Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 януари 2024 година

Снимка: Радио Видин, Светослав Цветанов

Момченце е първото родено дете за 2024 година в болницата във Видин. То се е появило на бял свят на втори януари в 03:30 часа, съобщиха от акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Св. Петка". Носи името Милен и е с тегло 3 кг и 100 грама и ръст 47 см. 


Александра е първо бебе за 2024 година в Монтана. Малката госпожица се роди днес, 2 януари, в 10:00 часа. За 34-годишните родители това е първо дете. 


От днес може да се купува недостигащ стаж за пенсиониране. От първи януари се увеличиха възрастта и стажът, необходими за пенсия. Максимумът стаж, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да неправят предварително и хора, които са били редовни студенти за срока на обучението. От Националния осигурителен институт периодично отчитат, че всяка година нараства брпоят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година спрува и повече пари. 

Увеличението на водата, доставяна от ВиК Монтана, е с 20% от 1 януари. До сега в Монтана за доставяне, отвеждане и пречистване цената на един кубик вода с ДДС беше 4,14 лв., сега вече става 4,97 лв.. Същата цена ще плащат още жителите на град Вършец и Расово, единственото село с пречиствателна станция в община Медковец. В Лом, където няма пречиствателна станция, цената става 3,96 лв. за града и с 0,38 стотинки по-малко за селата. В останалите общини за доставка на кубик вода ще се плаща по 3,58 лв.. 


Актуализация на Картата на регионалните помощи в Република България бе одобрена от Правителството в края на миналата година. Това е важно за региони, които изостават в икономическото си развитие и имат сериозни структурни и демографски проблеми. На база на статистическите данни на Евростат, България получи одобрение от Европейската комисия да прилага т.нар. режим за държавни помощи в 14 области, сред които Видин, Монтана и Враца. 


Четири проекта за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в Мездра са сред одобрените за финансиране със средства от Европейския съюз. Средствата са по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и са на обща стойност 2 470 438,90 лв.


Размерът на заплатите на кмета и кметовете на населените места в община Кула остава същият. Три кметски наместничества в община Кула се трансформират в кметства, съгласно направените законодателни промени, а останалите пет остават с кметски наместници.


Днес е Световния ден на интроверта. Отбелязва  се от 2011 г. в знак на уважение и разбиране към хората с интровертна нагласа, която ги изправя пред уникални предизвикателства по отношение на работата, здравето и личните им взаимоотношения. 


От Регионалния исторически музей във Видин изненадаха първите за годината посетители в крепостта "Баба Вида". Семейство от София получи рекламни материали, научни издания и календар на културната институция.


Традиционна вечер, посветена на 176-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще се проведе в Регионалния исторически музей във Враца. Гост и лектор ще бъде проф. д.и.н. Вера Бонева. Традиционното събитие ще се проведе на 5 януари, от 17:00 часа, в залата на Художествената галерия "Иван Фунев" при РИМ-Враца.

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 юни 2024 година

След инцидента при спирането на 6-и блок на  АЕЦ "Козлодуй"  няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". Служебният вицепремиер..

публикувано на 27.06.24 в 18:10

Регионална здравна инспекция Враца с нов директор

Д-р Чавдар Манов се очаква да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността- директор на Регионалната здравна инспекция във Враца. Досега д-р Манов беше директор на дирекция "Надзор на заразните болести". Заповедта за уволнението на досегашния директор д-р Орлин Димитров е подписана от служебния здравен министър- Галя Кондева . Тя му е била..

публикувано на 27.06.24 в 17:59

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 27 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 27.06.24 в 16:45

Нов заместник-областен управител е назначен във Враца

Враца има нов заместник-областен управител . Това е Йордан Димитров , а решението е на служебното правителство и е взето днес, 27 юни. Досега Димитров беше общински съветник от квотата на ДПС в Козлодуй. Новият заместник-областен управител влиза в кабинета на Николай Николов, който беше от квотата на ГЕРБ. Очаква се Димитров да се яви..

публикувано на 27.06.24 в 16:38

62 л/кв. м дъжд са паднали в село Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци , област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка Ангелова..

публикувано на 27.06.24 в 15:16
Владимир Малинов в НС, 27 юни 2024 г.

Министър Малинов: Няма изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй"

След инцидента при спирането на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма облъчване на персонала, няма изтичане на радиоактивна вода, има временно отстранени оператори от централата. Това обобщи по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов за разлива на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй". "Не е имало изтичане..

публикувано на 27.06.24 в 15:01

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от..

публикувано на 27.06.24 в 13:00