бързо, защото нови предсрочни избори не е сигурно до какво биха довели, а и този, който "развали" управлението, ще носи политическа отговорност и в евентуално бъдещо Народно събрание много по-трудно ще може да се създаде правителство. За мен лично това управление ще функционира поне докато има война в Украйна, а защо не и след това. Всичко зависи от начина, по който комуникират вътре в коалицията. Виждаме ежедневно напрежение между политическите опоненти, които управляват заедно. Но това обикновено са теми, по които могат да се намерят компромисни решения и пресечни точки. Заради това, въпреки постоянните скандали, те винаги намират решение. Това е като някаква извратена игра на нерви между коалиционните партньори, но без желание да има победа за някоя от страните, защото това ще доведе до край на правителството."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37