Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На разходка в парка с кокошките Сонка и Юлия и петела Соник

Снимка: личен архив



Днешната история за домашните любимци е меко казано любопитна. Чували сме, че хората си отглеждат какви ли не видове животинки, но все още не бяхме чували за някой, който е отглеждал кокошки в дома си. Не на двора, а в апартамента. Алекс от Видин обожава пернатите още от много малък. Той не може да живее без домашен любимец. Имал е какво ли не - котка, зайци, но не декоративни и какво ли още не. След което започва да гледа пиленца.

"Първоначално гледах зайци. След това пробвах с пилета. Излизам събота на пазара и пилета - навсякъде... Взех четири и къде ще ги гледам? Вкъщи ще ги гледам. Аз ги гледам в кашонче, не са пуснати. Да уточним, те са декоративни... просто са дребни. Тези пилета живяха около три или четири седмици тук, във Видин, след което ги закарахме на село. След тях взех други и тях ги гледах вкъщи, пак ги закарах на село и всяка година така се случва. Реално тези, които праснаха, съм си ги оставил на село, но малките си ги гледам. Новите, които вземам, във Видин ги държа, като в карантина, защото ако имат някаква болест, да може да не заразят другите."

Начинът, по който Алекс отглежда своите пиленца е повече от отличен. 

"Аз обичам да ги гледам от- до - хигиена, всичко им гледам. Хората ги гледат, както се казва, през пръсти... Не обръщат толкова внимание, аз се старая всичко да е като по конец - да им е чистичко."

Първото пиле на Алекс е било от Раброво. 

"Взех го за кокошка. Като ми го донесе човекът, беше една рунтава топка, мръсна, кална - те са с тип гащи, пера по краката. Беше страшно мръсен, подрязах перата, почистих краката с мокри кърпички, със спрей, дезинфекцирам, хапчета за вътрешни паразити..."

Алекс имал лека дилема, дали това всъщност не е петел, струвало му се, че сякаш му пониква гребен, но майка му на Алекс казала, че няма нищо подобно според нея и си е кокошка. Докато една сутрин в 6:30 часа Алекс чул от хола: кукуригууууу! 

"Както се казва на диалект "запупавел" - не се полагат грижи за него и то си остава такова ситно, малко като изтърсак. При мен петлето си се разви, порасна му гребен, опашка. За Коледа го носехме на село. То си знаеше, като домашен любимец, спеше в кашонче и вечер като се стъмнеше, петлето беше пуснато по двора и като се стъмваше, идваше, качваше се на пейката и си влизаше в кашончето."

Алекс кръщава петлето Соник. Той го е извеждал на разходка в парка.

"Много го харесваха. Петлето си стоеше до мен. Аз примерно отида до една пейка и го пусна по поляната, но стоя до него и като видя да идва от някъде куче си го взимах. То беше свикнало, не беше диво. Самата порода са си такива, да могат да се отглеждат като домашни и те си свикват с човека, като куче. То се кефи като му обръщаш внимание, търси внимание. Даже то като сега си отида на село, то обожава  да му обръщаш внимание, идва при теб. От баба ми бяга, нищо че тя го гледа, то си знае, че аз съм го отгледал, то се кефи и подскача. В парка имаше един човек, който много го харесваше, той сядаше на пейката и петлето се качваше и то и отиваше при него. И той си го гали и му се радва." 

Алекс не спира до тук, след това взима и още пилета. 

"След Соник, следваше да му взема жени. От Градец на два пъти ми докараха пак такива декоративни кокошки, с тях обаче беше малко по-сложно, те бяха по-диви. Едната не съм я изкарвал в парка, а другата я изкарах с конец за крака, понеже смятах, че може да избяга и така и стана - пуснах я и после не можах да я хвана, благодарение на две момченца след половин час гонене я хванахме." 

Първите дни Соник не е приел неговите жени - Сонка и Юлия. 

"В началото първите дни има като борба, понеже не се познават, после си свикват. Той си знае, че те са му жени и си ги пази." 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00