Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият начин едно население да става по-богато е чрез повишаване на производителността на труда

Михаил Кръстев: За области като Видин, които имат потенциал да бъдат по-перспективни, увеличението на МРЗ е вредно

Видинчани привестват по-високата минимална заплата

Снимка: БГНЕС



Със 153 лева се увеличи минималната работна заплата от 1 януари: от 780 на 933 лева.

По този начин повишаването превръща Видин в един от регионите, в които минималната работна заплата и средната такава се сближават опасно много.

Определената от държавата минимална стойност на труда е вредна и не отговаря на производителността на труда, обясни икономистът Михаил Кръстев.

"Важно е българските граждани да знаят, че минималната работна заплата представлява административна забрана за труд. Това е намеса на държавата в дейността на двама контрагенти - работодател и работник, а държавата им определя каква да бъде минималната стойност, на която би могла да бъде извършена конкретна дейност, но без съобразяване с желанието на тези контрагенти. Да кажем, че има хора, които биха желали да извършат конкретна дейност за по-малко от посочената стойност, но те нямат право, тъй като държавата го забранява. Това е изключително вредно за области като Видин, където минималната работна заплата застрашително наближава равнището на средната работна заплата. С новия механизъм, който беше въведен с промените в Кодекса на труда, а именно обръзването на МРЗ с 50 % от стойността на средната работна заплата, та по данни на НСИ се получава доста голямо разминаване между водещите икономически области в страната - най-вече София-град, и тези, които са с по-ниска икономическа дейност и по-ниско ниво на заплащане... заради това, че в София живеят най-много хора и съответно генерират най-много стойност - заплатите са най-високи. Статистиката се изкривява и така стигаме до парадокса, в който МРЗ в област като Видин от 940 лева е по-малко от 200 или малко над 200 лева от средната работа заплата в областта. Минималната работна заплата няма как да бъде средна работна заплата, тъй като това означава, че няма да бъде средна работна заплата".

През пролетните месеци на 2022 година тогавашният финансов министър Асен Василев няколко пъти предложи замразяване на минималната работна заплата. Въпреки това, увеличението с 19.6 % беше определено от Министерски съвет през ноември 2023.

Според него увеличението ще е пагубно за видинския регион.

"За да се замрази минималната работна заплата, трябва да се промени оттук нататък нормативната рамка. Тъй като недалновидната политика на последните парламенти, в които нямаше правителства, които да мислят дългосрочно, доведе дотам, че се приеха едни промени в Кодекса на труда, които имплементираха както дявола евангелието една директива препоръчителна на ЕС, която дори не е директива, а препоръка, в която се твърди, че нивото на МРЗ трябва да отговаря на 50 % от средната работна заплата. В тази препоръка е отбелязано, че това не е единственият критерий. Други такива са медианната работна заплата, която е далеч по-обективен измерител за това какво е средното заплащане в дадена държава. Там за критерий е посочен и производителността на труда - нещо, което беше игнорирано от българските депутати, които просто въведоха 50 % от средната работа заплата. Тук влизаме в много опасен спираловиден кръг на увеличение на МРЗ, тъй като е нормално всяка следваща година средната работна заплата да продължи да расте, най-вече заради високата икономическа активност в големите областни центрове и София. Това означава, че МРЗ ще расте не на базата на преценка за  това какво е най-полезно за работещите и икономиката, а на автоматичен механизъм. Нататък може да се стигне до момента, в който МРЗ в страната е равна на средната работна заплата в области като Видин. Това е изключително вредно за работещите във Видин, това лишава от възможност областта да привлича допълнителни инвестиции. Когато един работодател е принуден да заплаща еднакво заплащане, независимо в коя част на страната развива своята дейност, то е нормално той да предпочете по-развити от гледна точка на инфраструктура и на необходима работна ръка области, вместо да се насочи по-перспективни, каквато би могла да бъде Видин, ако провеждаше самостоятелна политика по отношение на привличането на инвеститори и на определяването на минималното заплащане".


Административното повишаване на нивото на заплащане категорично не отговаря на нивото на икономиката, аргументира се експертът.

"Достатъчно е да погледнем какво се случи при най-твърдите заплащания, които не зависят от производителността на труда, а именно изплащанията на пенсиите, през последните 4 години. От 2019 досега, а 2019 е последната преди пандемията, последната нормална година, така да го кажем, бюджетът на НОИ по отношение на изплащането на пенсиите се е повишил с над 90 %. Увеличението от тази година ще стане с над 100 % - двойно по-високи са станали пенсиите на българските граждани за тези 4 години, двойно повече е нараснал бюджетът на НОИ, вече е над 20 милиарда, но можем ли да кажем, че пенсионерите в последните 4 години са забогатяли двойно? Не. Цената, която плащаме за тези харчове, които са недалновидни, води до негативното явление висока инфлация, високи цени и българските пенсионери вместо да забогатеят - имат по-малка покупателна способност. Единиственият начин да се повиши стандартът на живот на дадено население е чрез повишаване на производителността на труда. Не чрез административно определяне на нивото на заплащанията, не чрез изкуствено наливане в икономиката, които не отговарят на производството... единственият начин едно население да става по-богато е чрез повишаване на производителността на труда и чрез развитието на бизнес в съответната държава".

Видинчани са на мнение, че минималната работна заплата трябва да бъде над 1000 лева.

"Виждате, че всеки негодува, да живееш нормално във Видин ти трябват поне 1200 лева... Не напразно се говори, че сме най-замрелия окръг, затова е нормално да се вдигне, даже над 1000... Повече от 1000 да бъде, защото стандартът се променя постоянно".

От началото на година минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се стана 933 лв, а максималният - 3750 лева. През новата година минималното дневно обезщетение за безработица се запазва на 18 лв., максималното се увеличава на 107.14 лева. 

Отново от 1 януари се повиши и линията на бедност в страната – от 504 на 526 лева.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00