Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е шампионът на турнира в Белоградчик?

Снимка: Радио Видин

Възможно ли е да спечелиш безапелационно футболен турнир, но да не получиш заслужената награда? Възможно ли е името на победителя дори да не бъде съобщено от организаторите на състезанието? Случило се е на възстановения традиционен Коледен турнир по футбол в Белоградчик. В него участваха общо 10 отбора, разделени в две предварителни групи. Едната от тях бе спечелена категорично от отбора на "Сталийска махала" след 4 победи от 4 мача, без допуснат гол. Момчетата от "Сталийска махала" побеждават на полуфиналите и "Гранична полиция". Повеждат и срещу "Чакалите" на финала, но се стига до изпълнение на дузпи заради равенство в редовното време. Опонентите им изпускат от бялата точка и логично победителите започват да празнуват спечелената купа. Човек от публиката обаче казва на съдията, че вратарят е бил пред голлинията и дузпата трябва да бъде повторена. Това вбесява победителите и те демонстративно напускат терена. Организаторите решават да ги дисквалифицират и връчват купата и наградите на следващите по реда в класирането. Момчетата от "Сталийска махала" твърдят, че са жертва на расова дискриминация и местен шовинизъм.



Николай Лазаров, Борислав Харитонов и Александър Лазаров потърсиха Радио Видин, за да споделят огорчението си от организацията на спортния форум, който би трябвало да зареди с позитивни емоции участниците и публиката в навечерието на Рождество Христово:

"Разбрахме за този турнир, решихме да участваме и се записахме. Ние сме единственият отбор, който нямаше загуба и допуснат гол. Записахме само победи до финала. Спечелихме и финала на дузпи. Резултатът в редовното време беше равен и изпълнихме по три дузпи. Ние вкарахме две дузпи и те вкараха две дузпи. Изпуснаха третата дузпа и ние започнахме да се радваме. След това дойдоха и ни казаха, че дузпата трябва да се повтори без да ни обяснят защо. Ние сме футболисти, ако са ни победили с футболни средства - навеждаме главите и приемаме, в спорта е така. Но не са ни победили, станахме първи, но накрая ни прецакаха. Това е расова дискриминация. По време на финала казваха "циганин няма как да стане първи на този турнир". Още по време на груповата фаза ни предлагаха пари, за да паднем. През цялото време ни провокираха по различен начин, за да се откажем от участието си. Ние участваме заради футбола, защото го обичаме. Играли сме на много подобни турнири в цялата страна. Попитах съдията защо да се повтори дузпата, той ми каза "Не мога да свиря срещу моите хора". Лишиха ни от наградата за първо място и от индивидуалната награда за най-добър вратар."

Състезателите на отбора "Сталийска махала" са от Лом и Козлодуй, твърдят, че титлата им от Коледния футболен турнир в Белоградчик им е била отнета незаслужено. След като на финала съдията решава, че изпусната дузпа на опонентите им от "Чакалите" трябва да бъде изпълнена отново заради твърдение на човек от публиката, Николай Лазаров решава да извади отбора си от терена:

"Аз им казах "излизайте, ние не сме за подигравка". Трябва да играем два дена докато ни бият ли? След като приключи турнирът, организаторите публикуваха съобщението в интернет, но нас ни няма никъде. Все едно че не сме участвали в този турнир. Има ни на снимките от финала, първи сме, а не фигурираме никъде в съобщението. Това са пълни глупости. Много обидно ни стана, че никой от организаторите не ни защити..."

Организаторите на турнира съобщиха, че победител е отборът на "Чакалите" от град Белоградчик. "На второ място се наредиха "Ванката и приятели", а на трето тимът на "Гранична полиция" - Белоградчик. Оборите получиха купи, медали и парични награди. Връчени бяха и няколко индивидуални награди. За най-добър вратар беше определен Явор Петров, а голмайстор на турнира стана Благовест Иванов." 

"Момчетата от Сталийска махала завършиха на второ място, но отказаха да получат наградите си и по регламента на турнира крайното класиране се пренареди в този вид", обясни кметът на Белоградчик Боян Минков.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златни медали и купи за сестри Николови от Видин

И този уикенд сестрите Никол и Нанси Николови не пропуснаха да стъпят на почетната стълбичка. Талантливите видински състезателки участваха в открития турнир за деца "Аз обичам джудо" в Перник. Никол спечели златни медали в две възрасти в категория до 32 килограма, а Нанси стана първа в категория до 20 килограма при момичетата до 9 години. С представянето..

публикувано на 18.05.24 в 18:04

"Локомотив" Мездра гостува днес на "Павликени"

Три кръга преди  края на първенството на Северозападната Трета лига днес от 18:00 часа „Локомотив” Мездра гостува в Павликени на едноименния тим. Домакините са 9-ти в класирането с актив от 27 точки и голова разлика 37:65, а „железничарите” вече са 4-ти с 47 точки и голова разлика 52:30.  Ако приемем, че оставащите след този кръг два мача –..

публикувано на 18.05.24 в 13:10

Два златни медала за видинчанин от международно атлетическо състезание

Състезателят на видинския клуб "Радуканови" Георги Петков постигна две победи в спринта на международния атлетически турнир “Нови звезди” в София. 18-годишният Петков спечели бягането на 100 метра при мъжете с личен рекорд от 10.97 секунди. Втората победа за видинския атлет под проливния дъжд на стадиона на НСА дойде на 200 метра. Там възпитаникът на..

публикувано на 17.05.24 в 08:22

Жена ще ръководи срещата между дубъла на ЦСКА 1948 и "Бдин"

Кристина Георгиева бе определена за главен съдия на срещата между втория отбор на ЦСКА-1948 и "Бдин" Видин тази събота. Асистенти ще й бъдат Асен Крумов и Иван Иванов. Четвърти съдия е Валентин Стефанов, а съдийски наблюдател - Стефан Иванов. Началото на срещата е от 18.00 часа, на 18 май, като двама играчи на "Бдин" Видин ще пропуснат мача поради..

публикувано на 16.05.24 в 12:59

Наказаха трима за мача "Локо" /София/ - "Ботев" /Враца/

Футболистът на врачанския "Ботев" Клери Сербер, който получи два жълти картона в последния мач на своя тим, ще пропусне следващата среща. Освен, че ще гледа по телевизията гостуването в София на "Локомотив", франзуцинът ще бъде глобен и с 400 лева – толкова е имуществената санкция, която му наложи дисциплинарната комисия на БФС след срещите от 32-ия..

публикувано на 16.05.24 в 08:29

Елитен рефер за дербито на стадион "Огоста"

Ивайло Стоянов бе назначен за главен съдия на дербито "Монтана" – "Септември"/София/ от 33-ия кръг на Втора лига. На елитния рефер ще му помагат Костадин Тановчев и Венелин Иванов.   Четвърти съдия е Иван Иванов.  За делегат от Спортно-техническата комисия на БФС изпращат Цветан Георгиев. Мачът на стадион "Огоста" е в понеделник от 15 часа.

публикувано на 15.05.24 в 12:04

Определиха съдиите за мача на "Ботев"

Никола Попов получи наряд да ръководи гостуването на "Ботев"/Враца/ на "Локомотив" в София. Двубоят от 33-ия кръг на Първа футболна лига е в петък и ще започне от 17.45 часа на стадиона в квартал "Надежда". На главния съдия ще помагат Георги Тодоров и Георги Минев, а наряд за четвърти рефер получи Мариян Гребенчарски. За спорните моменти ще отговарят..

публикувано на 15.05.24 в 11:34