Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещ специалист по репродуктивно здраве ще консултира безплатно двойки от Северозападна България

д-р Георги Вакрилов
Снимка: Първи национален кабинет по репродуктивно здраве Враца


Процентът на двойките с репродуктивни проблеми не се е увеличил, но все повече хора търсят съдействието на специалистите. Това каза д-р Георги Вакрилов, който е един от пионерите в прилагането на инвитро процедурата в България и "баща“ на първото бебе от замразен ембрион у нас. Д-р Вакрилов е посветил на репродуктивната медицина над 30 години от своята лекарска практика. 

"Аз започнах да се занимавам с инвитро или репродуктивно здраве, по-общо казано, от 1989 година. Точно бях започнал да работя в болница "Тина Киркова", сега е "Св. София" в София, където работеше една от първите групи по инвитро оплождане, начело с д-р Табакова. Там за първи път разбрах, че има такова нещо, проявих интерес, ходих няколко пъти "да гледам" какво правят и ми предложиха да се включа в екипа, и от 1989 година насам общо взето се занимавам основно с тази дейност. Статистически в България има около 2 млн. двойки, от които едно поне 10-14% имат проблеми с репродукцията, което е доста голям процент. Интересното е, че този процент не се е увеличил реално погледнато оттогава, но поради това, че доста повече с течение на годините се говори по този проблем, много повече хора търсят помощ и затова се получава едно по-голямо количество семейства, които търсят нашето съдействие. Иначе самият стерилитет едва ли се е увеличил кой знае колко много с течение на годините, просто хората са разбрали, че има такъв проблем и че има начин този проблем да бъде решен."

По-малко са мъжете, които се обръщат за помощ при стерилитет. Причините за безплодие трябва да се търсят и при мъжа, и при жената, обясни специалистът:


"Ние, когато учехме медицина преди доста година, се смяташе, че около 40% причината е у жената, около 30% - при мъжа. Сега, с течение на времето, се оказа, че горе-долу са еднакви процентите на причините от женски и от мъжки фактор, даже в някои отношения мъжкият фактор превалира спрямо женския. Но тъй като много по-малко търсят помощ мъжете, които имат проблеми, това нещо по-малко се знае, по-малко се говори и това е един много голям проблем, който и с ваша помощ, на медиите, трябва да се разбере, че когато една двойка има проблеми, трябва да се направят всякакви видове изследвания, като се изследват и мъжът, и жената. А не както преди се действаше - да се изследва само жената, правят се какви ли не изслeдвания, процедури, докато мъжът оставаше настрана."

През 1994 година д-р Вакрилов е част от екипа, който прави възможно раждането на първото у нас бебе от замразен ембрион. През 2005-та година проплаква и първата двойка близнаци от замразени ембриони, а д-р Вакрилов отново е водещ в екипа, осъществил този забележителен успех. Сред последните му постижения е появата на бял свят на бебе от седемгодишен замразен ембрион. 

"Към процедурата замразяване на ембриони се прибягва рутинно, след като се направи инвитро оплождане. Ако се получат повече ембриони, отколкото е оптималното количество, които се имплантират в матката - да кажем един, два, максимум три, ако има повече, понеже при инвитро оплождането се прави стимулация на яйчника и растат не една, а няколко яйцеклетки, някои път тези яйцеклетки са  повече - 7, 8, 9, 10..., и ако се получат ембриони, не могат да бъдат имплантирани всички. Тези, които остават и са с добри качества, могат да бъдат замразени. Това нещо е много добро, защото след това се връщат тези ембриони, без да се налага да се прави стимулация, без да се налага да се прави пункция, която все пак е хирургическа интервенция, и по този начин комулативният процент на успеваемост при един инвитро цикъл се увеличава няколко пъти."
 
Д-р Георги Вакрилов ще консултира двойки с репродуктивни проблеми от Северозападна България на 19 януари (петък) от 10.00 ч. в Първия национален кабинет по репродуктивно здраве, който се помещава във Враца. 

"Не бих препоръчал да правят нещо предварително. Нека първо да дойдат, за да си поговорим и с двамата - и с мъжа, и с жената, и по наша преценка ще им кажем какви изследвания е добре да си направят. Не е необходимо да правят някакви предварителни изследвания и след това да се наложи да бъдат повтаряни или да правят други. Като дойдат, с тях ще поговорим и ще им снемем една подробна анамнеза. Много важно е да се намери причината за едно безплодие - дали при единия, дали при другия партньор. Много е лесно, когато се намери причината. Най-трудното нещо е да се намери истинската причина, за да знаем къде да тръгнем и какво да правим. Затова са тези първи срещи, при които в много голям процент от случаите успяваме да намерим къде е причината и с какво да се захванем."

Прегледите са безплатни, но е необходимо предварително записване на телефон: 0888 888 295. Консултациите ще се осъществяват във Втора база на ДКЦ-1 в гр. Враца с адрес: ул. „Н. Й. Вапцаров“ №4, ет. 2 - Кабинет по репродуктивно здраве.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46

Видинският марионетист Теодор Борисов ще преподава в Еквадор

Още един повод да се гордеем за пореден път с видинския марионетист Теодор Борисов , познат по света като "Il grande Lupo bulgaro" , големият български вълк, тъй като той получи специална покана от министъра на културата на Република Еквадор . Тео е поканен да ръководи интензивен курс на обучение в рамките на Международния куклен фестивал,..

публикувано на 13.05.24 в 14:00

Приоритет ли е образованието само преди избори?

Голяма част от учителите са над средната възраст за страната, но има и много хора, които завършват педагогически направления в университетите в момента. Въпросът е, че голяма част от тези хора не искат да станат учители, а още по-голям проблем е, че тези които влизат в системата много бързо се отказват от професията. 70% от младите преподаватели не..

публикувано на 13.05.24 в 13:00

В "Музикална зона" слушаме "незабравата" Катя Филипова

Ако беше жива, певицата днес щеше да навърши 75 години.  Но… Числото 13 наистина се оказа фатално за нея. Точно на рождения си ден – 13 май, преди  12 години, умира голямата звезда на българската естрада от 70-те години Катя Филипова.  Ще я запомним като един от най-големите гласове на България. Изпълнителката на култовата "Незабрава" на Тончо Русев е..

публикувано на 13.05.24 в 09:55

"Неделник" от 12 май 2024 година

Прозорците са като очи. Очите са като прозорци. Очите, казват, че са и прозорци към душата. Прозорците можем да си изберем, но не и очите. Не и душата. Да. Днес, в първата неделя след Великден, православната църква празнува Томина неделя . Този празник е свързан със съмнението и уверението във Възкръсналия Христос. Главен герой в..

публикувано на 12.05.24 в 14:20

Нека творим живот в силата на Възкресението

Втората неделя след Пасха - Томина , е посветена на евангелската сцена, свързана с неверието на светия апостол Тома. "Не бъди невярващ а вярващ!" (Иоан 20:27) Христос Воскресе! Вечерта в деня на Светото Възкресение, както чухме от днес прочетеното Евангелско повествование, Спасителят се явил на своите ученици, които били събрани..

публикувано на 12.05.24 в 08:00

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00