Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центърът за временно настаняване в Лом е пълен през студените дни

За хората, потърсили подслон, допълнително са осигурени средства от фонд "Социална закрила" за закупуване на хранителни продукти. 
10 са местата в центъра и през зимата обикновено са заети. 
Въпреки това, няма нуждаещи се хора, които да са върнати, каза социалният работник Ралица Благоева.

"Успяваме, поне до този ден и час, да се погрижим за всички потребители, които желаят да ползват социалната услуга за ползване на подслон. В момента ситуацията е динамична - някои идват, други напускат."

Най-често ползващите услугите на Центъра за временно настаняване са хора без доходи, чакащи решения от ТЕЛК, които няма къде да отидат, обясни Ралица Благоева.  

Освен подслон, хората получават също помощ за изготвяне на нормативни документи, контакт с общинската администрация и социалните институции, както и съдействие за настаняване в лечебно заведение, ако е необходимо. От социалния патронаж е осигурен топъл обяд, а допълнително са закупени и хранителни продукти чрез проект, с който Общината кандидатства за финансиране от фонд "Социална закрила".  

"Благодарение на този проект – "Подкрепа на потребителите в Център за временно настаняване в град Лом", ежемесечно до 31-ви март ще бъдат подсигурени храни от първа необходимост, като например - захар, брашно, сирене, кашкавал и още доста продукти, с които потребителите ще успеят да покрият ежедневните си нужди от храна и да се зарадват на нещо по-различно като например течен шоколад, халва. Със сигурност този проект ще ни допълни много сериозно липсващите храни." 
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56

Прекратена е стачката на служителите от базата на ”Ел Би Булгарикум” във Видин

Служителите на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин прекратиха предупредителната си стачка.  Това се случи след проведена среща между техни представители и министъра на икономиката и индустрията Петко Николов, който е поискал оставките на ръководството на ”Ел Би Булгарикум”.  Иван Спиридонов,..

публикувано на 30.05.24 в 12:03