Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Войводово заедно с грижа за селото

15
Снимка: радио Видин




Екипът на радио ВИДИН гостува във Войводово, село, което днес е в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км от общинския център.  Местните хора казват, че името му идва от войводата Христо Ботев, който е минавал през селото. 

Това е единственото село в България, основано от чешки преселници и в което са живели чешки семейства, които са дошли със своите традиции и занаяти. До средата на петдесетте години цялото село говори само чешки. В събота следобед премитали улиците и печели сладкиши - рохлички, колаче, бухти с мак. В неделя обличали нови дрехи и отивали на църква. Строго спазвали библейското правило: шест дни работи, а на седмия почивай. Отличавали се и с невероятната си сплотеност.

Затова все още го наричат чешкото село. Днес са останали две чешки семейства, но местните хора поддържат връзки с познатите си, които днес живеят в Чехия и Словакия.   

Войводово е запазило различния си и красив облик - широки улици, опънати като по конец. Нетипичните за българската архитектура къщи тук се наричат битници. Кирпичените им тухли са направени от тъпкана пръст и плет. 


120 са жителите на Войводово днес, като наскоро се появи още едно бебе. Към момента най-малките жители на селото стават трима. 

Посреща ни кметът Цветелина Димитрова, млада жена, която е отдадена на работата си. Тя  винаги е в помощ на местните хора, удовлетворена е от факта, че те са ѝ гласували доверието си на изборите и посочва:


"Миналия мандат бях кметски наместник, изкарах един мандат. Сега убедително печеля като кмет и съм горда, защото спечелих доверието на по-голяма част от  хората. Постигнахме всичко заедно... Сега ще надграждаме... Искам да работя за инфраструктурата на селото

Положихме в парка детски съоръжения, в пенсионерския клуб - отопление подсигурихме. В кметството направихме ремонтни дейности... Грижим се за гробищните паркове, за нерегламентираните сметища. Беше доста трудно през изминалия мандат, нямахме работници... 7 години идвам във Войводово, защото преди работих като пощенски служител в селото."

Населеното място е основано от преселници от Банат, Румъния през 1880 година. Това са чешки и словашки протестанти, както и банатски българи - католици. Повод за идването им е приетият Закон за заселване на пустеещите земи в България. Новосъздаденото селище бързо се разраства и през 30-те години на ХХ век наброява вече около 800 жители, над 600 от които са чехи. Чешкото население във Войводово се запазва до 1950 година, когато голяма част от него се връща в Чехословакия.

Старата чешка църква във Войводово ще бъде ремонтирана и обновена, за да се покаже в цялата си красота и да започне да привлича повече гости и посетители.

"Сега са останали три семейства с чешко потекло... Преди много години всички хора заедно излизаха и поддържаха улиците, къщите, спазваха си ред. Прибират се на обяд от полето, обядват и пак тръгват на полето. Това е било закон. Оставили са църква, тя е била и училище. В момента правим планове, за да я ремонтираме... В селото има и млади семейства, имаме малки бебенца... Хората работят в АЕЦ "Козлодуй", което е основното препитание... Личните ни лекари са в град Мизия. Имаме лекарски кабинет, идват на около 6 месеца...", разказва Цветелина Димитрова.

Социалните дейности са във фокуса на кметската управа в село Войводово, работи се по програмата за лични асистенти.

Има още задачи, които предстоят пред ръководството на кметство Войводово, става въпрос за ВиК мрежата, която да бъде подменена, казва Цветелина Димитрова:

"Това ще е бъдещата ни работа - да подменим ВиК, защото е подменено само в горната част на селото. В изминалия мандат доасфалтирахме ул. "Георги Димитров", планираме ул. "Васил Левски" да я асфалтираме. Поддържане чистотата на селото."

През миналата година идвали са им на гости от Чехия и Словакия хора, които преди години са напуснали село Войводово. Останали са доволни от посещението на гробището, което според тях е най-поддържаното, което са виждали до момента.

Читалището в село Войводово се посещава от деца и от възрастни. Малките посетители идват всеки ден. Те не са много, десетина са. В селото чакат още две бебета да се родят. Стараят се жителите да се поддържа сградата на читалището. В момента се извършват ремонти с помощта на земеделски производители, които помагат много на общността в селото, казва секретар-библиотекарят Валентина Борисова:


"Субсидиите са твърде малко за нашето читалище, издържаме се от благотворителни базари, от търгове, парите, които събираме се ползват за читалището, за децата, за възрастните хора... Правим от нищо нещо..."

В читалището е весело. Събрали са се десетина възрастни жени, които пият кафе, безалкохолни, разказват си това, което ги вълнува, смеят се. Усеща се, че има живот, атмосферата е делнично - празнична: 

"Традиция е да се събираме всяка сряда... Събираме се, за да ни е по-интересен животът. Деца няма покрай нас, говорим си за децата, внуците, за всичко в живота... Всички сме в това село, нямаме чешко потекло... Много добри и гостоприемни хора. Как живеем? Трудно е, но пак, сплотени сме, но нямаме аптека, доктор, магазин... В свободното време работим по дворовете си... Това селце е добро, да го поддържаме..."

Повече - в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00